Tidligere børnesoldat James skriver sit navn på tavlen i sit klasselokale

James var børnesoldat

Sådan har han det i dag

James fra Sydsudan blev kidnappet og tvunget til at være børnesoldat. Efter tre lange år slap han ud, og i dag er han godt i gang med at skabe sig en ny fremtid med UNICEFs hjælp.

“Kun voksne kan være soldater. Ikke børn”, siger James. Og han ved mere om emnet end de fleste. James var kun et stort barn, da han blev kidnappet af en væbnet gruppe og tvunget til at være soldat i tre år. ”Det at være soldat SKAL være et personligt og bevidst valg”, siger han.

Hvis han fik mulighed for det, ville James opfordre alle børnesoldater i Sydsudan til straks at forlade den væbnede gruppe, de er en del af.

”Disse børn har brug for at blive frigivet og komme i skole”, siger han, og understreger, at det især er nødvendigt at få frigivet pigerne, ”fordi de bliver misbrugt i de væbnede grupper”.

James' historie

En animationsfilm, som er baseret på virkelige begivenheder. I den bevægende film fortæller James og hans mor om den svære periode, hvor James blev tvunget til at kæmpe som børnesoldat.

Hjælp børnesoldaterne i Sydsudan ud af krigen

Støt nu

Såret og efterladt døende

James er meget ung, men han har allerede oplevet for meget. Han blev kidnappet af en væbnet gruppe i 2013, da borgerkrigen brød ud. Og i tre lange år blev han tvunget til at kæmpe i de voksnes krig. Under en af kampene blev James’ ben alvorligt såret, og han blev efterladt døende. Men en FN-patrulje fandt ham og tog ham med til hovedstaden Juba, hvor han fik behandling.

James kom sig, og med hjælp fra UNICEF blev han genforenet med sin familie ligesom mere end 6.000 andre børn, som UNICEF har hjulpet med at komme hjem, siden krigen begyndte. James bor nu med sin familie i en lejr for internt fordrevne i Bentiu.

Hårdt liv som fordrevne

I dag, to år senere, er James godt i gang med at skabe sig en ny fremtid, selvom levevilkårene i det konfliktplagede land er vanskelige for ham og hans familie. Mere end 120.000 mennesker er mast sammen på alt for lidt plads i lejren, hvor hytterne ligger klos op ad hinanden på lange rækker.

De fleste af lejrens beboere har ingen mulighed for at tjene penge og er afhængige af nødhjælp for at overleve. Den brændende sol gør temperaturen uudholdelig, og ethvert lille vindpust, som ellers kunne give lidt afkøling, blæser blot støvet op, så det bliver svært at trække vejret.

børnesoldater blev frigivet ved en ceremoni

28 procent af de børnesoldater, som er blevet frigivet i Sydsudan og øvrige lande i regionen, er under 15 år gamle.

“Jeg er lykkelig”

Men James beklager sig ikke: ”Jeg er lykkelig, fordi jeg kan gå i skole her.” Faktisk havde James aldrig været i skole, før han blev genforenet med sin familie. Men for et par uger siden afsluttede han 4. klasse. ”Til eksamen blev jeg nummer ni ud af 93 elever i klassen,” fortæller James med stolthed i stemmen.

Hans uddannelse er en del af et UNICEF-støttet program, der har til formål at hjælpe tidligere børnesoldater med at blive genintegreret i lokalsamfundet. Elever som James får tilbudt et særligt intensivt forløb, som er skræddersyet til at indhente tabt skolegang.

Videnskab og religion er James’ yndlingsfag i skolen. ”Jeg kan især godt lide biologi. Jeg vil gerne vide, hvordan kroppen ser ud indeni, og hvordan den fungerer. Jeg vil nemlig gerne være læge. Helst kirurg. Jeg vil gerne være læge, så jeg kan holde mig selv sund og helbrede mennesker, som er syge. I Sydsudan dør alt for mange mennesker af sygdomme som malaria. Det vil jeg være med til at forhindre. Der er ikke nok læger i Sydsudan.”

Hvorfor er religion et af dine yndlingsfag?

“Det hjælper mig med at skelne mellem godt og ondt. I den væbnede gruppe blev vi tvunget til at gøre onde ting. Vi vidste ikke bedre,” siger James. I skolen har han lært at vælge det gode, at være positiv og at tro på en bedre fremtid.

James har lige afsluttet 4. klasse, og han er fast besluttet på at fortsætte sin uddannelse. Han vil nemlig være læge.

