Nye og forbedrede UNICEF-telte

Hjem » Alt i et telt – operationsstue, skoleklasse og solcelleanlæg

Alt i et telt – operationsstue, skoleklasse og solcelleanlæg

Vi kender dem – De ikoniske UNICEF-telte, der som noget af det første ryger op, når katastrofen rammer. Telte, der i løbet af de sidste fem år, har dannet rammen om over en halv million børns hverdag. Nu er en hypermoderne version klar.

Med klimaforandringer stilles der nye krav, også til de telte, der skaber fundamentet for børn på flugt rundt omkring i verden. Og nu er de her – De nye telte – der vil danne en sikker ramme om millioner af børneliv. “Det er helt utroligt, hvad UNICEF Supply Division sammen med leverandørerne har opnået her – ikke mindst for alle de børn, der midt i katastrofer og konflikter stadig skal i skole, til lægen og have mad og vand,” siger Karen Hækkerup, generalsekretær i UNICEF Danmark.

Teltene skal kunne modstå ekstreme vejrforhold og samtidig skabe et sundt og komfortabelt miljø for børn og udsatte i katastrofeområder – derfor var det nødvendigt med en ny version.

“Vi har med dette projekt vist at det er muligt at påvirke markedet positivt og i fællesskab skabe et kvalitetsprodukt som uden tvivl vil have stor indflydelse på vores nødhjælpsreaktion,” siger Kristoffer Gandrup Marino, Chief – UNICEF Product Innovation Center.

Skabt i samarbejde mellem UNICEF og leverandørerne

De nye behov førte til, at UNICEFs Supply division i København udfordrede nogle af verdens førende telt-producenter og designere med over 1,000 krav til de nye telte. Udover det blev virksomhederne inviteret indenfor fra allerførste skridt i processen.

Et niveau af co-creation der nærmest sprænger rammerne for, hvor fælles man som køber og leverandør kan være i et projekt.”Vi udviklede Co-Creation-modellen for at bygge bro imellem innovation og offentlige indkøbsprincipper med henblik på udvikling af bedre produkter til børn. I sidste ende er det en proces, der er designet til at drage fordel af indlæringen fra flere evaluerings- og testsløjfer, hvor både leverandører og UNICEF bliver skarpere på det ønskede produkt og dets endelige specifikationer,” siger Bo Strange Sørensen, Project Manager – UNICEF Product Innovation Center.

Undervejs er adskillige prototyper blevet udsat for tests i laboratorier, blandt andet i Jules Verne vindtunnellen i Frankrig, hvor vinde på orkanniveau og minusgrader har været prøvet af på teltene.

Nødhjælpstelte til al slags vejr

Og nu er resultatet her. Et telt der kan klare vindstød op til 100 km i timen, kraftig regn, sne og ekstrem varme og kulde, og som kun tager 90 minutter at sætte op. Udover det rummer teltene tre-lags-vinduer med myggenet med mulighed for installation af solceller, vinterlag og hårde gulve der giver et renere og sikrere miljø når teltet for eksempel bruges som hospital.

Med andre ord – de telte, der danner rammen om millioner af børneliv i hele verden, kan nu tilpasses det enkelte klima og den situation de skal fungere i. Og der er brug for det. “Det handler om at tænke hele vejen rundt om sårbare børns hverdag, og der er de her telte et omdrejningspunkt,” siger Karen Hækkerup.

Hver fjerde af verdens børn lever i et land eller område, der er påvirket af en konflikt eller katastrofe, og med flere end 9 millioner børneflygtninge i verden, kan man ikke understrege vigtigheden af, at skabe trygge rammer for de af verdens børn, der er på flugt.