Humanitær appel for 2021:
UNICEF beder om rekordstort beløb ovenpå COVID-19

Hjem » Humanitær appel for 2021: UNICEF beder om rekordstort beløb ovenpå COVID-19

Udgivet d. 18/1/2021

UNICEF udsteder den største appel i FN-organisationens historie. Midlerne skal finansiere katastrofe -og udviklingsbistand for 38 milliarder kroner – tre gange så meget som i 2020. Stigningen vidner om den store humanitære katastrofe, coronapandemien har ført med sig.

Udover at have skabt en historisk stor sundhedskrise i hele verden har COVID-19 forværret en lang række eksisterende kriser.

Det fortæller generalsekretær i UNICEF Karen Hækkerup:

”Når en ødelæggende pandemi falder sammen med eksisterende konflikter, klimaforandringer, katastrofer og krige, er konsekvenserne katastrofale – særligt for børn. I dag står vi over for en nødsituation – børns fremtid – hvor COVID-19 kombineret med andre kriser fratager børn adgangen til lægehjælp, mulighed for at gå i skole, adgang til rent vand og drikke – og ikke mindst – en god fremtid. Derfor beder vi i år verdenssamfundet om et større beløb end nogensinde før” siger Karen Hækkerup.

Afbrudte vaccineprogrammer og fejlernæring

Afbrydelser af vaccineprogrammer er en spirende katastrofe, der kan koste millioner af liv. Flytrafikken og søtransporten har været påvirket af pandemien og forhindret uddeling af kritiske humanitære forsyninger. Det har ført til afbrydelser af blandt andet vaccineprogrammer, men også anden medicinsk hjælp.

De seneste 12 måneder er der estimeret to millioner ekstra børnedødsfald på grund af alvorlige afbrydelser i sundhedsydelser og stigende problemer med underernæring og følgesygdomme. Alene i Yemen er næsten 10 procent flere ramt af akut fejlernæring – og mange af landets børn sulter. Modtager UNICEF 38 milliarder kroner, kan organisationen nå 6,3 millioner børn med behandling for akut fejlernæring.

Syv måneder gamle Moheb Alnabi var indlagt tre dage på et hospital i Yemen for underenæring.

”De her børn får ikke hjælp, hvis vi ikke kommer frem med helt basale ting som vand og mad. Derfor beder vi om hjælp,"
generalsekretær i UNICEF, Karen Hækkerup

0

børn kan få behandling for akut fejlernæring, hvis UNICEF modtager støtten på 38 milliarder kroner.

Krisen påvirker stadig børns skolegang

I perioder af pandemien har flere end 1,6 milliarder børn ikke været i stand til fysisk at møde i skole. Mens man i Danmark og mange andre steder i verden tyede til teknologiske løsninger, havde næsten en halv milliard børn ikke adgang til onlineundervisning. Mange af dem er i fare for aldrig at vende tilbage til skolebænken – en katastrofe, ikke kun for de enkelte børn, men for verdenssamfundet.

”Vi må ikke lade børnene i stikken – det er på ingen måde en selvfølge, at alle verdens børn kommer tilbage i skole, faktisk er rigtig mange af verdens fattigste børn i store fare for aldrig at vende tilbage til skolen, og de kan blive tabt i uddannelsessystemet. Vi taler om forskellen på en fremtid med muligheder, uddannelse og arbejde og en fremtid, der desværre vil minde om deres forældres,” siger Karen Hækkerup.

”Vi må ikke lade børnene i stikken – det er på ingen måde en selvfølge, at alle verdens børn kommer tilbage i skole, faktisk er rigtig mange af verdens fattigste børn i store fare for aldrig at vende tilbage til skolen, og de kan blive tabt i uddannelsessystemet. Vi taler om forskellen på en fremtid med muligheder, uddannelse og arbejde og en fremtid, der desværre vil minde om deres forældres,”

generalsekretær i UNICEF, Karen Hækkerup.

Klimaforandringer og krig fortsætter

Det er ikke kun COVID-19, der har skabt humanitære kriser i 2020.

Antallet af klimarelaterede katastrofer er tredoblet over de sidste 30 år. Det truer madsikkerheden, giver øget vandmangel, tvinger mennesker fra hus og hjem og øger risikoen for konflikter og folkesundhedskriser.

Alene i Etiopien har konflikter efterladt 2,8 millioner med kritisk behov for assistance. I Mozambique er flere end 425.000 mennesker, herunder 191.000 børn, internt fordrevet. Her rapporteres om drab, kidnapninger og øget rekruttering og brug af børnesoldater.

På samme tid har pandemien forværret langvarige nødsituationer i lande som Afghanistan, Bangladesh, Burkina Faso, Den Demokratiske Republik Congo, Libyen, Sydsudan, Ukraine og Venezuela. Til marts vil konflikten i Syrien runde ti år og konflikten i Yemen seks år, hvilket efterlader næsten 17 millioner børn med behov for humanitær assistance.

Cirka 36 millioner børn – flere end nogensinde – estimeres at være fordrevet grundet konflikter, vold og katastrofer.

Selvom tallene er nedslående, er der ifølge Karen Hækkerup fortsat håb:

”Denne historisk svære situation kræver en historisk indsats. Men der er absolut grund til at have håb, selvom det er en stor opgave, vi står over for. Vi opfordrer derfor vores donorer til at arbejde sammen med os, så vi sammen kan hjælpe verdens børn gennem de mørkeste tider og undgå at tabe en hel generation på gulvet,”
generalsekretær i UNICEF, Karen Hækkerup. 

FAKTA:
UNICEF vil med 2021-midlene nå ud til:

  • 149 millioner kvinder og børn og 7,4 millioner børn med handicap
  • 6,3 millioner børn med behandling for svær, akut fejlernæring
  • 27,4 millioner børn med mæslingevaccinationer
  • 45 millioner mennesker med adgang til sikkert drikkevand, madlavning og personlig hygiejne
  • 19,2 millioner børn og plejere med adgang til mental -og psykosocial støtte
  • 17 millioner børn og kvinder skal have hjælp til at undgå kønsbaseret vold
  • 93,3 millioner børn med formel eller uformel uddannelse, inklusiv tidlig læring

Hjælp os med at beskytte børn mod corona-virus

Støt nu