Børnetopmøde 2019 i FN Byen

260 børn fra 42 skoler
deltog i Børnetopmøde 2019

Elever fra 42 skoler laver egne handlingsplaner for elevernes fællesskab.

260 elever fra 42 skoler over hele landet mødtes torsdag d. 24. oktober i FN Byen i København til UNICEF Danmarks årlige Børnetopmøde, hvor der i år stod fællesskab på dagsordenen. Elevernes deltagelse skulle ende ud i en handlingsplan for, hvordan kan skabes plads til alle i skolen.

Alle deltagerne kom fra de 42 UNICEF Rettighedsskoler fra hele landet. UNICEF Rettighedsskoler støttes af Velux Fonden og IKEA.

Børn i den store sal klapper til Børnetopmøde 2019

Fællesskab for alle

Der var både gensynsknus og nervøse fødder, da 260 elever og 160 skoleledere, lærere og pædagoger fra UNICEF Danmarks Rettighedsskoler fra hele landet mødtes for at tage fat om udfordringen med, hvordan alle kan føle sig indenfor.

Elever skulle efter en formiddag med mod på skemaet tage fat i arbejdet med skolens handlingsplan, der tager udgangspunkt i artikel to i Børnekonventionen, som handler om retten til beskyttelse mod diskrimination, og Verdensmål ti, der har mindre ulighed som overskrift.

En af dem, som kender til at være udenfor, er tv-værten Niels Christian Meyer, der er bedre kendt som Bubber. Den populære vært er ordblind og har derfor selv følt sig udenfor i store dele af sin egen skoletid, derfor åbnede han også årets børnetopmøde med sin personlige fortælling.

Bubber og Anne-Mette Friis fra UNICEF taler på årets Børnetopmøde

Bubber og Anne-Mette Friis fra UNICEF taler på årets Børnetopmøde. Bubber har selv erfaring med at føle sig udenfor og derfor fortalte han sin personlige fortælling på årets Børnetopmøde.

Jeg følte mig rigtig meget alene, da jeg blev konstateret ordblind i 3. klasse
Bubber

”Et fællesskab er noget af det allervigtigste. Vi bliver nødt til at hjælpe hinanden og holde sammen. Den måde jeg lærte at læse på, var ikke igennem den ekstraundervisning, jeg fik. Det var ved, at jeg blev venner med hende i klassen, som var bedst til at læse og skrive. Hun hjalp mig meget, og til gengæld lærte jeg hende at sejle. På den måde hjalp vi hinanden, fordi man kan ikke regne med, at folk vil bære rundt på én, man skal huske på, at i fællesskabet giver man igen.”

Børnekonventionen, som UNICEFs Rettighedsskoler arbejder efter, runder d. 20. november 2019 30 år, men der er stadig lang vej igen før, at alle kender til de 54 artikler, og de er en realitet for alle verdens børn.

”Børnetopmødet og handlingsplanerne giver eleverne en stemme og mulighed for at være med til at bestemme, hvad der skal ske på deres skole. Det er dem, som i høj grad skaber fællesskabet, derfor er det også enormt stærkt og inspirerende at se, hvordan de tager ansvar for både deres rettigheder og hinanden,” siger UNICEF Danmarks børne- og ungechef Anne-Mette Friis.

Børnene deltager aktivt til Børnetopmøde 2019

Støt vores arbejde for børns rettigheder

Hjælp nu