Konflikten i Syrien

2018 blev det mest dødbringende år
for børn i Syrien

Usædvanligt mange overgreb og drab på børn

I foråret 2019 går konflikten i Syrien ind i sit niende år. Og mens der mange steder i Vesten breder sig en forestilling om, at krigen er ved at være ovre, viser nye tal fra FN’s Børnefond, UNICEF, at året 2018 bød på usædvanligt mange overgreb og drab på børn. Faktisk blev 2018 det år, hvor flest børn omkom i kampene.

  • 1.106 børn er blevet dræbt i kampene. Og her er der alene tale om drab, det har været muligt at verificere og registrere. Der kan med andre ord forventes at være et stort mørketal.
  • Børn i Idlib-Provinsen oplever eskalerende vold. Alene i de seneste uger er 59 børn blevet dræbt i dette område.
  • I de områder, der er relativt fredelige, koster miner løbende børneliv. Sidste år led 434 minedøden. Igen er der alene tale om de verificerede tilfælde – det reelle tal er formodentlig højere. Især børn er eksponeret for miner, fordi de er nysgerrige og let kommer til at bevæge sig uden for de sikre områder, når de leger.
  • Alene i 2018 blev 262 uddannelses- og sundhedsinstitutioner angrebet. Det er rekord. Alle parter i konflikten er klar over, at den slags angreb koster børneliv.

”Når man gør status over Syrien-krigen det seneste år, virker forestillingen om, at krigen snart er ovre som noget, der stammer fra en anden planet,” siger Steen M. Andersen, der er generalsekretær i UNICEF Danmark.

Han peger på, at der er i mange af lejrene internt i Syrien hersker desperate tilstande:

  • Tusinder af børn og familier lever i ingenmandsland i Rukban-lejren nær den jordanske grænse. Her er situationen kaotisk. Adgang til vand, mand, tag over hovedet, sundhedsydelser og uddannelse er meget begrænset. Og i lange perioder er FN’s nødhjælpskonvojer blevet nægtet adgang.
  • Også i det nordøstlige Syrien er situationen vanskelig. Her er 65.000 mennesker samlet i Al Hol-lejren, blandt dem er hundreder af uledsagede børn. Mange børn er døde af kulde i de seneste måneder under flugten til lejren.
Når man gør status over Syrien-krigen det seneste år, virker forestillingen om, at krigen snart er ovre som noget, der stammer fra en anden planet.
Steen M. Andersen, generalsekretær i UNICEF Danmark.

2,6 millioner syriske flygtningebørn

Men også for børnene, der er i sikkerhed for konflikten i nabolandene, fortsætter trængslerne. 2,6 millioner syriske flygtningebørn bor i nærområderne, og hovedparten af dem kæmper med fattigdom så dyb, at mange familier tyer til uhensigtsmæssige løsninger som børneægteskaber eller børnearbejde.

“Jeg kan godt blive nervøs for, at den megen snak om, at konflikten i Syrien lakker mod enden, kan få os til at glemme, at børnene stadig lider enormt. Syrien-konflikten må ikke ende som endnu en af de langtrukne stille katastrofer,” siger Steen M. Andersen. Han understreger, at UNICEF fortsætter arbejdet med at levere vand, sundhedsydelser, beskyttelse til de familier, der fortsat er ramt af konflikten.

”Det er vigtigt, at vi gør det uden at skele til, hvilken side af konflikten børnenes familier måtte tilhøre,” siger Steen M. Andersen og tilføjer, at det også gælder børn af fremmedkrigerne. ”Alle stater må tage ansvaret for de børn, der er født af deres statsborgere under krigen. Det er deres ansvar at sørge for, at de børn ikke ender som statsløse.”

10-årige Abdallah mistede evnen til at gå

10-årige Abdallah er en af de mange børn, der er hårdt ramt af krigen i Syrien. I 2016 blev han ramt af en bombe og mistede evnen til at gå. Her kan du høre Abdallahs historie.

Giv Syriens børn en fremtid

Støt nu