UNICEF del af stort uddannelses-
initiativ for verdens unge

Hjem » UNICEF del af stort uddannelses-initiativ for verdens unge

I dag præsenterer FN – herunder UNICEF – sit nye partnerskab ”Generation Unlimited” ved FN’s generalforsamling i New York.

Sammen med erhvervsliv, regeringer, civilsamfund, internationale organisationer og unge selv vil FN hjælpe unge verden over til uddannelse, job og større indflydelse på de samfund, de lever i.

Strategien skal svare på en række udfordringer, der omhandler unge og uddannelse i dag.

Fremtidige generationer af unge får brug for uddannelse

Antallet af unge vokser eksplosivt, og i 2030 vil det nå ca. 2 milliarder. De har brug for uddannelse, hvis de skal klare sig på et stadig mere teknologisk og globalt arbejdsmarked, som stiller nye krav til arbejdsstyrken.

Faktisk er hele 85 procent af de job, som børn, der i dag er i skolealderen, skal bestride i 2030, slet ikke blevet opfundet endnu. Derfor er det helt centralt at fremelske evnen til innovation og omstilling hos børn og unge.

En ny rapport fra UNICEF viser dog, at der er lang vej endnu. 303 millioner børn og unge mellem 5 og 17 år verden over i dag står uden skolegang – det svarer til 1 ud af 5.

Familiens baggrund er afgørende for skolegang

Barnets sociale og økonomiske status er den faktor, som er mest afgørende for, om de kommer i skole eller ej. Børn fra fattige hjem har fire gange så høj risiko for at havne uden for skolesystemet end børn fra den rigeste del af samfundet.
Og fattigdom og manglende skolegang skaber en ond cirkel, som kan forfølge en familie fra generation til generation. Børnene kommer ikke i skole på grund af fattigdom, og de forbliver fattige som voksne, fordi de ikke er kommet i skole.

Børn i konflikter og katastrofer er hårdt ramt

Flere end halvdelen af de børn, der ikke går i skole, opholder sig lande, der er ramt af naturkatastrofer eller konflikt. Selv i konflikter som den i Syrien, der har tiltrukket sig relativt meget opmærksomhed og som vedrører en befolkningen med en solid tradition for skolegang, er der store udfordringer på uddannelsesområdet. F.eks. er kun 59 procent af de registrerede syriske flygtninge i Jordan i formelle uddannelsestilbud. Dertil kommer et ukendt antal ikkeregistrerede.

Skolegang gavner hele lokalsamfund

Det er ikke kun det enkelte barn, der taber sin fremtid, hvis de ikke kommer i skole. Fremtidsmulighederne for de samfund, de er en del af, begrænses også.

Derfor er det vigtigt, at børn og unge får den uddannelse, de har behov for, fortæller Steen M. Andersen, generalsekretær i UNICEF Danmark:

“Når vi investerer i uddannelse til børn og unge, så giver det dem bedre muligheder i fremtiden og skaber ringe i vandet, som kan være med til at løfte hele familier og lokalsamfund ud af fattigdom til en bedre fremtid. Unge er et råstof, som vi gør hele verden en stor tjeneste ved at give de bedste muligheder for at udvikle sig”.

On 15 September 2018, Stephanie,10, (wearing the red shirt) with her older sister Prefna (wearing black shirt) at their home in Mangina in the Democratic Republic of Congo. Stephanie’s mother mother was killed in crossfire in a gun battle two years ago in Beni in the Democratic Republic of Congo. Stephanie and her sisters were then sent to live with an aunt in Mangina. Last month, the aunt contracted Ebola and died, leaving the girls orphaned. The oldest sister, Prefna, now 18, has stepped up, acting as mother, father, sister and fierce defender. UNICEF is helping children like Stephanie by giving food, material assistance, and psycho-social care, as well as providing school supplies so they can quickly return to the classroom. Stephanie says she’s excited. “I will go to school Monday because I was given a uniform, a school bag, pens, pencils and a sharpener.” In September 2018 UNICEF and its partners have so far identified 155 children who have been orphaned or left unaccompanied as a result of the latest Ebola outbreak in the eastern Democratic Republic of the Congo (DRC). This figure includes children who have lost one or both parents, or primary caregivers to Ebola, as well as those who have been left unaccompanied while their parents are isolated in Ebola treatment centres. UNICEF assistance to orphaned and unaccompanied children is tailored to meet the specific needs of the individual child. A new-born who has lost his mother has different needs than a school-aged child. UNICEF support to an orphaned or unaccompanied child typically includes psycho-social care, food and material assistance, and support to reintegrate into school.

10-årige Stephanie laver sæbebobler i hendes hjem i Mangina i DR Congo. Hendes mor blev dræbt i krydsild for to år siden, og siden har Stephanie og hendes søstre boet hos en tante. Men i sidste måned blev hendes tante smittet med ebola og døde, og pigerne blev forældreløse.© UNICEF/UN0237337/Nybo

On 15 September 2018, Stephanie,10, (wearing the red shirt) sits with her older sister Prefna (wearing black shirt) and her other siblings at their home in Mangina in the Democratic Republic of Congo. Stephanie’s mother mother was killed in crossfire in a gun battle two years ago in Beni in the Democratic Republic of Congo. Stephanie and her sisters were then sent to live with an aunt in Mangina. Last month, the aunt contracted Ebola and died, leaving the girls orphaned. The oldest sister, Prefna, now 18, has stepped up, acting as mother, father, sister and fierce defender. UNICEF is helping children like Stephanie by giving food, material assistance, and psycho-social care, as well as providing school supplies so they can quickly return to the classroom. Stephanie says she’s excited. “I will go to school Monday because I was given a uniform, a school bag, pens, pencils and a sharpener.” In September 2018 UNICEF and its partners have so far identified 155 children who have been orphaned or left unaccompanied as a result of the latest Ebola outbreak in the eastern Democratic Republic of the Congo (DRC). This figure includes children who have lost one or both parents, or primary caregivers to Ebola, as well as those who have been left unaccompanied while their parents are isolated in Ebola treatment centres. UNICEF assistance to orphaned and unaccompanied children is tailored to meet the specific needs of the individual child. A new-born who has lost his mother has different needs than a school-aged child. UNICEF support to an orphaned or unaccompanied child typically includes psycho-social care, food and material assistance, and support to reintegrate into school.

I dag fungerer Stephanies ældste søster Prefna, som sidder i den sorte t-shirt her på billedet, både som mor, far, søster og beskytter. UNICEF hjælper børn som Stephanie med mad, økonomisk og psykosocial støtte og skoleredskaber, så de hurtigt kan komme tilbage på skolebænken igen. Og Stephanie glæder sig: ”På mandag skal jeg i skole. For jeg har fået en uniform, skoletaske, kuglepenne, blyanter og blyantspidser”, siger hun.© UNICEF/UN0237336/Nybo