Helcio Filipe Antonio har søgt tilflugt efter kolera spreder sig efter cyklon

Kolera spreder sig efter cyklon

UNICEF vaccinerer 900.000 i Mozambique

Knap tre uger efter, at den voldsomme cyklon Idai gik hærgende i land i det sydøstlige Afrika, er hjælpearbejdet i fuld gang.

Værst ser det ud i storbyen Beira, hvor mere end 500.000 indbyggere er hårdt ramt af cyklonens ødelæggelser. 90 procent af husene står uden tag. Store dele af byen blev oversvømmet, og det har haft katastrofale følger for vandforsyningen, som mange steder er blevet inficeret. Beira var timer fra at løbe tør for rent vand, og den desperate mangel på drikkevand har fristet folk til at drikke af beskidte vandpytter.

Siden cyklonen ramte Mozambique har 1.052 mennesker har fået konstateret kolera, og den stærkt smitsomme sygdom spreder sig lynhurtigt i disse timer. Derfor har UNICEF lige nu især fokus på at bekæmpe kolera med en helhedsorienteret tilgang, der omfatter forebyggelse som adgang til rent vand, hygiejneartikler og vaccination samt effektiv behandling af de syge.

Her står sygeplejersker og sundhedsarbejdere klar uden for et at af de behandlingscentre for kolera, som UNICEF har været med til at oprette i Beira, Mozambique.

Her står sygeplejersker og sundhedsarbejdere klar uden for et at af de behandlingscentre for kolera, som UNICEF har været med til at oprette i Beira, Mozambique.
© UNICEF/2019/De Wet

Lynhurtig etablering af behandlingscentre

De fleste tilfælde af kolera kan behandles relativt let ved, at patienten får noget at drikke, så kroppen ikke dehydrerer. Men uden behandling er dødeligheden høj. Især børn bukker hurtigt under. Derfor har UNICEF lynhurtigt etableret flere kolerabehandlingscentre i katastrofeområderne. Disse er nu fuldt funktionsdygtige. Samtidig forsyner vi lokale sundhedscentre med medicin og udstyr til behandling af kolera og andre vandbårne sygdomme.

 

Genetablering af vandforsyningen til 500.000 mennesker

Noget af det, som er vigtigst for at forebygge kolera, er rent drikkevand. Derfor begyndte vi at arbejde på at få vandforsyningen op at stå allerede fra dag et. Og efter den første uge havde UNICEF været med til at genetablere drikkevandssystemet for omkring 500.000 mennesker i Beira. Det vil redde livet for tusindvis af mennesker i den katastroferamte by, fordi de forhindrer yderligere spredning af vandbårne sygdomme som kolera.

Beskyt børn mod livstruende kolera

Med din støtte kan du beskytte børn mod kolera - en sygdom der uden behandling er livstruende for små børn.

En enkelt donation på 416 kroner svarer til 36.000 liter rent vand.

Det gør en verden til forskel.

Det gør UNICEF for at bekæmpe kolera:

  • Vores eksperter inden for vand, sanitet og hygiejne arbejder på at forebygge, at sygdomme spreder sig via det vand, som folk drikker og vasker sig i.
  • Vi uddeler hygiejnepakker til folk, som er flygtet fra deres hjem og bor midlertidigt på centre.
  • Vi kører lastbiler med vand ind frem til centre, hvor folk bor midlertidigt.
  • Vi genetablerer vandsystemer og skaber nye vandkilder, hvor der er brug for det.
  • Vi er med til at sikre indbyggerne i Beira, Mozambique, 100.000 liter vand.
  • I samarbejde med Mozambiques regering og vores lokale partnere har vi genetableret drikkevandsystemet for 500.000 mennesker i Beira, Mozambique.
  • Vi hjælper med at sikre rent vand I de områder, hvor beboerne er ramt af kolera.
  • Vi identificerer, hvor sanitet er særligt udsat i de centre, hvor folk kan bo midlertidigt.
  • Vi uddeler vandrensningstabletter til de dele af befolkningen, som ikke har rent vand. Tabletterne kan vi heldigvis købe på en lokal fabrik, der igen er funktionsdygtig

 

900.000 skal vaccineres

For at forhindre, at de mange koleratilfælde udvikler sig til en epidemi har UNICEF sammen med WHO planlagt en enorm vaccinationsindsats, som går i gang i denne uge. De 900.000 vacciner, som er finansieret af Gavi, The Vaccine Alliance, ankom til Beira i går, tirsdag.

Her læsser et fly kasser med nødhjælp af i Beira, Mozambique. Kasserne er sendt fra UNICEFS danske lager i København.

Her læsser et fly kasser med nødhjælp af i Beira, Mozambique. Kasserne er sendt fra UNICEFS danske lager i København.
© UNICEF/2019/De Wet

Vi samarbejder lokalt

UNICEFS lokale eksperter inden for kommunikation og mobilisering samarbejder lige nu med lokale radiostationer og de forskellige områders ledere om at fortælle folk om muligheden for at blive vaccineret mod kolera. Gennem radiostationerne får folk også viden om, hvordan de kan forebygge og behandle vandbårne sygdomme som kolera.

 

Katastroferamte børn får skolegang og beskyttelse

Sideløbende med kampen mod kolera er UNICEF også i fuld gang med den øvrige hjælpeindsats, så de cyklonramte børn hurtigst muligt kan få skolegang og beskyttelse. 750 studerende får igen undervisning i otte midlertidige undervisningsrum bestående af telte, som vi har sat op flere forskellige steder. Der er udpeget 30 lærere, som hjælper med at undervise, og vi har uddelt 16 ’School-in-a-Box’ og 24 skoletavler. Sammen med vores børnebeskyttelses team har vi desuden uddelt otte store kasser med legetøj og fire store kasser med bolde og andet sportsudstyr, så vi sikrer, at også de små børn bliver stimuleret og får lov til at lege, lære og udvikle sig i trykke og sikre rammer.
Alt dette vigtige arbejde er kun muligt takket være de frivillige bidrag, vi får. Tusind tak til alle jer, der støtter os og børnene.

Midt i al kaos har UNICEF været med til at oprettet centre, hvor børn er trygge og i sikkerhed.

Midt i al kaos har UNICEF været med til at oprettet centre, hvor børn er trygge og i sikkerhed. Hele dagen er der aktiviteter for de børn, som er flygtet fra deres hjem grundet oversvømmelser.
© UNICEF/2019/De Wet

Helcio Filipe Antonio har søgt tilflugt efter kolera spreder sig efter cyklon

FAKTA: HVAD ER KOLERA?

Kolera er en akut og meget smitsom mavetarmsygdom, som forårsages af bakterien Vibrio cholerae. Symptomerne er akut diarré og opkast, og man kan dø af sygdommen inden for få timer, hvis man ikke bliver behandlet med væske og salte.

Sygdommen smitter via forurenet vand eller mad. Derfor er rent vand og ordentlig sanitet vigtig i områder, hvor sygdommen er brudt ud.

Hjælp med at sende forsyninger afsted

Støt nu