Lille dreng bliver vaccineret mod mæslinger på elfenbenskysten. Børn har ret til at overleve. For at opfylde den rettighed leverer UNICEF for eksempel vacciner og medicin til verdens brændpunkter.

Voldsom stigning
i antallet af mæslingetilfæde

Hjem » Voldsom stigning i antallet af mæslingetilfælde

Skrevet 25. april 2019 af Annika Lindgreen

Flere års manglende vaccination skaber voldsom stigning i antallet af mæslingetilfælde

 169 millioner børn er ikke blevet vaccineret mod mæslinger i de seneste otte år, og det har skabt grobund for en enorm stigning i antallet af mæslingetilfælde, vi oplever verden over netop nu. Det viser en ny analyse, som UNICEF har lavet i anledning af Den Internationale Vaccinationsuge 24. – 30. april.

Ifølge UNICEFs analyse har 169 millioner børn ikke fået den første dosis mæslingevaccine i perioden 2010-2017. Det er gennemsnitligt 21,1 millioner børn om året. De stadig større lommer af ikke-vaccinerede børn har skabt grobund for de store udbrud af mæslinger, som adskillige lande verden over er ramt af netop nu.

”Grundlaget for de globale mæslingeudbrud, vi oplever i dag, blev skabt for flere år siden,” siger Steen M. Andersen, generalsekretær i UNICEF Danmark. ”Mæslinger er så smitsomt et virus, at det altid vil finde vej til børn, der ikke er vaccinerede. Så vi er simpelthen nødt til at vaccinere alle børn i såvel rige som fattige lande, hvis vi skal forhindre yderligere spredning af denne farlige sygdom.”

110.000 nye tilfælde af mæslinger

På globalt plan er der registreret mere end 110.000 tilfælde af mæslinger i de første tre måneder af 2019. Det er en stigning på næsten 300 procent i forhold til samme periode sidste år. Omkring 110.000 mennesker, de fleste af dem børn, døde af mæslinger i 2017. Det er en stigning på 22 procent i forhold til året før.

Det er nødvendigt med to doser af mæslingevaccinen for at beskytte børn fuldt ud mod den ekstremt smitsomme sygdom. Men i 2017 modtog kun 85 procent af alle verdens børn den første dosis af vaccinen. Og den globale dækning af den anden dosis er helt nede på 67 procent. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, anbefaler, at 95 procent af befolkningen skal være vaccineret for at opnå den såkaldte ’flok-immunitet’.

For mange børn bliver ikke vaccineret i rige lande

De nyeste tal viser, at 94 procent af børnene i højindkomstlande modtager den første dosis mæslingevaccine, mens kun 91 procent får den anden dosis. Danmark ligger på linje med de øvrige højindkomstlande, når det gælder andelen af børn, der modtager første dosis af vaccinen. Men kun 89 procent af danske børn bliver vaccineret med anden dosis, som sikrer fuld beskyttelse mod sygdommen. Og dermed befinder Danmark sig under de anbefalede 95 procent. USA topper listen over højindkomstlande med flest ikke-vaccinerede børn. Mere end 2,5 millioner amerikanske børn er ikke blevet vaccineret mod mæslinger de seneste otte år. Herefter følger Frankrig og Storbritannien med henholdsvis 600.000 og 500.000 ikke-vaccinerede børn.

Flest ikke-vaccinerede børn i Nigeria

I lav- og mellemindkomstlande er situationen endnu mere kritisk. Særlig slemt står det til i Nigeria, hvor næsten fire millioner børn under 1 år ikke blev vaccineret i 2017. Herefter følger Indien med 2,9 millioner, Pakistan og Indonesien med hver 1,2 millioner og Etiopien med 1,1 millioner ikke-vaccinerede børn. 20 afrikanske lande syd for Sahara har stadig ikke introduceret den anden dosis mæslingevaccine i de nationale vaccinationsprogrammer, hvilket giver 17 millioner børn om året øget risiko for at blive smittet med mæslinger i løbet af deres barndom.

Sammen med partnere som The Measles and Rubella Initiative og Gavi, the Vaccine Alliance, hjælper UNICEF med at tackle den aktuelle mæslinge krise ved at:

  • Forhandle lavere priser på vacciner. Prisen på mæslinge-vaccinen er lavere end nogensinde.
  • Hjælpe lande med at identificere områder, hvor mange børn ikke er vaccinerede.
  • Indkøbe vacciner og vaccinationsudstyr som kanyler og kølebokse.
  • Gennemføre supplerende vaccinationskampagner, som skal lukke hullerne i de nationale vaccinationsprogrammer.
  • Samarbejde med relevante lande om at introducere den anden dosis af mæslingevaccinen i de nationale vaccinationsprogrammer. Cameroun, Liberia og Nigeria er godt på vej til at gennemføre det i 2019.
  • Gøre brug af innovation som solenergi og mobil teknologi til at opbevare og transportere vacciner ved den rette temperatur.

”Mæslinger er en ekstremt smitsom sygdom. Derfor er det helt nødvendigt ikke bare at øge andelen af børn, der bliver vaccineret, men også sikre at flest mulige får den anden dosis vaccine, så vi får skabt den bedste beskyttelse af os alle,” siger Steen M. Andersen.

Analysen er baseret mod UNICEF og WHO’s skøn over den nationale vaccinedækning i 194 lande i 2017. De midlertidige tal for antallet af mæslingetilfælde er baseret på de månedlige data, som blev indrapporteret til WHO Geneve i april 2019. Tallene for Danmark er baseret på tal fra Statens Serum Instituts overvågning af vaccinetilslutningen. Definitionen af højindkomstlande følger Verdensbankens klassifikation i juli 2018.   

Top 10 over højindkomstlande med ikke-vaccinerede børn.

Top 10 over højindkomstlande med børn, der ikke har modtaget første dosis af mæslingevaccinen, 2010-2017

Hjælp med at vaccinere børn mod mæslinger

Køb 40 vacciner