H.K.H. Kronprinsessen besøgte UNICEF Danmarks kontor i Grønland

Hjem » H.K.H. Kronprinsessen besøgte UNICEF Danmarks kontor i Grønland

H.K.H. Kronprinsessen besøgte onsdag UNICEF Danmarks kontor i Grønland. Under mødet fik Kronprinsessen indblik i UNICEFs arbejde for fremme børns rettigheder og trivsel i landet.

Hendes Kongelige Højhed Kronprinsessen fik onsdag et særligt indblik i kampen for, at flere børn i Grønland vokser op i tryghed og værdighed. Det skete, da hun besøgte UNICEF Danmarks kontor i Nuuk for at høre om organisationens arbejde med at fremme børns rettigheder og udbrede kendskabet til FN’s Børnekonvention.

”Det betyder meget for arbejdet med at styrke børns trivsel og rettigheder, at Kronprinsessen engagerer sig. Det sender et klart signal til børn i Grønland om, at deres vilkår og stemmer er vigtige."
Susanne Dahl, generalsekretær, UNICEF Danmark

UNICEF Danmarks generalsekretær, Susanne Dahl, værdsætter Kronprinsessens besøg:

”Det betyder meget for arbejdet med at styrke børns trivsel og rettigheder, at Kronprinsessen engagerer sig. Det sender et klart signal til børn i Grønland om, at deres vilkår og stemmer er vigtige. Ingen, der følger Kronprinsessen, kan være i tvivl, at hun brænder for at skabe gode børneliv og bekæmpe social isolation. Den mission deler hun i den grad med UNICEF Danmark – herunder vores kontor i Grønland,” siger hun.

Vil stoppe svigt og styrke børns stemme i samfundet

Programchef for UNICEF Danmarks kontor i Grønland, Maliina Abelsen, glæder sig også over Kronprinsessens interesse. UNICEF har arbejdet i Grønland siden 2011, og i den periode er kendskabet til børns rettigheder blandt grønlandske skolebørn steget markant, påpeger hun:

”Det er positivt, for børn, som kender deres rettigheder, står stærkere i forhold til at sige fra overfor overgreb og forsvare egne og andres rettigheder. Men der er stadig meget at gøre, for trods fremskridt oplever mange børn i Grønland fortsat mistrivsel og svigt. Det skal vi sætte en stopper for. Samtidig med at vi skal styrke børn helt generelt – eksempelvis ved at sikre deres medindflydelse på og -inddragelse i samfundet.”

Den seneste befolkningsundersøgelse i Grønland viste, at mere end en tredjedel af børn og unge født efter 1995 er vokset op med alkoholproblemer i hjemme, og hver femte i samme aldersgruppe har været udsat for et seksuelt overgreb i barndommen. Andre undersøgelser har blotlagt ensomhed og selvmordstanker blandt unge.

"Der er stadig meget at gøre, for trods fremskridt oplever mange børn i Grønland fortsat mistrivsel og svigt. Det skal vi sætte en stopper for. Samtidig med at vi skal styrke børn helt generelt – eksempelvis ved at sikre deres medindflydelse på og -inddragelse i samfundet”
Maliina Abelsen, programchef for UNICEF Danmarks kontor i Grønland

Kronprinsessen blev under sit besøg hos UNICEF præsenteret for flere af de indsatser, som organisationen driver for at skabe positiv forandring. Hun hørte blandt andet om NAKUUSA – et samarbejdsprojekt med Grønlands selvstyre, der faciliterer børneinddragelse gennem børneråd (MeeqqatIsummersorfii) og udvikler kampagner, som kan inspirere voksne til at skabe trygge rammer for børns opvækst.

På kontoret blev Kronprinsessen ligeledes indviet i UNICEFs arbejde med at få flere børn i Grønland til at blive fysisk aktive og udvikle sig i en sund mental retning gennem trygge og inkluderende idrætsfællesskaber. En indsats, der ledes gennem projektet ’AtaatsimoorlutaAalasa’ (Bevægelse i fællesskab) i samspil med Grønlands Idrætsforbund (GIF), den grønlandske socialstyrelses forebyggelsesafdeling Paarisa, handels- og servicevirksomheden KNI, Grønlands Politi samt Center for Folkesundhed i Grønland.

Kronprinsessens besøg hos UNICEF fulgte efter et visit til innovationsprogrammet UNLEASH, der i denne uge samler mere end 200 unge mennesker fra den arktiske region – herunder fem unge fra UNICEFs programmer – for at udvikle bæredygtige løsninger. Rejsen til Grønland er primært med Mary Fonden.

 

FAKTA: UNICEF DANMARK I GRØNLAND

  • UNICEF er dén organisation, som alle verdens lande gennem FN har sat i spidsen for at kæmpe for, at børn overlever og klarer sig i livet. UNICEF Danmark indsamler penge til denne indsats og kæmper samtidig for at fremme og udbrede kendskabet til børns rettigheder i Danmark og Grønland.
  • UNICEF Danmark har arbejdet i Grønland siden 2011 og haft kontor i Nuuk siden 2019.
  • Arbejdet for at styrke børns vilkår og rettigheder i Grønland består i flere indsatser og projekter. Af dem kan blandt andet nævnes ‘NAKUUSA’-samarbejdet med Grønlands selvstyre, som driver kampagner og indsatser for børneinddragelse, ’AtaatsimoorlutaAalasa’-projektet, der sigter mod at engagere flere børn i trygge og inkluderende idrætsfællesskaber, samt udbredelsen af ’rettighedsskoler’, hvor børn arbejder intenst med egne rettigheder.
  • Læs mere om UNICEF Danmarks arbejde i Grønland her: https://www.unicef.dk/groenland/

Hjælp katastroferamte børn

Støt nu