Børnetopmøde i Grønland stod i klimaets tegn

23 børn fra hele Grønland diskuterede søndag og mandag klimaforandringer til NAKUUSAs Børnetopmøde i Ilulissat. Nalaakkersuisoq (ministeren) for børn, unge og familier, landets borgmestre og børnetalsmanden deltog også på mødet, som mundede ud i en række klimaanbefalinger fra børnene.

Naalakkersuisut bør gå 100 % efter vedvarende energi, der skal satses på lokale produkter, og alle i Grønland skal tænke meget mere over deres forbrug.

Det er nogle af de anbefalinger, som 23 børn kom frem til på det årlige børnetopmøde, der søndag og mandag løb af stablen i Ilulissat, Grønland. Børnetopmødet er arrangeret af NAKUUSA– et samarbejdsprojekt mellem Naalakkersuisut og UNICEF. Medlemmer af NAKUUSAs børneråd fra hele landet repræsenteret.

”Vi anbefaler, at der bruges flere lokalproducerede råvarer, og der dyrkes mere grønt i drivhuse opvarmet med energi fra vandkraft. Sådan vi kan mindske CO2-udledning fra transport af grønt til Grønland”, uddyber 15-årige Nina Clasen anbefalingerne.

Topmødet gav både børnene mulighed for at lære om klimaforandringer og diskutere, hvordan man bedst sikrer en bæredygtig fremtid. Undervejs lavede de blandt andet forsøg med vedvarende energi og besøgte Isfjordscenteret. Herudover lyttede børnene til et oplæg ved forkvinden for den danske forening Brobyggerne, Özlem Cekic, hvis fokus er at bane vejen for positiv dialog trods uenigheder.

”Vi er med til at gøre en forskel og sikre en bedre fremtid for børn i Grønland”, siger Aviana Lennert, 16 år.

Nalaakkersuisoq (minister) for børn, unge og familier, Paneeraq Olsen, deltog og talte også på topmødet:

”Jeres stemmer er yderst vigtige, hvis vi skal skabe en god fremtid for børn og unge i Grønland. Vi bor i et land, hvor vi allerede mærker klimaforandringerne, og hvor vi bliver nødt til at forholde os til, hvordan vi passer på vores fantastiske natur og kultur i fremtiden, hvor klimaforandringerne vil blive endnu tydeligere. Det kan du hjælpe med! Du kan være med til at sætte dagsordenen for en bæredygtig fremtid, hvor børn og unges stemmer og idéer bliver hørt og handlet på” sagde hun til børnene.

Med var ligeledes en lang række grønlandske borgmestre og børnetalsmanden, Aviâja Egede Lynge.

”Børnetopmødet har fokus på to meget vigtige emner, der begge vedrører børns rettigheder og deres fremtid; Klimaforandringer og hvordan vi kan tale sammen, selvom vi er uenige”, siger Aviâja Egede Lynge, der på mødet også talte om vigtigheden af børns stemmer i debatten.

Imens børnerådsmedlemmerne fordybede sig i klimatemaet, talte Paneeraq Olsen, borgmestrene og flere højtstående embedsmænd med programchef for UNICEF, Maliina Abelsen, om det fremtidige samarbejde mellem NAKUUSA og kommunerne.

”Det er vigtigt, at vi lytter til børn og unge og derfor er NAKUUSAs Børnetopmøde en vigtig begivenhed. Det er med til styrke den demokratiske dannelse og modet til at give udtryk for sin holdning. Vi skal sikre, at børnene bliver hørt i sager, der vedrører dem. Meeqqat Isummersorfii (Børnerådet, red.) og Nakuusaaqqat ude på skolerne (rettighedsråd, red.) skal være med til at styrke børnenes stemme. Det kræver, at der afsættes ressourcer lokalt i kommunen og på skolerne. Derfor er vi glade for den konstruktive dialog, vi har haft med borgmestre og embedsmænd om det fremtidige samarbejde mellem NAKUUSA og kommunerne, siger Maliina Abelsen.

 

Om børnetopmødet:

  • 23 børn deltog på børnetopmødet i Ilulissat søndag d. 3. til mandag d. 4. april. Årets tema var klimaforandringer.
  • Børnetopmødet arrangeres af NAKUUSA – et samarbejdsprojekt mellem mellem Naalakkersuisut og UNICEF Danmark, der har til formål at styrke børns vilkår og rettigheder.
  • Børnetopmødet er en årlig tilbagevendende begivenhed, der blev afholdt første gang i 2011.

Hjælp katastroferamte børn

Støt nu