En dreng svinger sig i et elkabel i byen Qayyara i Irak. Foto af Jan Grarup

Halloween:

Mørke og udklædning er ikke for sjov for alle verdens børn

Til Halloween og i dagene op til og efter går danske børn på gaden, når mørket falder på. Det er både lidt spændende og uhyggeligt at være ude alene i mørket.

Men for børn i andre dele af verden er uhyggen ved mørket hverken spændende eller forbeholdt Halloween. Den er hverdag og kommer med faren for at blive angrebet af en hyæne og frygten for seksuelle overgreb, når man skal tisse.

Der er langt op ad bjerget for Abaynesh fra Etiopien, der bruger fire timer hver eneste dag på at hente tyve liter vand til familien i en dunk, som hun spænder på ryggen. Det er hendes opgave, og den kræver, at hun hver eneste morgen starter dagen, at solen er stået op.

”Jeg er bange for det, jeg møder i mørket. Vi bliver angrebet af hyæner og andre vilde dyr. I mørket kan vi ikke se, hvor vi går, derfor har langt de fleste af os brækket ben og arme. Men vi fortsætter, for ellers har vores familie ingen vand,” fortæller Abaynesh, der ikke går i skole, fordi hun bruger sine dage på at hente vand. Hun er en af de 59 millioner børn, som ikke kommer i grundskole og aldrig lærer at læse eller regne.

Halloween er uhyggelig for sjov herhjemme, men det er den ikke for alle verdens børn
Halloween er en hyggelig tradition i mange lande, men vi må ikke glemme, at det mørke, som herhjemme kan være hyggeligt for mange børn, er den største frygt mange andre steder, fordi de børn ikke har en tryg hverdag ligesom de danske børn,
Karen Hækkerup, der er generalsekretær for UNICEF Danmark

Frygten er ikke kun for vilde dyr. Over hele verden er faren for seksuelle overgreb også en følgesvend for piger, der drister sig til at forlade deres hjem om natten for eksempel for at tisse. I verdens største flygtningelejr Cox Bazar i Bangladesh hvor der bor omkring 900.000 mennesker, siger 44 procent af pigerne og kvinderne, at det er på latrinerne, de føler sig mest utrygge.

Der er med andre ord langt til den hyggelige uhygge med oplyste græskar og hjemmelavede spøgelser. For i mange lande klæder piger sig ikke ud som brude, de bliver giftet bort inden deres 18-års fødselsdag og tilslutter sig de 650 millioner piger, der på verdensplan er blevet gift som børn.

En udklædning som soldat er heller ikke for sjov i Sydsudan. Her er den uniformen for 19.000 børn, der bruges som soldater i krigen, der snart har raset i seks år. På verdensplan bor 240 millioner børn i lande, hvor krig og konflikt er hverdag, og hvor det at gå i skole kan være en livsfarlig labyrint af bomber og miner.

Den vitamin- og mineralfattige kost, som en vellykket raslen efter slik byder på, er hverdag for godt halvdelen af verdens børn, der ikke får de vitaminer og mineraler, de har brug for. En udfordring, der blandt andet ses på to måder: 200 millioner børn er underernærede, mens 40 millioner børn er overvægtige.

”Krig, barnebrude, sult og teenagemødre er et mørke, vi helst ikke vil tænke på. Men vi vil gerne minde danskerne om, at det er rigtig uhyggeligt at være barn mange steder i verden,” siger Karen Hækkerup.

”Heldigvis ved vi, hvordan vi kan tænde lyset for verdens børn. Og det koster ikke mere end en pose slik, fordi vi gør det med simple redskaber som en uddannelse, adgang til rent vand med vandpumper og vandrensningstabeletter, nøddemos til underernærede børn og hjælp til børn, der er traumatiseret af krig, som igen får lov at være børn med en fodbold eller et farvekridt. ”

300 børnesoldater lægger våbnene i Sydsudan.
Rohingya drengen Bibi Achiya henter vand i floden, det gør han 2 gange om dagen