Sådan taler du med dit barn om coronavirussen

Den kinesiske by Wuhan er blevet ramt af et udbrud af lungebetændelse, der har fået verdens bevågenhed. Der findes ingen vaccine af virusvarianten 2019-nCoV, og den vækker minder om SARS, der plagede verden i 2003.

Siden den blev kendt i december 2019 er mange døde som følge af coronavirussen, og med flere registrerede tilfælde uden for Kina har dit barn måske også hørt om den?

Børn og ungechef, Anne Mette Friis, hos UNICEF Danmark klæder dig på til den svære snak.

Her er syv gode måder at tackle dit barns bekymringer og spørgsmål på:

1. Understreg, at der ikke er fare for virussen i Danmark

Både Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut maner til besindelse. Der er meget lille risiko for, at coronavirussen kommer til Danmark. Hvis der alligevel skulle være en person, der bærer smitten med hjem til Danmark, så er de danske praktiserende læger, hospitaler og ambulancefolk godt klædt på til at isolere og bekæmpe sygdommen, så den ikke spreder sig.

2. Forklar, at hele verden hjælper med at løse problemet

Fortæl dit barn, at der er voksne, der gør alt, hvad de kan for at hjælpe. Der er fx lige sendt en masse beskyttelsesdragter og -masker fra UNICEFs verdenslager i København. Der er også en gruppe mennesker hos verdenssundhedsorganisationen WHO, der holder øje med situationen i hele verden. De kan fx beslutte, at alle rejsende skal sundhedstjekkes i lufthavnene, men indtil videre har der ikke været grund til at iværksætte så kraftige forholdsregler.

3. Berolig barnet og forklar, at I sagtens kan tage på ferie

Udenrigsministeriet har advaret mod at rejse til Kina og fraråder ophold i Hubei-provinsen, der betegnes som virussens epicenter. Men ifølge myndighederne kan man sagtens rejse til andre steder i verden uden at frygte for sygdommen. Fx Thailand.

4. Giv korte og klare svar

Når du svarer på dit barns spørgsmål, skal du overveje, hvad og hvor meget du vil fortælle. Der er ingen grund til at udpensle dramatiske begivenheder eller overdrive mængden af information. Hvis du fx siger, at ”virussen kun er farlig for gamle mennesker,” så flytter du måske bare barnets bekymringer væk fra sig selv – og over på dets bedsteforældre. Det er heller ikke altid en god idé at relativisere frygten ved fx at sige: ”Der er jo mange flere, der dør i trafikken…”. Det italesætter ikke barnets aktuelle bekymringer.

5. Skån dit barn, så længe du kan

Børn bør først høre om voldsomme emner som krig, terror, katastrofer, fattigdom og sult, når det er uundgåeligt at skærme dem for det, hvilket typisk er, når de begynder at gå i skole. Her begynder børnene at kunne læse selv og hører måske om verdens gru gennem klassekammeraterne. Så der er altså ingen grund til at introducere de helt små børn til coronavirussen.

6. Brug medier konstruktivt

Nyhedsudsendelserne kører døgnet rundt og på de sociale medier deles mange ubekræftede videoer. Voldsomme nyheder skræmmer og påvirker børn. De forstår ikke helt, hvad det er, de ser – og det kan få fantasien til at løbe løbsk. Små børn i førskolealderen bør derfor ikke se nyheder, og større børn bør kun se dem sammen med en voksen, som kan hjælpe dem med at fortolke indtrykkene. Brug eventuelt medier som DRs UItra Nyt eller Børneavisen sammen med børnene. Begge medier er gode til at forklare de store ting til små mennesker.

7. Brug anledningen til gode snakke

Forklar dit barn, at sygdomme i gamle dage var meget farligere, fordi de fik lov til at sprede sig. I dag har man lært af historien og ved, hvordan man begrænser smitte. Fx var SARS-udbruddet i 2003 med til, at man fik lavet nogle procedurer, så udbrud hurtigt opdages og inddæmmes.

Kilde: Sundhedsstyrelsen, DR.dk, Statens Serum Institut og Udenrigsministeriet.

Hjælp os med at beskytte børn mod corona-virus

Støt nu