Vi får børnesoldater
ud af krigen og i uddannelse

Hjem » Alle børn skal lære og uddanne sig » Vi får børnesoldater ud af krigen og i uddannelse

Børn trækkes ind i væbnede konflikter

Væbnede konflikter i verden forhøjer risikoen for, at børn bliver rekrutteret som børnesoldater. For selvom børn på ingen måde hører hjemme i krig, så er der stadig titusindvis af børn, der bliver trukket ind i de voldelige mareridt, der blusser op i verden.

Hvad er børnesoldater?

Titusindvis af piger og drenge helt ned til 8-års alderen er med i væbnede grupper i mere end tyve lande. Blandt andet i Afghanistan, Den Centralafrikanske Republik, Den Demokratiske Republik Congo, Syrien og Irak bliver børn trukket ind i væbnede kampe, hvor de bliver vidner til og tvunget til brutale handlinger.

Børnene bliver for eksempel brugt som vagter og spioner, tvunget til at bruge geværer, sat til at lave våben eller i nogle tilfælde selv at være våben som selvmordsbombere. Nogle, især pigerne, bliver også seksuelt misbrugt.

Hvad gør UNICEF?

Med FN i ryggen er UNICEF en stærk aktør i kampen for at få børn tilbage til et børneliv og fred. Siden 1980 har UNICEF haft en vigtig rolle i at sikre frigivelse af børnesoldater i en række lande. De bliver i første omgang samlet på et center, hvor der bliver taget hånd om dem, deres traumer og mareridt. På lidt længere sigt arbejder UNICEF på at finde deres familier, så de kan blive genforenede med dem.

I 2018 støttede UNICEF mere end 13.000 tidligere børnesoldater med blandt andet genforening med familier og psykosocial støtte.

Tidligere børnesoldater er gået glip af vigtig skolegang, mens de har været indrulleret i væbnede grupper. Derfor har UNICEF udviklet et intensivt undervisningsforløb, som hjælper børnene med at indhente den tabte undervisning. Uddannelse er helt afgørende for, at børnene kan skabe sig en ny fremtid –  fri af de væbnede grupper.

Hvilke udfordringer er der?

Når der er væbnede konflikter med uro og kaos til følge, bliver børn nemmere rekrutteret som børnesoldater. For eksempel fordi de kommer væk fra eller mister deres familie.  Men i mange tilfælde bliver børnene kidnappet og tvunget ud i soldaterlivet, og hvis de har held til at vende hjem, bliver de ofte udstødt.

 

Hvad kan du gøre?

Støtter du fast, det vi kalder Verdensforælder, så giver du den mest effektive hjælp. Du støtter UNICEFs arbejde og dermed kampen for at få frigivet og reintegreret børnesoldater.

Ganiko på 12 år og Jackson på 13 år (navne er ændret for at beskytte børnenes identitet) er bedste venner. De mødte hinanden, da de begge blev rekrutteret som børnesoldater i Sydsudan. Nu står de skulder mod skulder under deres frigivelsesceremoni.
© UNICEF/2018/Rich

300 børnesoldater lægger våbnene i Sydsudan.
300 børnesoldater lægger våbnene i Sydsudan. Her blev de med UNICEFs hjælp frigivet fra South Sudan Democratic Army. UNICEF tager sig af dem på et center, hvor de får mad, pleje og psykosocial støtte. En stor del kommer hurtigt tilbage til familien. © UNICEF/2015/Rich
Nummer 379. Det er beviset på, at drengen her har forladt Sydsudans Democratic Army. Sammen med 249 andre kunne han begynde turen mod et normalt børneliv i marts 2015 i landsbyen Lekuangole. Her overtog UNICEF ansvaret for de tidligere børnesoldater. © UNICEF/2015/McKeever
Børnenes våben bliver lagt i en bunke og konfiskeret af UNICEF. © UNICEF/2015/McKeever

Hjælp UNICEF med at beskytte børn mod vold og krig

Støt nu

Sidst opdateret d. 21. februar 2019