9-årige Maryana fra Ukraine får sin første dosis MFR-vaccine, der beskytter mod mæslinger, fåresyge og røde hunde. Foto: UNICEF/Dyachyshyn

Vaccination:
Få svar på dine spørgsmål

 

Hvad er der i en vaccine? Hvordan virker vacciner? Er de sikre for mit barn? Spørgsmålene kan let hobe
sig op, når man som forælder skal forholde sig til sit barns vaccination. Vi har samlet en stor bunke af de
spørgsmål, som forældre oftest stiller om vacciner. Læs med og få svar på dine spørgsmål.

 

Hvad er vaccine?

Vacciner er produkter, der bliver givet – som regel i barndommen – for at beskytte mod alvorlige, ofte dødelige sygdomme. Vacciner virker ved at stimulere din krops naturlige forsvar og forbereder dermed din krop på at nedkæmpe sygdomme hurtigere og mere effektivt.

Hvordan fungerer vacciner?

Vacciner hjælper dit immunforsvar med at bekæmpe infektioner mere effektivt ved at kickstarte dit immunforsvar til at reagere på specifikke sygdomme. Så hvis det specifikke virus eller den bakterie invaderer din krog en gang i fremtiden, vil dit immunforsvar med det samme være klar til at bekæmpe sygdommen.

Er vacciner sikre?

Vacciner er meget sikre. Der er langt større sandsynlighed for, at dit barn bliver skadet af en sygdom, som kan forhindres med vaccine, end af selve vaccinen. Alle vacciner går gennem stramme sikkerhedstest, herunder kliniske forsøg, før de bliver godkendt til offentligheden. Lande vil kun gøre brug af vacciner, som lever op til benhårde kvalitets- og sikkerhedsstandarder.

Hvorfor skal jeg vaccinere mit barn?

Vacciner redder liv. Alene mæslingevacciner skønnes at have forhindret mere end 21 millioner dødsfald mellem 2000 og 2017.

Vacciner beskytter dit barn mod sygdomme, som kan forårsage alvorlig skade eller dødsfald især blandt børn, som ikke har fuldt udviklede immunsystemer.

Det er vigtigt at vaccinere dit barn. Hvis du ikke gør det, vil ekstremt smitsomme sygdomme som mæslinger, difteri og polio, som eller er udryddet i mange lande, vende tilbage.

Kan min baby klare alle disse vacciner?

Ja. Mange forældre er bekymrede for om adskillige vacciner vil overbelaste deres barns immunsystem. Men børn bliver eksponeret for hundredvis af bakterier hver dag. Faktisk vil en almindelig forkølelse eller ondt i halsen belaste dit barns immunsystem mere end vaccinerne.

Men disse sygdomme findes ikke i Danmark. Hvor er det så nødvendigt, at jeg vaccinerer mit barn?

Selvom sygdommene er udryddet i dit land eller region, er der stadig risiko for, at sygdommene kan sprede sig til Danmark fra udlandet, fordi vi rejser meget og verden bliver stadig mindre.

Hvad er flokimmunitet?

Hvis tilstrækkeligt mange mennesker i dit samfund er vaccineret mod en bestemt sygdom, opnår I, det man kalder, ’flokimmunitet’. Når det sker, har sygdomme svært ved at sprede sig fra person til person, fordi de fleste mennesker er immune. Det skaber en paraply af beskyttelse mod sygdommen, som også omfatter dem, som ikke kan blive vaccineret; nyfødte børn for eksempel.

Flokimmunitet forebygger sygdomsudbrud ved at gøre det svært for sygdommen at sprede sig. Efterhånden vil sygdommen bliver mere og mere sjælden og forhåbentlig helt forsvinde fra samfundet, som det for eksempel er sket med polio og kopper.

Kan en vaccine gøre min baby syg?

Vacciner er ekstremt sikre og alvorlige bivirkninger er sjældne. Næsten alle former for sygdom eller ubehag efter vaccination er ubetydelige og midlertidige. Det vil typisk være ømhed efter stik med kanylen eller svag feber. Det kan som regel slås ned med smertestillende håndkøbsmedicin efter lægens råd eller ved at lægge et køligt klæde, der hvor barnet er ømt efter vaccinens stik. Hvis du som forælder er bekymret, skal du kontakte din læge.

Omfattende forskning og undersøgelser dokumenterer, at der ikke er skyggen af beviser for en forbindelse med vacciner og autisme.

Hvilke sygdomme beskytter vacciner imod?

Vacciner beskytter dit barn mod alvorlige sygdomme som polio, der kan give lammelse; mæslinger, som kan forårsage hjernehindebetændelse og blindhed; og stivkrampe, der kan give smertefulde muskelkramper, spisebesvær og åndenød især hos nyfødte. Her kan du se en liste over de mest almindelige vacciner i Danmark og de sygdomme, de forhindrer

Kan jeg udskyde mit barns vaccinationsprogram?

En af de bedste måder at beskytte dit barn på er at følge dit lands anbefalede vaccinationsprogram. Hver gang du udskyder en vaccine, øger du dit barns sårbarhed overfor sygdomme.

Hvordan er det anbefalede vaccinationsprogram i Danmark?

Vaccinationsprogrammerne varierer lidt fra land til land afhængig af, hvilke sygdomme der er mest udbredte. I Danmark giver vi små børn to vacciner. Den ene beskytter mod difteri, stivkrampe, kighoste, hæmophilus influenzae type b, der kan give hjernehindebetændelse (meningitis) og betændelse i strubelåget, samt pneumokokker, som kan give livstruende lungebetændelse. Den anden vaccine beskytter mod mæslinger, fåresyge og røde hunde. Barnet skal have begge vacciner flere gange for at opnå fuld beskyttelse. Alle piger over 12 år får desuden tilbudt at blive vaccineret mod HPV-virus, der er årsag til livmoderhalskræft. Her kan du læse mere om det danske børnevaccinationsprogram

Læs om UNICEFs arbejde med at vaccinere verdens børn

Hjælp med at vaccinere børn mod mæslinger

Køb 40 vacciner