I den ecuadorianske Amazonas
betyder afsidesliggende ikke afskåret

Selv uden internetadgang eller mobiltelefoner lærer studerende i fjerntliggende områder i Ecuador stadig under COVID-19 skolelukningerne.

11-årige Raiza starter sin morgen, som hun altid gør. Da hun vågner kl. 06.00, går hun straks ind i familiens spisestue, hvor hendes mor, Silvia, har forberedt morgenmad: Chucula, en sød plantain-smoothie, der er populær i den ecuadorianske Amazonas.

Efter morgenmaden hjælper hun sin mor med opvasken, inden hun fodrer familiens kæledyr og samler kassava og andre frugter og grøntsager fra deres have i Pandayacu, i det nordøstlige Ecuador. Raizas mor er højgravid, så hun er mere træt end normalt og har brug for lidt ekstra hjælp i huset.

Men den forestående ankomst af en lille ny bror eller søster er ikke den eneste ændring, som Raiza har skulle forholde sig til den seneste tid. I de sidste par måneder har hun – som mange andre børn – nemlig ikke været i skole.

Glem ikke at vaske hænderne med sæbe og vand, når du er færdig,” minder Silvia Raiza om, da hendes datter forlader huset. Det er en velkendt sætning, der høres verden over i disse dage, og en påmindelse om, at selv i fjerntliggende samfund som Pandayacu påvirker COVID-19 børns liv.

Online-læring er ikke en mulighed i Amazonas 

Der er næsten gået fire måneder, siden skolelukningerne i Latinamerika og Caribien efterlod omkring 154 millioner børn midlertidigt uden skolegang. Men selvom mange børn har kunnet fortsætte med at lære gennem fjernundervisning, er online-læring i mere isolerede områder som den ecuadoriske Amazonas ikke en mulighed.

Uden internetadgang, mobiltelefoner og tv i sit hjem har Raiza været afhængig af de ugentlige besøg fra sin lærer, Doris.

”Raiza er en af mine mest omhyggelige elever. Hun hilser på mig med stor glæde, hver gang jeg kommer hjem til hende med studiemateriale,” siger Doris. ”Hendes mor støtter hende også meget og hjælper med lektierne.”

Corona-pandemien har for alvor understreget den store forskel i adgangen til uddannelse mellem dem, der bor i byområder og dem, der bor i landdistrikter i Ecuador. Næsten to tredjedele af landets husstande mangler internetforbindelse, hvilket efterlader mange børn – især dem, der ikke bor i byerne – ude af stand til at modtage fjernundervisning. Det er her lærere som Doris kommer ind i billedet.

Nyt undervisningsmateriale giver børn i isolerede områder en chance for at lære

Ved at benytte undervisningsmaterialer, der dækker traditionelle emner som matematik, historie, spansk, madlavning, håndværk og en ny vejledning i at forhindre spredning af COVID-19, kan lærere, der normalt ville stå i et klasseværelse, besøge eleverne derhjemme, kontrollere deres fremskridt og give dem lektier for.

Uddannelsesmaterialerne, som lærerne omdeler, er udviklet med støtte fra UNICEF og skal hjælpe omkring 1.200 børn som Raiza, der anses for at være i risiko for at komme bagud i skolen eller droppe ud på grund af COVID-19 skolelukningerne.

”Mange af [disse børn] er allerede i sårbare situationer og påvirkes af migration, vold i hjemmet, børnearbejde eller kulturelle overbevisninger, der ikke støtter uddannelse af børn, især piger,”
fortæller Nancy Torres, koordinator hos UNICEFs partner Desarrollo y Autogestión i Ecuador.

Klokken 14.00 er Raiza færdig med dagens lektier og beder sin mor om at følge hende til en nærliggende flod, hvor hun skal møde sine kusiner. Floden er Raizas foretrukne sted at slappe af, svømme og fiske efter tilapia.

”Jeg ved, at børn ikke kan gå i skole lige nu, men de lærer stadig hjemme med hjælp fra deres forældre,” siger Silvia. ”Og de kan stadigvæk lege i floden og nyde vores smukke natur.”

 

UNICEFs COVID-19 uddannelsesindsats

Initiativet, der skal sikre undervisning til børn der er i risiko for at komme bagud eller forlade skolen, er en del af UNICEF Ecuadors overordnede corona-uddannelsesindsats, der også inkluderer donationer af digitale enheder og dataplaner, produktion af uddannelsesprogrammer til radio og tv og levering af interkulturelle og tosprogede undervisningsvejledninger.