Lille Tening Gueye på 2 år sidder på sin bedstemors skød på et hospital i Senegal. Bedstemoren har taget barnebarnet med på hospitalet, fordi hun er bekymret for den lille pige, der virker svækket og træt. Screeningen af Tening viser hurtigt, at hun er alvorligt underernæret. Hun har brug for behandling med det samme.

135 millioner mennesker
har akut brug for hjælp

En sultkatastrofe vokser

Skrevet 21. april 2020 af administration skolematerialer

Verdens førende organer indenfor sundhed og fødevarer – EU, FAO, OCHA, UNICEF og WFP udgiver idag rapporten ”Global Report on Food Crisis 2020” – og det er skræmmende læsning. 

En ny rapport viser, at 135 millioner havde brug for fødevarehjælp før Corona-krisen – det siger sig selv, at tallet nu er endnu højere. De mange millioner, der har brug for akut hjælp, befinder sig i 55 lande, hovedsageligt i Afrika. 17 millioner af dem er børn, der lider af helbredsproblemer grundet fejlernæring – 75 millioner yderligere børn vokser og udvikler sig ikke korrekt, grundet kronisk underernæring.

”Det sørgeligste ved alle de her tal, er, at det her rammer børnene. For det er dem der lider hårdest, når der ikke er mad nok. De bliver fejl og underernæret, deres skolegang bliver sat over styr, de får ikke det liv de fortjener,” siger Karen Hækkerup, generalsekretær i UNICEF.

Hertil kommer, at over 183 millioner mennesker, i de samme områder, lever under forhold, der sætter dem i risikozonen for at blive ramt af en akut sultkrise. 

Sundhedsarbejderen måler Mondays overarm. Målebåndet viser 11,2 i det røde felt. Det betyder, at den lille dreng er alvorligt akut underernæret og har brug for behandling med det samme. Foto: UNICEF South Sudan/Ryeng

Sundhedsarbejderen måler Mondays overarm. Målebåndet viser 11,2 i det røde felt. Det betyder, at den lille dreng er alvorligt akut underernæret og har brug for behandling med det samme. Foto: © UNICEF/Ryeng

Det sørgeligste ved alle de her tal, er, at det her rammer børnene. For det er dem der lider hårdest, når der ikke er mad nok. De bliver fejl og underernæret, deres skolegang bliver sat over styr, de får ikke det liv de fortjener
Karen Hækkerup,
Generalsekretær i UNICEF Danmark.

Børnenes rammes hårdest

”Vi har en forpligtelse til at hjælpe børn over hele verden, især i disse tider – og vi ved bare, at hvis børn ikke får mad nok, så har det effekt på alle aspekter i deres liv. Hvis familier mangler mad, så er det børnene, der bliver sendt i marken i stedet for i skole. Det er børnene, der ikke vokser ordentligt, ikke får den læring de har ret til og fortjener, ikke får det liv de fortjener. Det skal vi som verdenssamfund handle på – og det gør vi i UNICEF – og vi er så taknemmelige for danskernes hjælp, for danske fondes hjælp, danske virksomheder som ved gud har det hårdt for tiden, og for den danske regerings hjælp,” siger Karen Hækkerup.

De nye tal stammer fra rapporten ”Global Report on Food Crisis 2020,” der blev udarbejdet før Corona lagde verden ned. Det vil altså sige, at tallene formentlig kan mangedobles, samtidig med at de samme menneskers sundhedssystem nu udfordres i historisk stor skala.

UNICEF hjælper blandt andet med: 

 • Livreddende højenergimælk og nærende jordnøddemos til underernærede børn
 • Rent drikkevand, som børnene ikke bliver syge af
 • Vaccinationer, der beskytter børn mod livstruende sygdomme
I Somalia bekæmpes underernæring med jordnøddepure Plumpynut.

UNICEF behandler underernærede børn med livreddende højenergimælk og jordnøddemos. Der skal kun tre små poser jordnøddemos om dagen i tre uger til at redde et barns liv.
© UNICEF/2017/Rich

Her er flest mennesker ramt af sultkatastrofen:

 • Yemen: 15,9 mio.
 • DR Congo: 15 mio.
 • Afghanistan: 11,3 mio.
 • Venezuela: 9,3 mio.
 • Etiopien: 8 mio.
 • Sydsudan: 7 mio.
 • Syrien: 6,6 mio.
 • Sudan: 5,9 mio.
 • Nigeria: 5 mio.
 • Haiti: 3,7 mio.

GIV LIVREDDENDE BEHANDLING TIL BØRN, DER SULTER

STØT NU