UNICEF advents-ven

Drone leverer vacciner
til nyfødte på isoleret ø-gruppe

Mød Joy. Hun er beskyttet mod livsfarlige sygdomme takket være en drone.

Hun er tapper, den 1-måned gamle pige fra Erromango, en afsidesliggende ø i Stillehavet. Joy kniber øjnene sammen og græder forsigtigt, imens alle omkring hende klapper henrykt. Hun er nemlig lige blevet vaccineret mod livsfarlige sygdomme takket være en drone støttet af UNICEF.

Dronen fløj 40km over ufremkommeligt terræn på tværs af Erromango med den vigtige last. Øen er en del af øgruppen Vanuatu, som består af mere end 80 små øer fordelt på 1300 km i Stillehavet. Der findes kun få flyvepladser og asfalterede veje på øerne, og det er derfor normalt ekstremt svært at nå frem til de børn, som bor mest afsides. Indtil nu.

Mange børn får ikke den første vigtige vaccination

Fordi det er så svært at komme rundt mellem øerne, får 1 ud af 5 børn ikke de første vigtige vaccinationer, som beskytter dem mod livstruende sygdomme som tuberkulose og malaria.

UNICEF advents-ven
”For at nå helt herud skal jeg krydse floder, bjerge, voldsom regn og skråninger af klipper og sten. Som regel er jeg afhængig af små både, der ofte bliver aflyst på grund af dårligt vejr. Med dronerne kan vi nå frem til langt flere børn i de sværest fremkommelige områder af Vanuatu.

Miriam Nampil. En af de sygeplejersker, som vaccinerer børnene på Vanuatu.

Som regel fragter sygeplejerskerne de skrøbelige vacciner gennem bjergpas, grusstier og skove for at komme fra ø til ø. Skiftet mellem sol og regn gør det svært at sikre den rigtige temperatur til vaccinerne.

For at komme rundt mellem øerne i Vanuatu er det ofte nødvendigt at krydse vandet i små lokale både. Er vejret for voldsomt, sejler bådene ikke, og man må vente på, at vejret igen falder til ro.

Roslinda Narawayan er jordemoder og går i op til tre timer langs kysten for at levere vacciner til klinikker i landsbyerne. Ofte er der ingen mulighed for at stille dem på køl, så de skal bruges, så snart de er fremme.

13 børn og fem kvinder blev vaccineret

Foruden lille Joy vaccinerede Miriam 12 børn og fem gravide kvinder med vacciner, som dronen fløj til området Cook’s Bay, hvor der hverken er elektricitet eller adgang til et sundhedscenter.

Som regel er det ekstremt svært at fragte de skrøbelige vacciner rundt og samtidig sikre, at de har den rigtige temperatur hele vejen. Ombord på dronerne ligger vaccinerne derimod i beskyttende flamingoæsker med is omkring. Med i æskerne er også et termometer, som indikerer, hvis vaccinerne er ved at blive for kolde eller varme.

“Det er et kæmpe skridt for global sundhed, at vi kan bruge droner til dette formål. Det har et enormt potentiale – ikke kun for Vanuatu, men for de tusindvis af børn, som ikke bliver vaccineret,” siger UNICEFs administrerende direktør, Henrietta H. Fore.

 

UNICEF samarbejder med regeringen

Droneprojektet er et samarbejde mellem UNICEF, Vanuatus regering og droneoperatørerne Swoop Aero og WingCopter. Regeringen planlægger på sigt at integrere droner til levering af vacciner i deres nationale vaccinationsprogram. Projektet er karakteristisk for UNICEF, som samarbejder med regeringer i hele verden for at forbedre forholdene for børn – også dem, der bor i de mest isolerede dele af verden.

HJÆLP UNICEF MED AT VACCINERE VERDENS BØRN

Støt nu

Læs mere om UNICEFs arbejde