COVID-19: SKOLEGANG
TIL FLYGTNINGEBØRN

Hjem » Fjernundervisning til flygtningebørn under lock down

UNICEF og Novo Nordisk Fonden sikrer fjernundervisning til syriske flygtningebørn under lock down i Jordan

1.2 milliarder elever har ikke adgang til uddannelse. I 124 lande verden over er skolerne lukket ned. Lukninger der betyder, at børn i sårbare områder risikerer at falde helt ud af undervisningstilbud, og dermed sættes deres fremtid på spil. UNICEF kæmper for at finde alternativer til lukning for de mest sårbare børn i blandt andet Jordan. Novo Nordisk Fonden støtter op.

Midt i alle de dystre nyheder om Coronasmitte og børn, der isoleres fra skole, læring og leg, findes der også solstrålehistorier. En af dem finder man i Jordan – et land kun dobbelt så stort som Danmark, men som huser omkring 600.000 syriske flygtninge, herunder ca. halvdelen børn. De syriske børn på flugt har brug for steder, hvor de kan være børn – hvor de kan lege, udvikle sig og lære. I den barske hverdag for børn fordrevet fra deres hjem er det helt afgørende, at de får et trygt og sikkert sted, hvor der samtidig er fokus på at styrke forholdene for børns udvikling. Det formål opfylder de såkaldte Makani-centre, som UNICEF driver 150 af i Jordan, både ude i lokalsamfundene og i de store flygtningelejre som f.eks. Zaatari-lejren på grænsen til Syrien.

I december 2019 modtog UNICEF en donation fra Novo Nordisk Fonden på 19,9 millioner til arbejdet med at drive og udvikle centrene, hvor der udover undervisning og leg er fokus på bearbejdning af børns traumer og beskyttelse af deres rettigheder.  Blot tre måneder senere, den 15. marts 2020 lukkede samtlige centre på grund af frygt for Coronasmitte. 64.000 af de mest sårbare børn i landet fik fra den ene dag til den anden slukket for deres fristed, som ordet ’Makani’ betyder.

 

Fra fysiske centre til cyber-coronaforebyggelse

Men i stedet for at pakke sammen, dreje nøglen om i flere uger og acceptere, at tusindvis af børn ikke kunne modtage undervisning og have kontakt med lærere og pædagoger, gik UNICEF-personale i samarbejde med lokale aktører straks i gang med at oprette alternativ kontakt til familierne. Online læringsmateriale blev udviklet, tilpasset og delt, ’WhatsApp’ blev taget i brug, pakker med læringsmateriale blev sendt ud – og telefonopringninger blev foretaget.

Nu her godt en uge efter er det lykkedes at nå ud til over 80 % af børnene, der nu kan fortsætte i et undervisningsforløb, selvom IT-systemer og internet langt fra er så let tilgængeligt som her i Danmark. Ikke nok med at der nu er genetableret kontakt til børnene, så bruger man også de kommunikationskanaler, som er blevet etableret, til at oplyse børn og deres familier om Coronavirus og forebyggelse af smitte, ligesom man har iværksat en hotline til de udsatte børn, der har brug for at tale med en voksen uden for hjemmet.

Børnene er i høj grad også ofre i Corona-pandemien. Deres fremtid er på spil. Nedlukning af skoler påvirker både deres læring, men også deres mentale sundhed og sikkerhed – især for de allermest udsatte børn med traumatiserede familier. Derfor er vi også utroligt taknemmelige for, at Novo Nordisk Fonden viser os den tillid at fortsætte deres donationer.
Generalsekretær i UNICEF Danmark, Karen Hækkerup

UNICEF Danmarks Generalsekretær Karen Hækkerup siger: ”Børnene er i høj grad også ofre i Corona-pandemien. Deres fremtid er på spil. Nedlukning af skoler påvirker både deres læring, men også deres mentale sundhed og sikkerhed – især for de allermest udsatte børn med traumatiserede familier. Derfor er vi også utroligt taknemmelige for, at Novo Nordisk Fonden viser os den tillid at fortsætte deres donationer, selvom de projekter, de valgte at støtte for bare få måneder siden, nu tager en lidt anden drejning. For mig er det et eksempel på et partnerskab, som er stærkt forankret i respekten for det arbejde, vi i UNICEF udfører, ligesom det er et eksempel på en indsigt og humanitær forståelse fra Novo Nordisk Fondens side. ”

Novo Nordisk Fondens chef for Humanitær udvikling, Hanna Line lægger ikke skjul på, at hun var meget tilfreds med indsatsen, da hun for få dage siden talte med de lokale UNICEF-medarbejdere i Jordan; ”Når man sidder på en direkte linje, og bliver orienteret om konsekvenserne af pandemien for børnene, så er det fantastisk samtidig at blive beroliget om, at vores partnere arbejder proaktivt på at sikre stabilitet og læring. Jeg er meget glad for, at flygtningebørnene på Makani-centrene bliver hjulpet trods de omfangsrige nedlukninger.”

 

Om UNICEFS globale indsats imod COVID-19

UNICEF har to overordnede strategiske mål i den globale COVID-19 respons: 1) At iværksætte og implementere aktiviteter, der reducerer COVID-19 smitte og dødelighed 2) At sikre fortsat kontinuitet og adgang for børn til sundheds-, uddannelses- og sociale servicetilbud, trods udbrud af COVID-19.

Ønsker din organisation at donere et beløb til udsatte børn?

Støt her