UNICEF leverer vand til kriseramte børn i Venezuela

En tredjedel af
Venezuelas børn

har behov for nødhjælp

Skrevet 21. august 2019 af Annika Lindgreen

Situationen i Venezuela bliver hastigt forværret. Af landets 10 millioner børn og unge under 18 år har 3,2 millioner brug for nødhjælp. Det viser nye opgørelser, som UNICEF sender på gaden nu.

Mangel på vand truer børnenes liv

Et af hovedproblemerne er mangel på adgang til rent drikkevand. I år er det foreløbig lykkedes UNICEF at få skaffe 180.000 mennesker adgang til rent vand. Men opgaven er fortsat enorm.
”Mangel på vand kan hurtigt forværre børnenes sundhed,” siger Line Grove Hermansen fra UNICEF Danmark. ”Når de er tvunget til at drikke forurenet vand, spreder sygdomme og bakterier sig hurtigt, og da mange i forvejen er dårligt ernærede pga. mangel på mad i landet, kan det blive fatalt.”

For mange børn er ikke vaccinerede

De svækkede børn er lette ofrer for andre potentielt livstruende sygdomme. Mæslinger og difteri, der tidligere var stort set fraværende i landet, er nu vendt tilbage med fornyet styrke. UNICEF kæmper for at få vaccinationsindsatsen op at stå igen. Indsatsen har nået hundreder af tusinder, men mange er fortsat udækkede, fordi der er store udfordringer med at skabe en logistik, der kan holde vaccinerne kolde under transporten, ikke mindst fordi infrastrukturen er hårdt ramt.

”Det er tragisk, at børn i Venezuela igen risikerer at dø eller få handicap, fordi de bliver smittet med sygdomme, der er lette at forebygge med simple vacciner. Det er et sikkert tegn på, at Venezuelas sundhedsvæsen er i knæ,” siger Line Grove Hermansen.

UNICEF leverer nødhjælp til børn i Venezuela

Over det sidste halvandet år har UNICEF leveret mere end 200 ton nødhjælp – herunder helt basale sundhedsartikler, ernæringsprodukter til børn, skolematerialer og udstyr, der kan sikre rent vand og bedre sanitet. ”Man skal huske på, at de mange millioner, der allerede er flygtet ud af landet, havde gode grunde til at gøre det,” understreger Line Grove Hermansen. ” Mange af dem, der er blevet tilbage, står i en uhyre vanskelig situation.”

Mangler penge til hjælpeindsatsen

Desværre er hjælpeindsatsen nærmest umulig at rejse penge til. Derfor udsender FN’s børneorgansiation en appel om 70 millioner dollar for at kunne levere basal humanitær indsats til 1,3 millioner af de mest trængende. Blandt målene er at vaccinere 1,2 millioner børn under 5 år mod mæslinger og sikre 800.000 adgang til vand.

”Vi samarbejder tæt med virksomheder, civilsamfundsorganisationer og religiøse institutioner i landet. Alle gør et kæmpe stykke arbejde, men vi har brug for hjælp fra resten af verden, for at klare den.”

Hjælp katastroferamte børn

Støt nu