Vidste du,

at bagsiden af julekalenderen er den mest interessante?

Hjem » Sådan taler du med børn om det, der står på bagsiden af julekalenderen

Siden 1962 har danskerne hvert år i december åbnet lågerne i Børnenes U-landskalender som en af juletraditionerne. Det særlige ved Børnenes U-landskalender er, at den er meget mere end en lågekalender. Den støtter børn i udviklingslande, og giver mulighed for, at vi herhjemme stopper op og sammen bliver klogere på, hvordan nogle af verdens mest udsatte børn lever. 

I 2020 har Danida valgt UNICEF Danmark som samarbejdspartner, og det er derfor os, der i fællesskab med Danmarks Radio producerer alt materialet til Børnenes U-landskalender.  Salget af årets kalender støtter mere end 70.000 piger og drenge i Etiopiens ørkenregion Afar med at komme i skole og gennemføre en uddannelse.

vi håber, at så mange som muligt tager sig tid til at vende julekalenderen om sammen med børn og børnebørn, og få sig en god snak om børns rettigheder, det at være barn et andet sted i verden, og hvordan vi sammen kan gøre en forskel.

For langt de fleste, er det forsiden af julekalenderen med lågerne, som er den, de bruger mest tid på. For os i UNICEF Danmark er bagsiden mindst lige så spændende, fordi der kan man læse om UNICEF, årets udviklingsprojekt og de mange andre muligheder man har for at dykke ned i Etiopien som land.

Derfor håber vi, at så mange som muligt tager sig tid til at vende julekalenderen om sammen med børn og børnebørn, og sammen får sig en god snak om børns rettigheder, det at være barn et andet sted i verden, og hvordan vi sammen kan gøre en forskel.

I UNICEF Danmark ønsker vi at betragte børn i andre lande som dygtige og fulde af kompetencer, selvom de vokser op under vanskelige kår. Børnene i Afar kan noget helt andet, end danske børn kan, men det betyder ikke, at vi skal betragte dem som stakler.

Vi håber derfor, at en god samtale mellem jer og jeres børn eller børnebørn kan være med til at ændre lidt på vores opfattelse af børn i verdens fattigste lande. Måske kan vi endda lære noget af de børn, som U-landskalenderen handler om i år.

Det kan godt være svært at få hul på samtalen, derfor kommer her et par gode råd:

  1. Brug lidt tid på at læse om emnet på forhånd, så du har svar på nogle af dit barns spørgsmål. På vores hjemmeside kan du læse mere om, hvordan vi støtter pigerne og drengene i Afar.
  2. Start med at finde julekalenderen frem og tal om, hvad Børnenes U-landskalender er, og at den støtter børn i andre lande.
  3. Vend kalenderen om og læs sammen teksten i den gule boks, der beskriver, hvordan vi hjælper pigerne og drengene i Afar.
  4. Tal om, hvordan der ser ud i en ørken, og hvordan I tror, det er at bo der. I kan søge billeder på nettet og sammen se videoen ’verdens varmeste ørken’
  5. Svar på de spørgsmål, som barnet måske har, så godt du kan og eksemplificer gerne dine svar.
  6. Børnene, der bor i Afar, lever under nogle helt andre vilkår end danske børn. Tal om, hvordan det er at leve der, og hvor seje de børn er. Teksten på bagsiden beskriver blandt andet, hvordan børnene hjælper til derhjemme. Spørg ind til, hvordan de hjælper deres forældre, og hvad de bruger deres fritid på.
  7. Fortæl dit barn, at børnene får hjælp – og at deres julekalender er med til at sikre, at de kommer i skole og får en uddannelse.

Børnenes U-landskalender universet indeholder mange dele, som I kan opleve sammen. Herunder er tre forslag til, hvad I mere kan fordybe jer i:

  • Oh Lands sang: Vilde Piger, Vilde Drenge: Sangerinden Oh Land har skrevet en sang om børns rettigheder, at turde drømme og stå sammen på tværs af landegrænser. Se videoen og lyt til teksten sammen.
  • Pak digitale School-in-a-boxes sammen – scroll ned i bunden af siden: Fra UNICEFs verdenslager i Københavns Nordhavn sender vi forsyninger til hele verden. Vi sender blandt andet School-in-a-box ud. Det er en metalbox, der indeholder alt det, som man skal bruge for at kunne undervise 40 elever alle steder i verden – både under et træ og i et klasselokale.

Hjælp os med at forandre verden

Støt UNICEF fast