I 2017 døde en million børn samme dag, som de blev født. UNICEFs nytårsfortsæt er, at alle børn skal overleve.

UNICEFs Nytårsforsæt:

Alle børn skal have muligheden for at vokse op

Hjem » Nytårsforsæt: Alle børn skal have muligheden for at vokse op

På årets første dag fødes gennemsnitligt 395.027 børn globalt. De omtrent 159 børn, der kommer til verden i Danmark, kan forvente at opleve år 2100. Dermed er de blandt de 4,59 procent af dagens fødselarer, der kan forvente at blive så gamle. Resten dør langt yngre, og mange af dem af sygdomme, der nemt kan forebygges. UNICEF benytter nytåret til at kalde til kamp mod børnedødelighed.

De første glædestårer over den nye forældretitel vil højst sandsynligvis være på Fiji, mens de sidste vil være i USA. I løbet af de mellemliggende 24 timer vil mere end halvdelen af de næsten 400.000 fødsler finde sted i otte lande.

Men det har en afgørende betydning, hvor i verden børnene kommer til. For mens de nyfødte danskere kan se frem til en fest i år 2100, så kan de 25.685, der bliver født i Nigeria ikke være med. De forventes kun at leve til år 2074.

 

Et spørgsmål om at overleve

Selvom det er en forskel på 26 år i levetid, så vil det for en million børn verden over verden være en forskel på livstid. I 2017 døde 1 million børn nemlig allerede samme dag, som de blev født, mens 2,5 millioner yderligere mistede livet få måneder efter, de kom til verden.

”Det er fuldstændig hjerteskærende at tænke på, hvor mange forældre der mister deres børn til årsager, som vi ville kunne komme til livs med simple og effektive løsninger som rent vand, udbredelse af amning, bedre uddannet personale og elektricitet på sundhedsklikkerne,” siger Steen Andersen, der er generalsekretær i UNICEF Danmark.

”Alle børn, der kommer til verden, fødes med retten til at overleve og udvikle sig. Men i virkeligheden er det fuldstændig afgørende, hvor man fødes, om man kan få opfyldt den ret. Derfor har UNICEF hvert år det nytårsforsæt, at alle børn skal have muligheden for at vokse op.”

 

Flere børn overlever

Og det går den rigtige vej med at sikre børnene den ret. I dag overlever mere end dobbelt så mange børn de første fem afgørende år, end der gjorde 1990, hvor 12,6 millioner mistede livet før deres 5-års fødselsdag. I 2017 var tallet faldet til 5,4 millioner over hele verden.

Men der er stadig et godt stykke igen, når det kommer til at sikre, at flere af de børn, som fødes på årets første dag overlever. Af de 5,4 millioner, der dør, inden de er fyldt fem år, har de 47 procent allerede sagt farvel til livet igen inden for den første måned.

Læs mere om, hvordan UNICEF sikrer flere børns overlevelse