Børn har ret til
Fødselsregistrering

Hjem » Alle børn skal have en fair chance » Vi sørger for registrering af børns fødsel

Fødselsregistrering sikrer barnets rettigheder

Alle børn har ret til et navn og nationalitet. Det står i FN’s Børnekonvention. Alligevel er hvert fjerde barn i verden under fem år ikke blevet registreret ved fødslen. Denne manglende anerkendelse fra staten, hvor barnet bliver født, betyder, at barnet ikke kan få et fødselscertifikat. Det betyder, at barnet kan blive nægtet sundhedspleje eller uddannelse.

Senere i livet kan manglen på officielle identifikationsdokumenter for eksempel betyde, at et barn kan indgå i ægteskab eller blive indkaldt til de væbnede styrker inden den lovlige alder. I voksenalderen kan fødselsattester kræves for at man kan få social bistand eller arbejde i den formelle statsregulerede sektor, købe eller bevise retten til at arve ejendom, stemme og få et pas.

Registrering af børn ved fødslen er det første skridt med henblik på at sikre dem anerkendelse for loven, sikre deres rettigheder og sikre at enhver overtrædelse af disse rettigheder ikke går ubemærket hen.

Det er sunde og raske børn som Tecla her, Rikke kæmper for i Tanzania. © UNICEF/UNI197919/Schermbrucker
Barnets ret til navn og nationalitet fra fødslen

Børnekonventionen: Artikel 7

Hvor bliver man ikke fødselsregistreret?

Der er stor forskel på, hvor mange børn der bliver fødselsregistreret i de forskellige dele af verden. Vesteuropa og Nordamerika har de højeste niveauer af fødselsregistrering med 100 procent af børn under 5 år registreret.

Dette efterfølges af Østeuropa og Centralasien med 99 procent, og Latinamerika og Caribien med 95 procent. De laveste registreringsniveauer findes i Afrika syd for Sahara. Her registreres kun 43 procent af alle børn.

Regionale estimater tyder på, at der ikke er stor forskel på, om piger og drenge bliver fødselsregistreret. Men der ses meget stor forskel på fødselsregistrering af børn med forskellig social og økonomisk baggrund.

En væsentlig hindring for fødselsregistrering er afstanden til nærmeste registreringsmyndighed. Tilgængelighed påvirkes af beliggenhed og terræn, eksisterende infrastruktur og tilgængelighed af transport.

Jo større afstanden til registreringscenteret er, desto højere er de økonomiske omkostninger for familien. Globalt er børn, der bor i byområder mere end dobbelt så tilbøjelige til at blive registreret som børn i landlige egne.

Download

Læs FN's Børnekonvention

Download
UNICEF/2018/Keïta-Birth-registration-Congo

Mor Djénéba Diarra, far Mamadou Doumbia og deres to døtre Sitan på 5 år og Assitan på 3 mdr. viser børnenes fødselscertifikater frem. Doumbia-familien bor i regionen Ségou i Mali, hvor UNICEF har støttet op om en kampagne, der skal give familier information om hvorfor fødselsregistrering er vigtigt.
© UNICEF/2018/Keïta

Hvad gør UNICEF?

UNICEF arbejder for børns rettigheder i 190 lande og territorier verden over. En af de helt grundlæggende rettigheder er retten til en identitet. Til et navn, en nationalitet og et fødselscertifikat.

UNICEF samarbejder med mindre lokale organisationer om at oplyse kommende mødre og familier om vigtigheden af at få deres børn registreret. På billedet her ser du en UNICEF-læge fortælle en gruppe kommende forældre i Rubare sundhedscentret i Congo om fødselsregistrering, amning og hygiejne.

Og det gør en forskel. I den Demokratiske Republik Congo blev der i 2016 registreret 1.037.469 børn, en stigning på 30 procent i forhold til 2015.

Men stadig alt for få børn i landet bliver registreret ved fødslen, og vi har brug for din støtte for at sikre børns rettigheder verden over.

UNICEF læge fortæller om fødselsregistrering i Congo UNICEF/2018/Dobourthoumieau/Congo/Birth-registration

© UNICEF/2018/Dobourthoumieau

Støt barnets ret til fødselsregistrering

støt nu

Sidst opdateret d. 15. august 2018