Opgørelse:
463 mio. skolebørn har ikke
adgang til fjernundervisning

Hjem » Opgørelse: 463 millioner skolebørn har ikke adgang til fjernundervisning

Udgivet d. 27/8/2020

Ny UNICEF-opgørelse: En tredjedel af alle skolebørn har ikke adgang til fjernundervisning under nedlukningen af skoler.

Mindst en tredjedel af alle skolebørn – 463 millioner børn globalt – har ikke haft adgang til fjernundervisning, da COVID-19 lukkede skoler verden over, fortæller en ny UNICEF opgørelse.

“For mindst 463 millioner børn, hvis skoler var lukkede grundet COVID-19, var der ikke noget der hed fjernundervisning, som vi har kendt det i Danmark. Det skyldes flere ting – bl.a. manglende adgang til internet, computere og nogle steder manglende planer for, hvordan fjernundervisning kan foregå. Det er en frygtelig nyhed, og det kan få katastrofale følger. Jeg frygter, at konsekvenserne af denne krise vil kunne mærkes på økonomier, samfund og vigtigst – børnene – i mange årtier frem,” siger Karen Hækkerup, Generalsekretær i UNICEF Danmark.

Download

Find opgørelsen her:

Download
For mindst 463 millioner børn, hvis skoler var lukkede grundet COVID-19, var der ikke noget der hed fjernundervisning, som vi har kendt det i Danmark. Det skyldes flere ting – bl.a. manglende adgang til internet, computere og nogle steder manglende planer for, hvordan fjernundervisning kan foregå. Det er en frygtelig nyhed, og det kan få katastrofale følger. Jeg frygter, at konsekvenserne af denne krise vil kunne mærkes på økonomier, samfund og vigtigst – børnene – i mange årtier frem.
Karen Hækkerup, Generalsekretær i UNICEF Danmark.

Da nedlukningen var på sit højeste, var op imod 1,5 milliarder skolebørn påvirket af nedlukningen. Rapporten kortlægger fjernundervisningens begrænsninger og afdækker den dybe ulighed der er i adgangen til undervisning.

Og selvom tallene i rapporten præsenterer et foruroligende billede af den manglende fjernundervisning under skolernes nedlukning, advarer UNICEF om, at situationen med al sandsynlighed er langt værre. For til trods for, at børn har adgang til den fornødne teknologi derhjemme, har de muligvis ikke mulighed for at lære tilstrækkeligt. Det skyldes konkurrerende faktorer som pligter, arbejde og manglende opbakning og hjælp til at bruge det online pensum.

”Udover, at børnene går glip af læring, der kan være med til at forme og gøre deres liv markant bedre, så er skolen i mange børns tilfælde også et sikkert sted, hvor de har adgang til rent vand, god hygiejne og f.eks. slipper for at arbejde hårdt i marken. Så den her krise har en masse konsekvenser, som vi ikke ser lige nu, men som på sigt vil have stor effekt på børnene,” siger Karen Hækkerup.

Rapporten fremhæver især ulighed på tværs af regioner. Skolebørn i Afrika er de mest påvirkede, hvor halvdelen af alle elever ikke kan modtage fjernundervisning.

Også ude i de enkelte lande rammer krisen skævt. Tre ud af fire børn, som ikke modtager fjernundervisning, kommer fra de fattigste hjem i deres respektive land. For middelindkomst lande, gælder det, at 86 procent af eleverne lever i de fattigste hjem.

UNICEF har under Coronakrisen været med til at nå 227 millioner børn med hjemmeundervisning – og med UNICEF i ryggen implementerer 200.000 skoler verden over netop nu en sikker og forsvarlig genåbning af skoler.

Fakta

Adgangen til fjernundervisning varierer aldersmæssigt, hvor de yngste elever har haft mindst adgang til fjernundervisning, under de vigtigste år for deres indlæring og udvikling.

  • Op imod 70% af børnehaveklassebørn og yngre – I alt 120 millioner børn – kan ikke nås med fjernundervisning, grundet deres begrænsninger i forhold til at undervises online, mangel på undervisningsprogrammer der er møntet på deres alderskategori og mangel på hjemmeremedier til fjernundervisning.
  • Mindst 29% af børn i indskolingsalderen – 217 millioner elever – har ikke adgang til fjernundervisning. For elever på mellemtrinnet er det 24% – 78 millioner elever – der ikke bliver nået.
  • Udskolingseleverne var de elever der havde mindst sandsynlighed for ikke at tilgå fjernundervisning med omkring 18% – 48 millioner elever – der ikke havde de teknologiske remedier der kræves, for at kunne gennemføre fjernundervisning.