Afrikas største sultkatastrofer

Afrikas største
sultkatastrofer

Afrika har det seneste århundrede været plaget af voldsomme sultkatastrofer – udløst af alt fra tørke til konflikter. Hver gang er børn de største ofre. Forældre vil gøre alt for at redde deres børn, men familiens mindste vil altid have mindst at stå imod med, når alvoren rammer. Alvoren i den nuværende situation på Afrikas Horn minder om kontinentets tidligere katastrofer. Kan du huske dem?

 

 
 
 

Sult blev et våben

Hungersnød i sin yderste konsekvens sneg sig for første gang ind på verdens fjernsynsskærme. Sult blev et våben i den kenyanske borgerkrig fra 1967-1970. På et tidspunkt lød meldingen, at 1.000 børn døde om dagen. Da krigen var slut, havde mindst to millioner personer mistet livet af sult – overvejende flest børn. Sultkatastrofen – og ikke mindst de mange børn med udspilede maver – fik verdenssamfundet til at iværksætte en massiv nødhjælpsmission, som angiveligt reddede en millioner menneskers liv.

Sultkatastrofe i Biafra 1967-70
 

 
 
 

Sult & Band Aid-projektet

Sultkatastrofen i Etiopien har en plads i manges hukommelse, fordi et væld af kunstnere gik sammen om at støtte ofrene. Mest kendt er nok Band Aid-projektet med blandt andre Michael Jackson og Lionel Ritchie, som med støttesangen ”Do They Know It’s Christmas” sendte millioner til Etiopien. Over syv millioner mennesker blev berørt af hungersnøden, der var udløst af tørke, krig og politik. Den skabte flygtningestrømme og forældreløse børn. Der er uenighed om antallet af døde som følge af sult. Estimatet svinger mellem 400.000-600.000.

Sultkatastrofe i Etiopien 1983-1985

 

GIV LIVREDDENDE BEHANDLING TIL BØRN, DER SULTER

STØT NU

 

Der er hungersnød når en større del af en befolkning er underernæret, og sultedød forekommer i stigende grad.
Sultkatastrofe i Congo 1998-2003

Congo 1998-2003

Den Anden Congokrig er også kendt som den afrikanske verdenskrig, fordi otte lande og adskillige væbnede grupper var involveret. Efter den officielle afslutning fortsatte volden, og alene i 2004 døde cirka 1.000 mennesker dagligt på grund af sygdomme og fejlernæring, som let kunne have været undgået. Det anslås, at tæt ved seks millioner mennesker døde under og efter krigen – primært på grund af sygdom og sult. Konflikten med de højeste tabstal siden Anden Verdenskrig.

 

 
 
 

Den sudanske borgerkrig

Den årelange sudanske borgerkrig var kompleks. Men mad – og den manglende adgang til mad – blev også en central del af konflikten. Klimaforandringer og tørke i 70erne og 80erne var med til at danne grobund for konflikt, og kampen om de sparsomme frugtbare områder intensiverede konflikten. Under krigen var der også meldinger om, at landets fødevareeksport steg for at sætte oppositionen under pres.
De præcise dødstal kender vi ikke, men alene i de første par år af konflikten estimerer man, at i hvert fald 180.000 døde af sult og sygdom.

Sultkatastrofe i Darfur 2003-2005
 

 
 
 

“Den værste i 60 år”

En voldsom tørke påvirkede hele den østlige region – og blev kaldt “den værste i 60 år”. Tæt på 10 millioner mennesker i Somalia, Djibouti, Etiopien og Kenya var truet på deres levebrød. Massive flygtningestrømme skabte fejlernæring hos børn og usanitære forhold i midlertidige lejre. For første gang i 30 år erklærede FN hungersnød i flere sydlige regioner i Somalia – men titusindvis af mennesker var allerede døde af sult. Omkring 285.000 døde ad sult.

Sultkatastrofe i Det Østlige Afrika 2011-2012

GIV LIVREDDENDE BEHANDLING TIL BØRN, DER SULTER

STØT NU
 

 
 
 
 

70.000 døde af sult

På grund af tørke og konflikt nærmede det sydlige Sudan sig en massiv sultkatastrofe. Fødevaresikkerheden var udfordret for 5,5 millioner mennesker, og der blev erklæret hungersnød. WFP startede nødhjælpsarbejde, men over 70.000 døde angiveligt af sult.

Sultkatastrofe i Sydsudan 2017
 
Forældre vil gøre alt for at redde deres børn, men familiens mindste vil altid have mindst at stå imod med, når alvoren rammer.
 
Sultkatastrofe Afrikas Horn 2022 -

Afrikas Horn 2022 –

I 2022 er antallet af børn ramt af tørke, fejlernæring og tørst steget fra syv til mindst 10 millioner børn på Afrikas Horn. Over 1,7 millioner små børn under fem år er lige nu så underernærede, at de risikerer at dø, hvis de ikke får akut behandling. Hvis den fjerde regnsæson udebliver nu, vil yderligere 300.000 børn komme i akut livsfare i løbet af de kommende uger. Vi kan se ind i en af de værste klimaskabte katastrofer nogensinde.

UNICEF hjælper allerede børnene, men behovet er enormt. Vi giver livreddende hjælp, behandler alvorligt underernærede børn og sørger blandt meget mere for adgang til rent vand og sundhedstjenester.

Hjælp os med at hjælpe børnene