
Fem råd,
hvis du vil dele billeder og videoer af børn på sociale medier
Udgivet d. 17/6/2022
Sociale medier har gjort sit indtog i vores hverdag og for mange mennesker følger naturligt en lyst til at dele billeder eller videoer af egne, venners eller familiemedlemmers børn. På engelsk har forældres deling af børnebilleder på sociale medier sågar fået en særlig betegnelse; ’sharenting’ (en sammentrækning af ordene “share” og “parenting”).
De fleste billeder af børn er harmløse, men mængden af billeder og den information, der kan udledes af dem, kan give uforudsete konsekvenser for det fotograferede barn både nu og i fremtiden. Identitetstyveri, mental belastning ved uønsket eksponering, brud på retten til privatliv og fremmede personers misbrug af billeder er nogle af de potentielle farer ved at dele.
For at hjælpe forældre, venner og familiemedlemmer, der gerne vil dele billeder af børn på sociale medier med omtanke, har vi i UNICEF Danmark lavet fem råd til at tage valg, der respekterer barnets rettigheder.
1. Del med varsomhed
Som voksen har du ansvar for at beskytte barnet. Du bør derfor altid vurdere følgerne af at dele et børnebillede, før du lægger det op på sociale medier.
Spørg dig selv, om det er i barnets interesse at billedet deles. Del f.eks. ikke billeder, der risikerer at gøre barnet utilpas i fremtiden.
Tænk over, hvem, du ønsker, skal se billedet? Både Facebook, Instagram og Snapchat giver mulighed for at dele med et begrænset antal personer i dit netværk. Husk dog, at også billeder, der deles i lukkede fora, kan blive spredt bredere.
2. Spørg om lov
Hvis et barn er gammelt nok til at udtrykke sin holdning, skal du til hver en tid spørge om lov, før du deler. Hvis barnet ikke er dit og ikke kan udtrykke sin holdning endnu, er det forældrenes ansvar at vurdere. Husk derfor altid at spørge forældre eller værge om lov, hvis du deler billeder af de børn, de har ansvar for.
3. Lær barnet om retten til privatliv
I en verden, der hver dag bliver mere digital, er det vigtigt at tale med børn om deres rettigheder på nettet, herunder retten til privatliv. Når et barn bliver spurgt om lov til deling, skal barnet vide, at det har ret til at sige nej. Og at det altid er okay at ændre mening og bede om at få gamle billeder taget ned.
Forældre kan med fordel spørge ind til deres børns grænser og tale med dem om, hvad de deler med deres venner online og i virkeligheden. Få eventuelt barnet til at fortælle, hvilke overvejelser, det gør sig, når det deler billeder af sig selv og andre? Er det bevidst om retten til at sige fra – også selvom de først havde samtykket? Vær selv et forbillede for, hvordan man kan dele med respekt for sig selv og andre.
4. Husk, at barnet har ret til at bestemme over sin egen identitet
Ligesom barnet har ret til privatliv, har det også ret til at få respekteret sin identitet. Når forældre eller andre voksne deler mange billeder af et barn online, er det med til at skabe en fortælling, som barnet ikke uden videre kan ændre, hvis det ikke bryder sig om den. Ofte bliver billederne liggende længe på nettet.
Vær opmærksom på, om dine billedfortællinger risikerer at fremstille barnet ensidigt ift. eksempelvis interesser. Og respekter, hvis et barn vil have slettet gamle billeder. Måske var det fedt at være en hestepige eller punker engang, men er det ikke længere. Særligt teenagere eksperimenterer med deres identitet, og hér kan en online historik være med til at skabe et narrativ, som hænger ved, selv når man prøver at komme videre.
5. Undgå information på afveje
Offentligt tilgængeligt billedmateriale og billedtekster kan give adgang til betydelige mængder information, der i de forkerte hænder kan gøre stor skade. Eksempelvis hvis kriminelle bruger barnets billeder og/eller information til at oprette falske profiler, der kan svindle andre. I værste fald kan billederne ende på mørke sider af internettet og udnyttes til at lave børnepornografisk indhold.
For at minimere risikoen for information på afveje, kan du tage visse forholdsregler.
- Undgå at dele billeder, der viser information såsom barnets fulde navn, fødselsdato, hjemmeadresse eller navn på skole eller institution. Deler du eksempelvis et billede af et barn foran dets skole, bør du sørge for, at det ikke også viser et skilt med skolens navn.
- Vær varsom med at dele billeder, der giver information om barnets sygehistorik.
- Pas på med at dele billeder af barnet, der kan misbruges på en seksualiserende måde.