Coronavirus (COVID-19):
Hvad enhver forælder bør vide

Sådan beskytter du dig selv og din familie

Hjælp os med at beskytte børn mod corona-virus

Støt nu

Opdateret den 16. april 2020

Coronavirus (COVID-19) påvirker os allesammen, men hvad ved vi egentlig om den? Hvad kan du selv gøre for at beskytte dig selv, din familie og de svageste i samfundet? Hvad gør vi globalt for at stoppe spredningen? Og hvad gør UNICEF for at beskytte børnene? Det får du svar på her.

Spørgsmål og svar om coronavirus

Hvad er ‘ny coronavirus’?

Ny coronavirus er en ny streng af coronavirus. Den blev først blev identificeret i Wuhan provinsen i Kina og fik navnet coronavirus disease 2019 (COVID-19) – ’CO’ står for corona, ’VI’ for virus og ’D’ for disease, som betyder sygdom.

COVID-19 virusset er en ny virus, som tilhører den samme familie af virus som SARS (Severe Acure Respiratory Syndrome) og nogle former for almindelig forkølelse.

Hvad ved vi om coronavirus?

Vi ved, at det er en ny type coronavirus (2019-nCoV), som er knyttet til den samme virusfamilie som SARS og nogle typer forkølelse. Som andre coronavirus overføres den gennem direkte kontakt – hovedsageligt ved dråbespredning fra nys eller hoste eller indirekte kontakt (fx via sekret på hænder eller berøringsflader, der er kontamineret med virussen). Symptomerne inkluderer feber, hoste, åndenød og åndedrætsbesvær. I mere alvorlige tilfælde kan infektion forårsage lungebetændelse, alvorligt akut luftvejssyndrom, nyresvigt og død.

Ny coronavirus (COVID-19) er blevet beskrevet som en pandemi af WHO. Hvad betyder det?

Når WHO beskriver ny coronavirus som en pandemi betyder det ikke, at virusset er blevet mere dødelig. Det er blot et udtryk for, at sygdommen har spredt sig vidt rent geografisk.

UNICEF har de seneste måneder arbejdet med at forebygge og bekæmpe coronavirus-epidemien verden over, fordi vi ved, at virusset kan sprede sig til børn og familier i alle verdens lande og lokalsamfund. UNICEF vil fortsætte med at arbejde sammen med regeringer og vores partnere for at bremse virusset og beskytte børn og deres familier.

Der er rigtig meget information på nettet. Hvordan navigerer jeg i det?

Lige nu bliver der spredt mange myter og misinformation om coronavirus online – om hvordan virusset bliver spredt, hvordan man beskytter sig og hvad man skal gøre, hvis man frygter at man er smittet med coronavirus.

Så det er vigtigt, at du tænker over, hvor du leder efter information og gode råd. Denne artikel indeholder information og anbefalinger til, hvordan du kan mindske risikoen for smitte. Og du kan også altid finde de seneste officielle anbefalinger fra de danske myndigheder på Sundhedsstyrelsens hjemmeside: sst.dk og på coronasmitte.dk

Det danske Udenrigsministerium fraråder al udrejse og har lukket grænserne. Du kan løbende holde dig orienteret om Udenrigsministeriets rejsevejledninger på um.dk

Hjælp os med at beskytte børn mod corona-virus

Støt nu

Hvordan spreder coronavirus (COVID-19) sig?

Virusset bliver overført via direkte kontakt med dråber fra host eller nys fra en smittet person og ved at røre ved overflader, som har været i berøring med virusset. Corona-virus kan overleve på overflader i flere timer, men almindelig desinficering som håndsprit kan dræbe det.

Hvad er symptomerne på COVID-19?

Symptomer på COVID-19 er ondt i halsen, følelse af at være syg, muskelsmerter og evt. feber og tør hoste og en oplevelse af, at det er sværere at trække vejret. I mere alvorlige tilfælde kan sygdommen udvikle sig til lungebetændelse og åndedrætsbesvær. I sjældne tilfælde kan sygdommen få fatale følger.

Symptomerne minder meget om almindelige symptomerne ved influenza eller almindelig forkølelse. Derfor skal der en test til for at bekræfte om en person er syg med COVID-19. Det er vigtigt at huske at metoderne til at forebygge er nøjagtig de samme: Hyppig håndvask samt hoste og nyse i din albuebøjning eller et papirlommetørklæde, som bagefter smides ud i en lukket affaldsbeholder.

Hvordan kan jeg undgå at blive smittet?

