Fotoet af to-årige Valeria og hendes far, der for nylig druknede i forsøget på at krydse Rio Grande

UNICEF slår alarm over lidelserne langs USA's sydlige grænse

Skrevet 27. juni 2019 af Annika Lindgreen

Den lille pige ligger gemt inde i sin fars skjorte. Hendes højre arm er om halsen på ham for at holde fast. Pigen hed Valeria. Hun blev 2 år. Nu ligger hun sammen med sin far. De er druknet i forsøget på at krydse Rio Grande for at komme til USA.

Fotoet af to-årige Valeria og hendes far, der for nylig druknede i forsøget på at krydse Rio Grande for at komme illegalt ind i USA har forståeligt skabt opstandelse. Som fotoet af syriske Aylan Kurdis, der i 2015 druknede i forsøget på at nå fra Tyrkiet til EU, har det sat ansigt på de desperate forhold ved USA’s sydlige grænse.

”Det er ubegribeligt, at vi skal se det her i et land, som har en lang tradition for at beskytte børn i nød og tage sig af mennesker, der er på flugt. Der er tale om børn i akut nød!” siger Steen M. Andersen, der er generalsekretær for UNICEF Danmark.

Valeria og hendes far stammer fra El Salvador – et af de lande, der har set tusinder søge mod nord i de seneste måneder. Presset mod den amerikanske grænse er vokset massivt, og de midlertidige faciliteter, som de tilbydes langs grænsen giver ingen beskyttelse. Især børnene lider. Mange af dem flygter fra vold og utryghed i deres hjemlande. Under rejsen mod USA føjes der ofte nye overgreb til. Og når de når grænsen, ender mange af dem i midlertidige faciliteter, som ikke yder den nødvendige beskyttelse. Børnene udsættes for et ekstremt stressniveau der kan give varige skader på deres mentale og fysiske helbred.

UNICEF-studier viser, at forsøg på at begrænse migrationen hidtil alene har resulteret i, at forsøgene på at krydse grænsen bliver mere desperate. Migranter og menneskesmuglere tager større risici. Mange af de, der deporteres til deres hjemlande, ender med at gøre nye forsøg på at komme mod nord, så snart de får muligheden for det.

De flygter ikke for sjov. Der er talrige vidnesbyrd om, at helt unge piger tvinges til at prostituere sig for at tjene penge til banderne, drenge tvinges til kriminalitet, vold og narkohandel. Medvirker de ikke, trues de på livet,
Steen M. Andersen

Han kalder på en akut indsats for at beskyttelse af migrantbørnene og deres rettigheder. UNICEF leverer psykosocial bistand, uddannelses- og sundhedsydelser til dem, men der er brug for at ressourcer til at øge indsatsen. Samtidig arbejder vi på at øge beskyttelsen af børnene i deres hjemlande og på uddanne børnene til en bedre fremtid.

”De, som ønsker at sætte en stopper for migrationen, skal sætte ind her. Det er det eneste, der vil virke i længden,” siger Steen M. Andersen.

Hjælp UNICEF med at beskytte børn på flugt

Støt nu