HURTIG HIV DIAGNOSTIK

Når innovation redder børns liv

Hjem » Innovativ HIV-diagnostik redder liv

Innovativ diagnosticering reddede Nuriets liv

Kabite Aiara (32 år) og hendes datter Nuriet (2 år og 8 måneder) fra Uganda lever begge med HIV. Da Nuriet var baby, blev hun alvorligt syg og indlagt på regionshospitalets underernæringsafdeling. Da hun ankom, hostede hun og havde svært ved at trække vejret – hendes liv var i fare.

I forbindelse med behandlingen foretog lægerne derfor en HIV-test på både Nuriet og Kabite. Begge var Hiv-positive, men heldigvis modtog de resultaterne samme dag og kunne komme hurtigt i gang med behandlingen.


Resultater i løbet af timer i stedet for måneder

UNICEF investerede i 2019 i ny teknologi til hurtig diagnosticering af HIV, som er kritisk for at redde flere børns liv.

”Før POC-maskinerne indsamlede vi tørblodsprøver, som vi måtte sende til et centralt laboratorium og så vente på resultaterne. Nogen gange gik der flere måneder, før vi fik svar. Med POC-maskinerne kan vi selv teste børnene og får næsten øjeblikkeligt resultaterne. På den måde kan vi indlede behandlingen af børnene med det samme. Så nu skal børnene ikke blive syge, mens de venter på resultaterne. Vi redder liv!”

(Enoch, laboratorie-tekniker på regionshospitalet i Mbarara, Uganda).

Kabite er også meget taknemmelig for den effektive diagnosticering og behandling, som på kort tid fik Nuriet på benene igen.

”Jeg giver min baby medicin en gang dagligt. I begyndelsen gjorde medicinen hende svag og fik hende til at kaste op. Men i øjeblikket klarer hun det fint – jeg knuser tabletten og hælder den i et glas vand, som hun nemt drikker.”

”Jeg elsker at lege med mine børn - at tage dem med hen i bananplantagen og lave mad sammen,” siger Kabite. ”[Min datter] elsker at spille fodbold! Og hun er god!”

”At vi kunne få resultaterne på samme dag, gjorde mig meget glad. På vores lokale klinik er der ingen maskine, der giver øjeblikkelige resultater. Vi modtog vores medicin meget hurtigt, og det tog kun en måned, før hun havde det bedre. Hver måned blev hun stærkere. Jeg blev så glad og taknemmelig for hospitalet. Det var fantastisk!”

Kabite

Børn kræver særlig HIV-test og behandling

I 2018 fik næsten 450 spædbørn HIV hver dag – de fleste i forbindelse med fødslen. Børnene har ekstrem høj risiko for at dø i de første to leveår, men rigtig mange diagnosticeres elle behandles aldrig. Det skyldes ofte, at det er mere kompliceret og besværligt at teste små børn, da de kræver en særlig type HIV-test, som ikke er let tilgængelig i de fleste lav- og mellemindkomstlande. Derfor venter børnene også længe på svar, når de endelig bliver testet. Samtidig kan det være ekstremt svært at finde antiretrovirale lægemidler til børn i rigtig mange områder, hovedsageligt på grund af manglende investeringer i at teste dem.

UNICEF og Ugandas sundhedsministerium vedtog derfor i 2019 HIV-behandlingsreformer for børn med stor succes. Takket være vores partnere og de innovative diagnostiske værktøjer kunne 553 faciliteter over hele landet således i 2019 tilbyde hurtig HIV-test og antiretroviral behandling af børn.

”Jeg vil så gerne se mit barn vokse op og komme i skole. Jeg vil gerne have hun får en uddannelse. Jeg beder til at det lykkedes mig,” afslutter Kabite.