Her er fire forholdsregler, som du og din familie kan tage for at undgå at blive smittet med coronavirus:

  1. Vask dine hænder hyppigt med vand og sæbe eller brug en alkoholbaseret håndsprit. Husk at vand og sæbe altid er mere effektivt end håndsprit.
  2. Host eller nys i din albuebøjning eller i et papirlommetørklæde. Sørg for straks at smide lommetørklædet ud i en lukket affaldsbeholder, eller skyl det ud i toilettet.
  3. Hold afstand til andre mennesker. Undgå fysisk kontakt med enhver, som er forkølede eller har symptomer på influenza.
  4. Bliv hjemme og gå kun ud, hvis det er absolut nødvendigt.

På Sundhedsstyrelsens hjemmeside sst.dk kan du læse mere uddybende råd til, hvordan du beskytter dig selv og din familie mod smitte.

Hvad er den bedste metode til at vaske hænderne grundigt og korrekt?

Trin 1: Gør hænderne våde med rindende vand

Trin 2: Smør hænderne ind i sæbe nok til at dække hænderne

Trin 3: Skrub alle overflader på hænderne: Håndfladen, mellem fingrene, håndryggen, tommelfingrene, fingerspidserne, knoerne og håndleddene – i mindst 20 sekunder.

Trin 4: Skyl grundigt med rindende vand.

Trin 5: Tør hænderne med et rent håndklæde eller papir.

Vask dine hænder ofte, især før du spiser; efter du har pudset næse, hostet eller nyst; og når du har været på toilettet.

Hvis du ikke har adgang til vand og sæbe, kan du bruge håndsprit med mindst 60 % alkohol. Vask altid dine hænder med vand og sæbe, hvis dine hænder er synligt beskidte.

Bør jeg bære maske eller mundbind?

Det kan være en god idé at bære maske eller mundbind, hvis du har symptomer på luftvejsinfektion; for eksempel hvis du hoster eller nyser og er nødt til at bevæge dig udenfor. Det bedste er naturligvis at isolere dig og blive indenfor, hvis du har symptomer. Hvis du ikke har symptomer, er der ingen grund til at bære maske.

Hvis du bærer maske, skal du sørge for at smide den ud og skaffe den sikkert af vejen bagefter for at undgå at sprede smitte.

Brug af maske er i sig selv ikke nok til at forhindre smitte og skal altid kombineres med hyppig vask af hænderne, dække mund og næse ved hoste og nys og undgå tæt kontakt med enhver, der har symptomer på forkølelse eller influenza (hoste, nys, feber).

Bliver børn ramt af COVID-19?

Corona er en ny virus og vi ved endnu ikke nok om, hvordan den påvirker børn og gravide kvinder. Vi ved, at mennesker i alle ældre kan blive smittet med virusset, men indtil videre har der været relativt få registrerede tilfælde af COVID-19 blandt børn. Virusset kan udvikle sig fatalt i sjældne tilfælde, men indtil videre er det især ældre mennesker med skrøbeligt helbred, som er blevet hårdest ramt.

Hvad skal jeg gøre, hvis mit barn eller en anden i familien har symptomer på COVID-19?

Isolér jer selv i hjemmet, og behandl dit barn som du ville gøre ved en almindelig influenza eller forkølelse.

Oprethold god hygiejne med hyppig håndvask, rengøring og vask af tøj og sengetøj. På Sundhedsstyrelsens hjemmeside sst.dk kan du læse mere udførlige råd til, hvordan du bør forholde dig, hvis du eller dit barn bliver syge.

Kan gravide kvinder smitte deres ufødte børn med coronavirus?

Med den viden, vi har på nuværende tidspunkt, er der ikke documentation nok til at afgøre om virusset bliver overført fra mor til barn under graviditeten. Og vi ved heller hvordan det potentielt kan påvirke spædbarnet. Det bliver undersøgt i øjeblikket. Gravide kvinder betragtes i Danmark som en særlig risikogruppe, som bør tage ekstra forholdsregler for at beskytte sig mod smitte. På Sundhedsstyrelsens hjemmeside sst.dk kan du læse detaljerede anvisninger til, hvordan du beskytter dig selv, hvis du er gravid eller på anden vis tilhører en særlig risikogruppe.

Er det sikkert for mødre at amme, hvis de er smittet med coronavirus?

Mødre bør fortsætte med at amme så vidt muligt – med den fornødne beskyttelse af barnet. Det skyldes, at fordelene ved amning er enormt store for barnets udvikling og sundhed, og samtidig ved vi, at modermælk spiller en ganske ubetydelig rolle ved smitte med luftvejssygdomme.

