Vi bekæmper
HIV/AIDS

Hjem » Alle børn skal overleve og trives » Vi bekæmper HIV og AIDS

Børn og hiv

På trods af stor fremgang inden for forebyggelse og behandling af HIV er der stadig lang vej endnu. Tusindvis af børn smittes hvert år, og millioner af børn mister hvert år deres mor eller far til sygdommen.

HIV er den primære dødsårsag blandt kvinder i den fødedygtige alder (15-49). Og uden den rette behandling overfører kvinderne ofte virusset til deres børn under fødslen og den efterfølgende amning.

I dag bliver markant flere gravide dog HIV-testet og kommer i behandling. Derfor har vi også set et fald på hele 49 % i antallet af nye hiv-infektioner blandt små børn siden år 2000. Men vi er ikke i mål endnu. Hundredetusindvis af 0-14-årige børn i verdens udviklingslande smittes med hiv hvert år, og kun 23 % af dem kommer efterfølgende i den rette behandling.

Teenagere er den gruppe, der halter længst bagefter. Her er aids den primære dødsårsag. Især pigerne fylder i statistikkerne– hele 64 % af nye hiv-infektioner blandt teenagere rammer piger.

 

hiv-aids-børn-mor-malawi-afrika

Maria sidder med sine to børn i deres hjem i Gunde, Malawi. Maria er hiv-positiv, men fordi hun kom i behandling i tide, er hendes børn ikke smittet med sygdommen ved fødsel.
© UNICEF/2017/Schermbrucker

mentor-hiv-aids-mor-barn-malawi

"Da jeg fik resultaterne, at mine babyer var hiv-negative, ringede jeg med det samme til min familie og fortalte dem det. Det var årsag til stor fejring og glæde," fortæller Maria.
© UNICEF/2017/Schermbrucker

kvinde-mor-mother2mother-hiv-aids-mentor-malawi

I dag er Maria (til højre) mentor i det UNICEF-støttede projekt Mothers2Mothers, hvor hiv-smittede mødre udbreder viden om sygdommen til andre mødre i Malawi.
© UNICEF/2017/Schermbrucker

Hiv og aids – et tabu

For at forebygge hiv, især blandt teenagere, arbejder vi for at nedbryde det tabu og den stigmatisering, der er forbundet med sygdommen. Mange  ignorerer og skjuler, at de har sygdommen, hvilket kun spreder smitten og betyder, at de ofte ikke får den behandling, de har brug for.

Antallet af aids-relaterede dødsfald er faldet i alle andre aldersgrupper end blandt de 10-19-årige. Her ser det tværtimod ud til at gå den forkerte vej. UNICEF arbejder for at skaffe bedre adgang til tests og behandling.

Samtidig er mere oplysning altafgørende. Kun 23 % af pigerne og 33 % af drengene ved, hvordan hiv bliver overført, og hvordan man forhindrer det.

Hvad gør UNICEF?

UNICEF spiller en ledende rolle i at etablere og udbrede programmer til forebyggelse af smitte fra mor til barn under fødslen og amningen. Vi skaffer hiv-medicin og testudstyr og arbejder for, at dette når ud til de mest udsatte.

Alene i 2014 skaffede UNICEF 10,5 millioner test-kits til de livsvigtige diagnoser af børn og gravide. Vi arbejder samtidig for at udbrede adgangen til behandling for de mødre og børn, der allerede er smittede. Derudover har vi skræddersyede programmer til de millioner af børn, der hvert år mister en eller begge forældre til aids.

 

Hvad kan du gøre?

Forebyggelse og behandling af hiv kan redde børns liv. UNICEF tror på, at vi kan få en generation, hvor ingen børn smittes med hiv ved fødslen. Vi har den viden og teknologi, der skal til – men vi har brug for din hjælp!

happykids-Sierra-Leone-HIV-AIDS-UNICEF-støttet-projekt-børn-leger

Børn spiller et brætspil hos den UNICEF-støttede organisation HAPPY kids and Adolescents i Sierra Leone. Organisationen hjælper børn, der er er smittede med hiv/aids eller er forældreløse på grund af sygdommen. Organisationen arbejder også for at forebygge videre udbredelse af hiv og aids blandt børn og teenagere.
© UNICEF/2017/Phelps

Samarbejde med UNAIDS og WHO

Når UNICEF arbejder for at stoppe HIV-smitte og hjælpe AIDS-ramte, samarbejder vi altid med andre stærke spillere. I en række lande er udfordringerne med AIDS-smitte fortsat enorme, og mulighederne for at gøre noget for at undgå smitten er meget begrænsede. Derfor har de to organisationer, der ved mest om AIDS og sundhed, nemlig UNAIDS og WHO, udarbejdet en række anbefalinger til, hvad der kan gøres for at begrænse smitten. En af anbefalingerne omfatter, at frivillig mandlig omskæring kan nedsætte risikoen for, at en mand bliver smittet – og dermed bærer smitten videre. UNICEFs rolle, når det gælder indsatsen for mandlig omskæring, er på baggrund af anbefalingerne fra UNAIDS og WHO at rådgive en række regeringer i de dele af verden, som stadig har store udfordringer med AIDS. UNICEFs budskaber omfatter, at omskæring kan ske, hvis der er frivilligt, og hvis det foregår på en medicinsk forsvarlig måde. Desuden må børn kun omskæres, hvis deres forældre eller værger er fuldt informerede.

UNICEF er ikke generelt fortaler for mandlig omskæring.

Læs mere om emnet i Spørgsmål og svar om HIV-forebyggelse og mandlig omskæring

Læs også mere her:

Hjælp UNICEF med at forbygge og behandle HIV/AIDS

Støt nu