FNs Børnekonvention er skrevet for at sikre nogle helt basale rettigheder for børn.

Video-serie
Hvilken børnerettighed
er vigtigst?

Børns rettigheder er stadig vigtige

I 2019 fylder Børnekonventionen 30 år. Det er et særligt år for verdens børn og for UNICEF, som globalt vil bruge anledningen til at give børnene en stemme og få de voksne til at give børnene et løfte om en bedre fremtid, hvor deres rettigheder bliver sat først.

Børnekonventionen er den mest ratificerede traktat i historien. Der er universel opbakning om børns rettigheder. Men konventionen er stadig langt fra virkelighed for alle børn, og børns rettigheder brydes hver dag. Barndommen i dag ser meget anderledes ud end i 1989: globale tendenser som digitale teknologier, klimaforandringer, langvarige konflikter, migration, urbanisering og nye forventninger til børn og unge ændrer barndommen hurtigt.

Ser vi 30 år frem i tiden, vil nye udfordringer og muligheder sætte rammerne om børnenes liv. Men børns rettigheder er der ingen udløbsdato på. De er lige så vigtige og relevante som før.

Karen Hækkerup, generalsekretær i UNICEF Danmark fremhæver Børnekonventionens artikel 3, der handler om at gøre det bedste for barnet. Se videoen og hør hvorfor.

Hvilken børnerettighed synes du er vigtigst?

Vi har spurgt en række meningsdannere, hvilken af Børnekonventionens 54 artikler om børns rettigheder de synes er vigtigst. Vi lægger løbende nye videoer op.

Rasmus Kolbe aka Lakserytteren kan allerbedst lide Børnekonventionens artikel 31, der handler om børns ret til hvile, leg, kultur og kunst. Se videoen og hør hvorfor.

Anders Holm fra Hempel Fonden er slet ikke i tvivl. Børnekonventionens artikel 28 om adgang til uddannelse er aller vigtigst. Se videoen og hør hvorfor.

Det var ikke nemt at vælge, da vi spurgte Gladsaxes borgmester Trine Græse og skoleeleverne Kaya Ernst og Kasper Libak Rasmussen, hvilken børnerettighed, de synes er vigtigst. For de er jo alle sammen vigtige.

Som skolelevernes formand kæmper Thea Enevoldsen hver dag for at blive hørt. Derfor var det naturligt for hende at pege på Børnekonventionens artikel 12 om respekt for børns mening som den vigtigste børnerettighed. Se videoen og hør hendes forklaring.

I sin forskning møder Sine Grumløse børn, der ønsker mere indflydelse på deres hverdag. Hun peger derfor på Børnekonventionens artikel 12 om respekt for børns mening som den vigtigste børnerettighed. Se videoen og hør hendes forklaring.

"Børn skal sige deres mening, og voksne skal tage dem alvorligt", siger Rikke Damgaard fra Fridays for Future. Derfor er hun heller ikke i tvivl om, at Børnekonventionens artikel 12 om respekt for børns mening er den vigtigste børnerettighed.

Dagrofa, som står bag supermarkedskæderne Menu, Spar og Min Købmand, arbejder aktivt for børns ret til hvile, leg, kultur og kultur. Hør hvordan det hænger sammen i dette video-interview med kommunikationsdirektør Mariam Skovfoged.

Mira Therkelsen og Thea Bjerre Kyllingsbæk går begge på en UNICEF Rettighedsskole og er medlemmer af Det Nationale Rettighedsråd, hvor de har arbejdet med Børnekonventionens artikel 2: Børn må ikke diskrimineres.

UNICEF Danmark for alle verdens børn

Hjælp UNICEF med at arbejde for børns rettigheder

Støt nu