Modtagecenteret Moria i Grækenland, som huser flygtninge fra især Afghanistan og Mellemøsten.

Uledsagede flygtningebørn
i Grækenland

har akut brug for nødhjælp

Antallet af uledsagede flygtningebørn i Grækenland er nu det højeste siden EU indgik sin aftale med Tyrkiet i foråret 2016. Mere end 1.100 uledsagede børn har akut brug for nødhjælp og beskyttelse. Børnene bor i overfyldte modtagecentre på græske øer under kritisable forhold.

For nylig blev en dreng slået ihjel i Moria-lejren på den græske ø Lesbos, da der udbrød kampe mellem nogle af de uledsagede børn i lejren. Ved samme lejlighed blev flere børn såret.

Uledsagede flygtningebørn er i fare for overgreb

Det er et vidnesbyrd om, at de græske flygtningemyndigheder er overvældet af opgaven med at håndtere de mange flygtninge i modtagecentrene. Især de uledsagede børn er i fare for overgreb og har brug for beskyttelse. I afdelingen for uledsagede flygtningebørn i Moria-lejren er der plads til 160 børn, men lige nu er der mindst 520.

På den baggrund slår UNICEF alarm og appellerer til EU-landene om at hjælpe Grækenland, blandt andet ved at acceptere at modtage børnene og ved at fremskynde, at børn, der allerede har familiemedlemmer bosiddende i Europa, kan blive sammenført med dem.

I denne kortfilm, som UNICEF har lavet, følger vi nogle af de drenge, der bor i ”Sektion B” i modtagecenteret Moria på den græske ø Lesbos.

UNICEF laver kortfilm om uledsagede flygtningebørn

For at sætte fokus på situationen for de uledsagede flygtningebørn i Grækenland, har UNICEF lavet en kortfilm, som dokumenterer drømmene og fortvivlelsen hos de drenge, der bor i ”Sektion B” i modtagecenteret Moria på den græske ø Lesbos. I filmen fortæller drengene om de rædsler, der fik dem til at flygte fra deres hjem. De fortæller om deres farlige færd mod Europa, om de kritisable forhold på modtagecenteret og om deres håb og frygt omkring en uvis fremtid.

”Jeg kunne ikke gå i skole, fordi det ikke var sikkert. Situationen tvang mig til at forlade landet,” siger 16-årige Morteza (red. navnet er ændret) fra Afghanistan. Han er en af de fire drenge, som bliver fulgt i UNICEFs kortfilm. ”Jeg tror, at de dag for dag mistede forstanden,” fortæller han om nogle af de andre drenge i ’Sektion B’. ”Det var derfor, de nogle gange skar sig selv i hænderne. Sådan vil jeg ikke være.”

UNICEF har hjulpet 60.000 flygtningebørn

Lige nu er der mere end 32.000 flygtningebørn i Grækenland og mere end 4.000 af dem er uledsagede. I de seneste tre år har UNICEF hjulpet mere end 60.000 flygtningebørn og deres familier i Grækenland med blandt andet psykosocial støtte, sundhedshjælp og uddannelse. UNICEF samarbejder desuden med Sundhedsministeriet om at vaccinere børnene, så de bliver beskyttet mod smitsomme sygdomme.

En flygtningepige står foran sit telt i modtagecenteret Moria i Grækenland

En flygtningepige står foran sit telt i modtagecenteret Moria i Grækenland.
© UNICEF/2019/Haviv VII Photo

Hjælp katastroferamte børn

Støt nu