En smittet mor, der er frisk nok til at amme, kan beskytte barnet ved at tage en maske på under amning – og når hun i det hele taget er tæt på barnet. Moren skal vaske hænder før og efter kontakt med barnet og rengøre eller desinficere overflader, som kan have været i berøring med virusset.

Hvis moren er for syg til at amme, opfordres hun til at pumpe modermælk ud, som barnet kan få med ske, i en kop eller flaske. Husk at følge de sædvanlige hygiejneråd.

Jeg er bange for mobning, discrimination og stigmatisering. Hvordan taler vi bedst om det, der sker lige nu?

Det er fuldt forståeligt, hvis du er bange for og bekymret over coronavirus. Men frygt og stigmatisering har det med at gøre en svær situation endnu værre. For eksempel har vi hørt eksempler fra forskellige dele af verden – inklusive Danmark – på at mennesker af asiatisk herkomst er blevet udsat for verbale eller fysiske overgreb eller anden form for diskriminering.

Store sundhedskriser som denne er stressende for alle. Derfor er det ekstra vigtigt, at vi holder os informerede, og at vi husker at være venlige og støttende overfor hinanden. Husk, at ord gør en forskel!

Her er nogle gode råd til, hvordan du kan tale om coronavirus med dine børn, familiemedlemmer og venner:

OK: At tale om den nye coronavirus (COVID-19).

IKKE OK: At knytte bestemte steder, lande og regioner eller etniske grupper til sygdomme. Husk, at coronavirus ikke går målrettet efter mennesker fra bestemte befolkninger eller etniske grupper.

OK: At tale om “mennesker, der har COVID-19”, “mennesker, som er blevet raske eller smittefri efter COVID-19” eller ”mennesker, som er døde efter at have været syge med COVID-19”.

IKKE OK: At omtale mennesker, der er smittet med sygdommen som “COVID-19 tilfælde” eller “ofre”.

OK: At tale om mennesker, der ”får” eller ”bliver smittet” med COVID-19.

IKKE OK: At tale om mennesker, der “overfører COVID-19”, “smitter andre” eller “spreder virusset”, da det antyder, at det er en bevidst handling og påfører skyld.

OK: At have styr på fakta, når man taler om COVID-19. Find den nyeste officielle viden på Sundhedsstyrelsens hjemmeside sst.dk og coronasmitte.dk

IKKE OK: At gentage eller dele ubekræftede rygter. Undgå overdrevet sprogbrug, som blot er med til at skabe frygt; for eksempel ord som ”pest”, ”dommedag” osv.

OK: At være positiv og understrege vigtigheden af, at vi står sammen om at beskytte hinanden. For de fleste mennesker er dette en sygdom, de nemt kommer igennem. Og der er enkle råd til, hvordan vi alle kan beskytte os selv, vores kære og de mest sårbare i samfundet.

Hvad gør UNICEF for at hjælpe?

UNICEF leverer vigtige forsyninger som sæbe, vandrensnings- og hygiejneudstyr, medicin og beskyttelsesudstyr til sundhedsmedarbejdere.

Den første forsendelse med masker, handsker og beskyttelsesdragter til sundhedspersonale i Kina blev sendt allerede den 29. januar fra UNICEFs Verdenslager i København. 72 lande blandt andet Afghanistan, DR Congo, Fiji, Etiopien, Indonesien, Iran, Italien, Kroatien, Mali og Pakistan har indtil nu modtaget forsyninger fra UNICEF  til brug i kampen mod coronavirus til en samlet værdi af 79 millioner kroner. UNICEF har blandt andet sendt 98.931 respiratorer, 4,27 millioner handsker, 573.000 masker og 156.557 beskyttelsesdragter.

UNICEF arbejder tæt sammen med WHO, nationale sundhedsmyndigheder og andre partnere med at styrke kommunikationen, så børn, gravide og deres familier ved, hvordan de kan forebygge spredning af COVID-19. Vi udvikler blandt andet online undervisningsmoduler til sundhedsarbejdere samt god råd og vejledning til børn og gravide kvinder.

UNICEF arbejder også målrettet med at sprede korrekt information om virusset i samarbejde med online partnere som Facebook, Instagram, LinkedIn og TikTok for at sikre at der er korrekt råd og viden til rådighed for alle og for at informere befolkningerne, når der bliver spredt ukorrekt information.

Nødhjælp fra UNICEFs Verdenslager i København

UNICEF sender ekstraordinært mange forsyninger fra Verdenslageret i København til børn i nød på grund af corona-krisen

Hjælp os med at beskytte børn mod corona-virus

Støt nu