Tidligere børnesoldat James skriver sit navn på tavlen i sit klasselokale
I den væbnede gruppe blev vi tvunget til at gøre onde ting. Vi vidste ikke bedre.

James, tidligere børnesoldat

Hjælp børnesoldaterne i Sydsudan ud af krigen

Støt nu

Leg og sport hjælper børnene

I lejren, som nu er James’ hjem, har UNICEF sammen med den lokaler partner Women Vision skabt et børnevenligt område, hvor børn kan komme og lege. Det er en populær adspredelse fra det hårde liv i lejren.

Og James kommer ofte. Efter skole går han hjem for at spise frokost og lave lektier, og omkring kl. 16, når den brændende hede er taget lidt af, tager James hen i det børnevenlige område for at mødes med sine venner og spille volleyball.

”Jeg plejede at være en ivrig fodboldspiller, men på grund af skaden i mit ben kan jeg ikke spille længere.” James er dog stadig en stor fodboldfan. ”Jeg holder med FC Barcelona,” udbryder James begejstret og begynder straks at nævne navnene på nogle af de berømte fodboldspillere.

James kommer ofte i UNICEFs børnevenlige center. Her mødes han med sine venner og spiller volleyball.

James får psykosocial hjælp

I det børnevenlige område mødes James regelmæssigt med Franka Imoya, som er UNICEFs børnebeskyttelsesmedarbejder i Bentiu og samtidig fungerer som James’ sagsbehandler.

Disse møder er ekstremt vigtige, fortæller Franka: ”Livet her i lejren er hårdt. Børn som James har selvfølgelig materielle behov, men de har også brug for psykosocial hjælp. En god snak er ofte mere vigtig end ting. Det giver børn som James modet og styrken til at komme videre med deres liv og tro på en bedre fremtid.”

3.677 børn er blevet frigivet fra væbnede grupper i Sydsudan med hjælp fra UNICEF. James tænker ikke længere så meget over sin fortid som børnesoldat. ”Når jeg drømmer om natten, drømmer jeg nu om positive ting. For nylig drømte jeg, at der var kommet fred i min hjemby og at jeg kunne vende tilbage og fortsætte min skolegang der. Det er ikke muligt nu.”

I det børnevenlige center får James og de andre børn psykosocial hjælp. "Det giver dem modet og styrken til at komme videre med deres liv," fortæller Franka Imoya, som er James' sagsbehandler.

Håber på fred

James håber, at der snart bliver fred igen i Sydsudan.

”Uden fred kan jeg ikke fortsætte min uddannelse og mit land vil ikke kunne udvikle sig. Og min familie er nødt til at blive boende her i lejren under FN’s beskyttelse i stedet for at bo i en normal by.”

Derfor håber James, at de politiske ledere i Sydsudan omsider vil forpligte sig til at skabe varig fred i hans land.

Hvad er en børnesoldat?

Den officielle definition af en børnesoldat eller et barn, som er tilknyttet en væbnet styrke eller gruppe, er en person under 18 år, der er eller har været rekrutteret til eller brugt af en væbnet styrke eller gruppe. Definitionen af en børnesoldat omfatter ikke kun børn, der deltager i kamp, men også børn som bliver brugt som kokke, bærere, budbringere, spioner eller til seksuel udnyttelse.

Fem fakta om børnesoldater

  • Flere drenge end piger bliver brugt som børnesoldater af væbnede styrker og grupper. Ca. 12 procent af tidligere børnesoldater er piger.
  • 28 procent af de børnesoldater, som er blevet frigivet i Sydsudan, er under 15 år gamle.
  • Det er ikke alle børn i væbnede grupper, som bærer våben. Nogle børn bliver også udnyttet til at gøre rent, transportere ting, lave mad og holde vagt.
  • En stor andel af pigerne i væbnede grupper bliver udsat for seksuelle overgreb og kønsbaseret vold.
  • Ingen ved nøjagtig hvor mange børnesoldater, der er i Sydsudan. Det er nemlig ulovligt at bruge børnesoldater, og derfor bliver det holdt hemmeligt af udøverne. Og fordi mange børn i Sydsudan ikke har en fødselsattest, er det også svært at kontrollere børnesoldaternes alder.

Læs videre her, hvis du vil vide mere om, hvordan UNICEF hjælper tidligere børnesoldater som James

Hjælp børnesoldaterne i Sydsudan ud af krigen

Støt nu