Året der gik

Højdepunkter og historier fra 2019

TAK til dig!

2019 har været fuld af hjerteskærende og rørende fortællinger, store øjeblikke og mindeværdige højdepunkter.

Her på siden kan du møde nogle af de børn, du har været med til at hjælpe i 2019, og få et kig ind i nogle af de begivenheder, der har fyldt mest.

TAK fordi du er verdensforælder! Vi glæder os til at gøre en forskel for endnu flere børn sammen med dig i 2020.

vietnametiske etniske minoritetsbørn får undervisning på Hempel Fond støttet skole

Børn du har været med til at hjælpe

Alle børn har ret til at være sunde, raske og trygge, og dét har vi kæmpet for på deres vegne – hver dag, hele året.

Mød nogle af børnene her.

Endelig varm!

Smilet var ikke til at tørre af 12-årige Ghada, der netop havde fået en dejlig varm rød vinterjakke takket være UNICEFS e-voucher program. Indtil den 22. januar havde Ghada måtte gå ud i tyndt sommertøj, til trods for at vinteren i Syrien både bød på frostgrader og vedvarende regn i 2019. Men nu var det endelig slut! ”Jeg har gået i skole iført sommertøj,” fortalte Ghada, der allerede havde været syg flere gange i løbet af vinteren og derfor ikke kunne komme i skole.

Læs Ghadas historie

Bouba blev adskilt fra sin familie, da den militante Boko Haram-gruppe angreb hans hjem. Nu hyrder han kvæg for sin adoptivfamilie, men i sin fritid deltager han i et UNICEF-støttet radioskoleprogram.

Da Charity og hendes tre børn flygtede fra volden i Sydsudan, blev hun hver dag konfronteret med et forfærdeligt dilemma: at give sine børn beskidt vand eller lade dem dø af tørst. Indtil UNICEF borede en brønd.

Anar og Nandin er endelig startet i skole! Takket være UNICEFs mobile ”ger” (nomadisk telt) børnehaveklasser, som giver børn i Mongoliets fattigste, mest fjerntliggende samfund adgang til livsvigtig uddannelse.

Innovation og samarbejde til glæde for verdens mest udsatte børn – også i 2019

2019 blev året, hvor vi i samarbejde med lokale samarbejdspartnere bl.a. kunne åbne verdens første fabrik, der omdanner plastikaffald til mursten og levere vacciner til børn i verdens mest svært tilgængelige områder – ved brug af droner.

Innovativ diagnostik redder liv

Da Nuriet (3 år) var baby, blev hun alvorligt syg og indlagt på regionshospitalets afdeling for underernæring. Da hun ankom, hostede hun og havde svært ved at trække vejret – hendes liv var i fare. Lægerne foretog derfor hiv-test på både Nuriet og hendes mor, Kabite. Begge var hiv-positive, men heldigvis fik de resultaterne samme dag og kunne komme hurtigt i gang med behandlingen.

Læs Nuriets historie

I 2019 åbnede UNICEF verdens første fabrik, der omdanner plastikaffald til mursten. På to år vil fabrikken producere mursten til 500 klasselokaler, så 25.000 børn kan komme i skole.

2019 blev også året hvor Joy, en kun 1 måned gammel pige blev vaccineret takket være en drone støttet af UNICEF, som landede på den afsidesliggende ø Erromango, hvor hun bor med sin mor.

UNICEFs tabletbaserede læringprojekt, som bl.a. inkluderer ’gamification’ uddannelsesapps blev introduceret i burundiske flygtningelejre. Børnene lærer bl.a. om ligestilling, inklusion og anti-mobning.

Det skete – ude og hjemme

2019 har været et særligt begivenhedsrigt år for UNICEF i Danmark. Vi afholdte bl.a. Børnetopmøde, UNICEF Cup, Moveathon, og børnekonventionen fyldte 30 år. Og vi så for alvor, at børnene nu kræver at få deres rettigheder overholdt og deres stemmer hørt. Samtidig var vi glade for at få en fantastisk opbakning fra en række dygtige, professionelle og kendte mennesker, der brugte den platform og de evner, de har, til at hjælpe verdens børn.

Mads og Monopolet tager scenen i FN-Byens lounge

Børnenes Dag 2019

I anledning af Børnekonventionens fødselsdag 20. november inviterede UNICEF Danmark for femte år i træk til Børnenes Dag i FN Byen. Op mod 450 gæster fra forskellige organisationer, virksomheder, foreninger, fonde og politiske partier var med til at gøre dagen både stemningsfuld og meningsfuld med masser af oplæg, input og debatter. I år var temaet Børns rettigheder – Børnekonventionen Live.

Læs og se mere fra dagen

260 elever fra 42 skoler over hele landet mødtes torsdag d. 24. oktober i FN Byen i København til vores årlige Børnetopmøde. Alle deltagerne kom fra landets 42 UNICEF Rettighedsskoler.

I september samlede vi for sjette gang i træk perlerække af kendisser og fodboldveteraner til UNICEF-cup for at indsamle penge til mere end 500.000 stivkrampevacciner til udsatte børn verden over.

Sofie Østergaard fortæller om sidste års højdepunkter, hvor hun var i Rwanda for at indsamle materiale til vores undervisningssite 'Unge Forandrer Verden' og arbejdede med vores nye podcast 'Klassens Time'.