UNICEF del af stort uddannelses-
initiativ for verdens unge
I dag præsenterer FN – herunder UNICEF – sit nye partnerskab ”Generation Unlimited” ved FN’s generalforsamling i New York.
Sammen med erhvervsliv, regeringer, civilsamfund, internationale organisationer og unge selv vil FN hjælpe unge verden over til uddannelse, job og større indflydelse på de samfund, de lever i.
Strategien skal svare på en række udfordringer, der omhandler unge og uddannelse i dag.
Fremtidige generationer af unge får brug for uddannelse
Antallet af unge vokser eksplosivt, og i 2030 vil det nå ca. 2 milliarder. De har brug for uddannelse, hvis de skal klare sig på et stadig mere teknologisk og globalt arbejdsmarked, som stiller nye krav til arbejdsstyrken.
Faktisk er hele 85 procent af de job, som børn, der i dag er i skolealderen, skal bestride i 2030, slet ikke blevet opfundet endnu. Derfor er det helt centralt at fremelske evnen til innovation og omstilling hos børn og unge.
En ny rapport fra UNICEF viser dog, at der er lang vej endnu. 303 millioner børn og unge mellem 5 og 17 år verden over i dag står uden skolegang – det svarer til 1 ud af 5.
Familiens baggrund er afgørende for skolegang
Barnets sociale og økonomiske status er den faktor, som er mest afgørende for, om de kommer i skole eller ej. Børn fra fattige hjem har fire gange så høj risiko for at havne uden for skolesystemet end børn fra den rigeste del af samfundet.
Og fattigdom og manglende skolegang skaber en ond cirkel, som kan forfølge en familie fra generation til generation. Børnene kommer ikke i skole på grund af fattigdom, og de forbliver fattige som voksne, fordi de ikke er kommet i skole.
Børn i konflikter og katastrofer er hårdt ramt
Flere end halvdelen af de børn, der ikke går i skole, opholder sig lande, der er ramt af naturkatastrofer eller konflikt. Selv i konflikter som den i Syrien, der har tiltrukket sig relativt meget opmærksomhed og som vedrører en befolkningen med en solid tradition for skolegang, er der store udfordringer på uddannelsesområdet. F.eks. er kun 59 procent af de registrerede syriske flygtninge i Jordan i formelle uddannelsestilbud. Dertil kommer et ukendt antal ikkeregistrerede.
Skolegang gavner hele lokalsamfund
Det er ikke kun det enkelte barn, der taber sin fremtid, hvis de ikke kommer i skole. Fremtidsmulighederne for de samfund, de er en del af, begrænses også.
Derfor er det vigtigt, at børn og unge får den uddannelse, de har behov for, fortæller Steen M. Andersen, generalsekretær i UNICEF Danmark:
“Når vi investerer i uddannelse til børn og unge, så giver det dem bedre muligheder i fremtiden og skaber ringe i vandet, som kan være med til at løfte hele familier og lokalsamfund ud af fattigdom til en bedre fremtid. Unge er et råstof, som vi gør hele verden en stor tjeneste ved at give de bedste muligheder for at udvikle sig”.

10-årige Stephanie laver sæbebobler i hendes hjem i Mangina i DR Congo. Hendes mor blev dræbt i krydsild for to år siden, og siden har Stephanie og hendes søstre boet hos en tante. Men i sidste måned blev hendes tante smittet med ebola og døde, og pigerne blev forældreløse.© UNICEF/UN0237337/Nybo

I dag fungerer Stephanies ældste søster Prefna, som sidder i den sorte t-shirt her på billedet, både som mor, far, søster og beskytter. UNICEF hjælper børn som Stephanie med mad, økonomisk og psykosocial støtte og skoleredskaber, så de hurtigt kan komme tilbage på skolebænken igen. Og Stephanie glæder sig: ”På mandag skal jeg i skole. For jeg har fået en uniform, skoletaske, kuglepenne, blyanter og blyantspidser”, siger hun.© UNICEF/UN0237336/Nybo