Et spædbarn ligger i sin mors trygge hænder

Nye børnedødelighedstal:

Kampen mod børnedødelighed er en kæmpesucces

Udgivet d. 19/9/2019

Flere og flere gravide og børn overlever end nogensinde før. Det viser to nye rapporter, som UNICEF og WHO sender på gaden i dag.

Siden 2000 er antallet af dødsfald blandt børn og unge under 15 år næsten halveret, og dødsfald blandt gravide og fødende er faldet med en tredjedel.

”Det er en enorm triumf,” siger UNICEF Danmarks generalsekretær, Karen Hækkerup. ”Men vi er langt fra i mål, for vi mister fortsat et barn eller en gravid hvert 11. sekund.”

Nyfødte børn har størst risiko for at dø

Det er især børn under 5 år, som er udsatte. 85 procent af de 6,2 millioner børn, der døde i 2018, tilhørte den aldersgruppe. Og jo yngre børnene er, desto større er risikoen. Langt de fleste dør, inden de runder et år. Det skyldes især mangel på uddannet assistance under komplicerede fødsler, ligesom mange nyfødte dør af infektioner.

Simple løsninger kan redde spædbørns liv

Den gode nyhed er imidlertid, at det er relativt simple løsninger, der skal til, for at presse antallet af dødsfald blandt spædbørn yderligere ned. Risikoen for infektioner falder voldsomt, hvis blot fødselshjælpere og forældre vasker hænder med sæbe; hvis der er adgang til rent vand; og hvis amningen etableres. Herudover er myggenet en uvurderlig barselsgave, fordi malaria fortsat er en af de største børnedræbere.

Flest børn dør i Afrika syd for Sahara

Rapporterne fortæller om ekstrem global ulighed. Afrika syd for Sahara er fortsat den region, hvor mulighederne for at overleve barneårene er lavest. Her dør 1 ud af 13 børn, inden det når sin 5 års fødselsdag. Det er en 15 gange højere risiko, end den børn i Europa oplever. Her dør kun 1 ud af 196.

”At miste en mor eller barn er en kæmpe sorg, uanset hvor i verden deres familie bor. Vi ved, hvad der skal til for at forhindre det, og vi er godt på vej. Nu skal vi bare fortsætte ad det spor,” siger Karen Hækkerup.

Download

Hent rapporten 'Maternal mortality: Levels and trends 2000 to 2017'

Download
Download

Hent rapporten 'Levels and Trends in Child Mortality'

Download

Hjælp UNICEF med at nedbringe børnedødelighed

Støt nu