Sådan taler du med børn

om krig og konflikt

Hjem » Sådan taler du med børn om krig og konflikt

Udgivet d. 25/2/2022

Mange børn bliver usikre og bange, når gule breaking-bjælker glider over tv- eller telefonskærmen sammen med billeder af våben, ødelagte bygninger og journalister i skudsikre veste. Spørgsmålene melder sig, og ofte har børn brug for at vende dem med en voksen.

Som forældre og omsorgspersoner kan det være svært at vide, hvordan man bedst tager snakken om krig og konflikt. For hvordan fortæller man om det, der foregår – men på en måde, der ikke skaber mere utryghed hos barnet? 

UNICEF giver her fem gode råd til den svære snak: 

1. Lyt til barnets bekymring

Spørg nysgerrigt ind til, hvad barnet har hørt og set, og hør, om det vil dele sine tanker om den konflikt, der fylder i medierne. Lad barnet sætte ord på sine bekymringer og stille alle de spørgsmål, det brænder inde med. Undgå at gøre snakken til et forhør, men gør det klart, at du står til rådighed.

2. Anerkend barnets følelser

Ofte kan det at sige tingene højt hjælpe med at lette børns bekymringer. Også selvom vi voksne ikke altid har alle svarene på deres spørgsmål. Fortæl barnet, at du sætter pris på, at det kommer til dig og afvis aldrig oplevelser eller følelser som overdrevne eller langt ude.

3. Vær konkret

Intet er værre end fantasien. Derfor hjælper det ofte at være meget konkret, når du svarer på spørgsmål. Vær ærlig, men også opmærksom på ikke at videregive unødige og voldsomme detaljer. Understreg, at det, der sker, foregår langt fra Danmark og vores hverdag.

4. Tilpas informationen til barnets alder og fællesskaber

Børn kan have forskellige afsæt for at tale om krig og konflikt. Både i forhold til alder, erfaringer, viden og de fællesskaber, de indgår i. Sørg for at fortælle med brug af ord, som barnet kender og forstår. Vær også opmærksom på, om det kender andre børn, hvis familie har bånd til de lande, der er i konflikt. Fortæl, at det for disse børn kan være en særlig svær tid lige nu, og lad barnet vide, at det kan komme til dig, hvis der opstår spændinger i klassen eller vennegruppen.

5. Giv håb

Fortæl om den hjælp, nødhjælpsorganisationer som UNICEF giver børn, der lever i det eller de lande, hvor konflikten foregår. Lad barnet vide, at der findes mennesker, som kæmper for at ende urolighederne og beskytte børnene.

Hjælp katastroferamte børn

Støt nu