Hvert tolvte minut
dør et barn i Sydsudan

Hjem » Hvert tolvte minut dør et barn i Sydsudan

13. december 2018

I de her dage er det fem år siden, at de kamphandlinger, som udviklede sig til en borgerkrig i Sydsudan, begyndte. De mange år med kampe har sat sine tunge spor i befolkningen, hvorfor landet også kan indtage den uønskede førsteplads, som det land i verden, hvor der dør flest børn under fem år.

Af Marie Torp Christensen

Der er ikke meget ud over knogler og hud på den lille barnearm. Et målebånd med trafiklysets tre farver kommer rundt om armen. Dommen er uomtvistelig. Det røde felt kommer til syne. Det er akut underernæring, og barnet skal behandles med det samme. I Sydsudan er det her ikke ét barns historie, det er 1,2 millioner børns hverdag.

Hver uge mister 840 børn i gennemsnittet livet, hvilket svarer til et barn hvert 12. minut.

”Der er meget få steder i verden, hvor det er værre at vokse op end i Sydsudan, og krigen har fuldstændig udmagret den i forvejen fattige befolkning. Det har selvfølgelig konsekvenser for børnene, som ikke får nok mad, ikke kommer til lægen og ikke har rent vand at drikke,” fortæller Line Grove Hermansen, der er kommunikationsdirektør i UNICEF Danmark.

”Hver eneste dag kæmper vi i UNICEF for at vende skæbnen for børnene i Sydsudan. Og den gode nyhed er, at det virker. I de sidste fire år har vi behandlet næsten 630.000 børn for akut underernæring, og 89 procent af dem er kommet sig 100 procent.”

Millioner har brug for hjælp

Situationen i Sydsudan er så alvorlig, at UNICEF på nuværende tidspunkt vurderer, at der er syv millioner mennesker, som har brug for nødhjælp, mens 4,4 millioner mennesker er flygtet fra deres hjem.

Det spinkle håb er, at den fredsaftale, som de stridende parter underskrev tidligere på året, holder og giver landets befolkning bedre muligheder og en hverdag uden kamphandlinger.

”Det vil være afgørende for Sydsudans børn, hvis de kunne få mulighed for at vende tilbage til en form for hverdag, hvor der igen kunne være plads til at være barn og gå i skole uden frygten for, at man ikke har noget hjem at vende hjem til, når skoledagen er slut,” fortæller Line Grove Hermansen.

”Der er lige nu 2,2 millioner børn i Sydsudan, som ikke går i skole. Det er ikke kun problematisk for dem selv, men hele landet har stærkt brug for, at de får en uddannelse, så de kan være med til at drive landet fremad.”

Sydsudan er verdens yngste stat. Landet fik sin selvstændighed i 2011 fra nabolandet Sudan, men siden december 2013 har der været borgerkrig i landet.

Siden konkliften startede i 2013 har UNICEF sammen med vores partnere blandt andet:

  • Sikret 1,5 millioner børn muligheden for at gå i skole.
  • Hjulpet med til at få næsten 3000 børn løsladt fra bevæbnede grupper.
  • Sikret 800.000 mennesker adgang til rent vand.
  • Nået mere end 1,4 millioner børn med psyko-social støtte og aktiviteter.
  • Undersøgt 1,5 millioner børn for underernæring.
  • Behandlet 630.000 børn for akut underernæring.
  • Hjulpet 550.000 børn til verden.
  • Vaccineret næsten seks millioner børn.

Læs mere om UNICEFs arbejde i Sydsudan