Mobile ger-børnehaver

Giver nomadebørn i Mongoliet adgang til tidlig læring

Velkommen i børnehave

Det er tidlig morgen, da fætrene Nandine-Erdene på fem år og Anar på fire år ankommer til deres mobile ger (nomadisk telt) børnehave, som netop er åbnet. Indenfor summer det af liv og leg, og de to børn går straks i gang med at lave puslespil sammen med deres pædagog.

”Jeg kan godt lide at gå i børnehave, fordi jeg kan lege med mine venner og stadig komme hjem om eftermiddagen for at være sammen med min familie,” siger Nandine-Erdene.

Hendes forældre, Bat-Orshikh og Ariunzaya, der ejer mere end 350 dyr, har levet som nomader i Uvur Maanit i mere end 10 år.

Familien Erdenbat foran den nyåbnede Ger-børnehave

Uddannelse på de mongolske stepper

På de udstrakte, nærmest endeløse stepper, hvor nomadefamilier som Anar og Nandine-Erdenes lever, er der langt til skoler og børnehaver. Rigtig mange af børnene går derfor glip af vigtig læring og udvikling i den tidlige barndom.

“For os betyder det at sende børn i skole, at vi enten placerer dem på sovesale i byen. Eller at vi alle er nødt til at flytte hen, hvor skolerne er,” fortæller Bat-Orshikh, Nandine-Erdenes far.

Parret flyttede deres familie til byen sidste år, så de to ældre døtre kunne gå i skole, men var ude af stand til at finde arbejde og vendte derfor tilbage til deres liv som nomader.

”Jeg ønsker ikke, at vores døtre skal bo på sovesale eller sammen med andre familier. Det er ikke sikkert,” siger Ariunzaya, “men vi vil gerne have, at de får en uddannelse”.

 

TAK! Du har været med til at give nomadebørn adgang til uddannelse

Takket være dig og de andre Verdensforældre kan UNICEF og partnere nu bringe børnehaveklassen til børnene. De mobile ger-børnehaver er en billig løsning med stor indvirkning, der giver børn i nogle af landets fattigste, mest fjerntliggende samfund adgang til tidlig uddannelse.

”Børnehaven er fantastisk til børnene. De leger med, lærer, spiser god mad og giver os en pause, så vi kan udføre vores arbejde,” siger Ariunzaya. “Børnehaven spiller en vigtig rolle i vores børns uddannelse.” 

Ger-børnehaverne giver børnene grundlæggende læse- og talefærdigheder og forbereder dem til folkeskolen. Ligesom de giver børn, der bor langt fra andre familier, chancen for at interagere og udvikle deres sociale og følelsesmæssige færdigheder. Børnene lærer også at bruge vand, sanitet og hygiejne (WASH), som ofte ikke er tilgængelige i deres hjem.

Nandine-Erdenes mor, Ariunzaya er på vej hjem efter at have malket familiens kvæg i Uvur Maanit

Nandine-Erdene slapper af derhjemme med sin far, søskende og sin fætter Anar i Uvur Maanit.

Ariunzaya reder sin fem år gamle datter Nandin-Erdenes hår, inden hun skal afsted i børnehave.

Anar bor hos sine bedsteforældre. Han har aldrig mødt sin far, og hans mor går i skole omkring 600 km væk i Ulaanbaatar.

Anar vil være en rytter som sin bedstefar. ”Bedstefar lærer mig at ride på heste, og det er min yndlingsting,” fortæller han.

Anar smiler over hele ansigtet, mens han krammer et får. Fåret er et af de 350 kvæg, som hans tante og onkel ejer.

Læs mere om vores arbejde for verdens børn