Sådan taler du med dit barn om jordskælvskatastrofen.

Sådan taler du med dit barn
om jordskælvskatastrofen

 
Udgivet den 9/2/2023

Mange børn bliver usikre og bange, når gule breaking-bjælker glider over tv- eller telefonskærme sammen med billeder af omkomne, af ødelagte bygninger og af desperate ansigter. På samme måde kan utrygge følelser opstå, når lignende billeder dukker op på TikTok eller andre sociale medier. Spørgsmålene melder sig, og ofte har børn brug for at vende dem med en voksen.

Som forældre og omsorgspersoner kan det være svært at vide, hvordan man bedst tager snakken om jordskælvskatastrofer som den, der ramte Tyrkiet og Syrien. For hvordan fortæller man om det, der foregår – men på en måde, der ikke skaber mere utryghed hos barnet?

UNICEF Danmark giver her fem gode råd til den svære snak:

1. Lyt til barnets bekymring
Spørg åbent ind til, hvad barnet har hørt og set, og inviter barnet til at dele sine tanker og følelser. Lad barnet sætte ord på sine bekymringer og stille alle de spørgsmål, det brænder inde med.

Undgå at gøre snakken til et forhør, men vær tydelig omkring, at du gerne vil lytte til barnets overvejelser. Giv dig tid til samtalen, når den opstår. Ofte kan det at sige tingene højt hjælpe med at lette børns bekymringer. Også selvom vi voksne ikke altid har alle svarene på deres spørgsmål.

2. Anerkend barnets følelser
Fortæl barnet, at du sætter pris på, at det kommer til dig og afvis aldrig oplevelser eller følelser som overdrevne eller langt ude. Du kan også vælge at fortælle, at det er naturligt at være berørt af andre menneskers ulykke.

3. Vær konkret
Det hjælper ofte at være meget konkret, når du svarer på spørgsmål. Sørg for at bruge ord, som barnet kender og forstår, når I taler sammen. Vær ærlig, men også opmærksom på ikke at videregive unødige og voldsomme detaljer.

Understreg, at vi i Danmark ikke kan opleve samme voldsomme jordskælv, og at det der sker, foregår langt væk fra os. Vis eventuelt barnet på et kort, hvor Syrien og Tyrkiet ligger i forhold til Danmark.

4. Vær særligt opmærksom på barnets baggrund, fællesskaber og alder
Selvom begivenhederne finder sted langt væk, kan nogle børn være direkte berørt af situationen, fordi de har venner og familie i Syrien og Tyrkiet. Andre børn kan være indirekte berørt gennem klassekammerater med rødder i regionen. Nogle børn kendte ikke til de to lande før de blev konfronteret med billeder på de sociale medier.

Vær derfor opmærksom på børns forskellige behov og afsæt for at tale om jordskælvskatastrofen. Både i forhold til alder, erfaring og viden, men også i forhold til de fællesskaber de indgår i. Ikke mindst hvis børnene har direkte tilknytning til regionen og derfor har brug for særlig opmærksomhed og omsorg fra dig som voksen.

5. Giv håb og medfølelse
Fortæl om den hjælp, nødhjælpsorganisationer som UNICEF giver børn, der lever i det eller de lande, hvor katastrofen foregår. Lad barnet vide, at der findes mennesker, som kæmper for at hjælpe og beskytte børnene. Understøt barnet i at udtrykke dets medfølelse gennem fx en tegning eller ved at hjælpe barnet med at sætte ord på sin medfølelse for ofrene for jordskælvskatastrofen.

Hjælp børnene ramt af jordskælvene

Støt nu!