Børnene kommer i førertrøjen
i Aalborg

Aalborg Kommune har i dag taget det officielle startskud på vej til at blive anerkendt som Børnevenlig Kommune af UNICEF i 2022.

UNICEF tildeler byer og kommuner titlen og anerkendelsen som Børnevenlig Kommune, hvis de gør en ekstraordinær indsats for at beskytte og fremme børns muligheder og rettigheder.

Børnevenlig Kommune bliver en del af Aalborg Kommunes DNA, hvor vi lover hinanden, at vi udvikler os sammen med børnene, forklarer Thomas Kastrup-Larsen, borgmester i Aalborg Kommune.

” Vi har generelt man­ge tilbud og tiltag målrettet til børn og unge, og vi har en klar intention om at tilbyde et godt liv til børn og unge. Det står ligeledes klart, at der ikke findes lige så mange tilbud, som er udviklet og skabt sammen med børn og unge. Ved at blive Børnevenlig Kommune vil vi ikke ”bare” have et stempel, men skabe en reel ændring i måden, vi gør og griber tingene an på. Grundlæggende skal vi arbejde med et mindset, hvor børn tænkes mere ind undervejs i processen og det skal være nemt for børn og unge at vide, hvor de skal gå hen, hvis de har en god ide.”

Dem, det hele handler om, er tæt involveret, og det er bl.a. gennem Aalborg Kommunes Ungebyråd, at en del af arbejdet skal foregå. Det er nemlig børn og unge, der er eksperter på deres liv – og på, hvordan man bedst føler sig respekteret, hørt og tryg i Aalborg Kommune.

“Aalborg skal være en børnevenlig kommune. Der sker store fremskridt i Aalborg, og dette er blot ét af dem. Med den nye aftale sikrer vi, at børn og unge tænkes ind i enhver politisk beslutning foretaget i Aalborg Kommune. Som børnevenlig kommune kan børn og unge være sikre på, at politikerne vil gøre deres for, at ethvert barn kan nå over vejen. Aftalen er en sejr for alle børn og unge i Aalborg og ikke mindst en sejr for Ungebyrådet. Ungebyrådet håber med denne aftale at kunne sætte et endnu større aftryk på politikken i kommunen. Ungebyrådet har indtil videre været meget involveret i forløbet, og håber på at det gode samarbejde kan fortsætte i lang tid fremover,” siger Martin Nørgaard Stoltz, der er formand for Aalborg Ungebyråd.

En Børnevenlig Kommune

skal gøre en indsats for at beskytte og fremme børns muligheder og rettigheder.

Stor opbakning fra UNICEF

UNICEF Børnevenlige Byer og Kommuner er med til at sætte fokus på børns trivsel over hele verden – fra Sverige til Slovakiet og Senegal, og der er stor opbakning fra UNICEF til Aalborg: 

”Jeg er så glad, for at Aalborg som Danmarks tredjestørste kommune, har kastet sig ind i kampen for at skabe en bedre verden for børn. Jeg er også stolt og glad på hele FN´s, UNICEFs og Aalborg Kommunes vegne. Det er en kæmpe rejse, som både byen, kommunen og alle børnene i Aalborg skal på, og de kan være sikre på, at UNICEF står klar til at være med dem hele vejen. Vi glæder os,” siger Karen Hækkerup, der er Generalsekretær i UNICEF Danmark. Hun var med online, da startskuddet i dag gik i gang på årets Ungekongres i Aalborg.

Også fra Social- og Indenrigsministeriet er der glæde over, at Aalborg nu som den tredje kommune i Danmark vil arbejde målrettet med at sikre, at børn og unge får mere indflydelse.

”Børn har kun én barndom, og det er en af vores vigtigste opgaver at sørge for, at den bliver fyldt med leg, latter, trivsel og tryghed. Det gør vi bedst ved at sikre og respektere børns rettigheder og lytte til børnenes stemme. Ikke mindst når det handler om forhold, der er afgørende for børnenes egne tilværelser og hverdag. Vi skal blive langt bedre til at sikre sætte børnene først, og det er en af grundpillerne i regeringens politik. Derfor er jeg glad for, at Aalborg nu vil arbejde målrettet på at blive Danmarks næste børnevenlig kommune,” siger Social- og indenrigsminister, Astrid Krag.

Støt vores arbejde for børns rettigheder

Hjælp nu