11-årige Yamen måtte flygte med sin familie fra Homs på grund af væbnede kampe. Nu lever de i en primitiv teltlejr udenfor Idlib, der nu er truet af angreb.

Børnene i Idlib er i fare

Hjem » Børnene i Idlib er i fare

Skrevet 12. Sept 2018 af UNICEF Danmark

Eskalerende vold i Syriens Idlib provins vil bringe 1 million børn i fare

Omkring 1 million børn befinder sig i øjeblikket i Idlib i det nordvestlige Syrien, tæt ved Tyrkiets grænse. En stor del af dem har allerede været fordrevet adskillige gange fra andre områder i Syrien. Nogle af dem har flygtet op til syv gange. Nu lever de i overfyldte lejre, hvor manglen på mad, vand og medicin er så stor, at det truer børnenes liv. Med en ny bølge af vold vil børnene atter havne midt i krigszonen – og det kan få katastrofale konsekvenser for børnene.

Børnene i Idlib lever i forvejen under ekstremt barske vilkår med yderst begrænset adgang til sundhedshjælp og skolegang. Kun omkring halvdelen af de offentlige sundhedsfaciliteter er i funktion, og lægerne fortæller om mangel på livsvigtig medicin og forsyninger.

UNICEF er stærkt bekymret for børnene i Idlib. Og bekymringen stiger i takt med, at kampene intensiveres.  Vi har tidligere oplevet, hvordan luftangreb og brug af sprængvåben i tæt befolkede områder har haft fatale konsekvenser for børnene, som må ofre skolegang, trivsel og sundhed – og ofte også deres liv.

Vi er i færd med at opbygge lagrer og levere nødhjælp til området. Det skal hjælpe befolkningen, hvis vejen ind og ud af Idlib bliver endnu vanskeligere, end den er nu. Det kan blive afgørende for børnenes mulighed for at overleve.
Steen M. Andersen, generalsekretær UNICEF Danmark

UNICEF sørger for nødhjælp til Idlib

Idlib er et af de områder i Syrien, der huser de største grupper af internt fordrevne. Mange opholder sig i områder, der er vanskelige at nå frem til.

”Udover risikoen for børnenes liv og førlighed, er vi meget bekymrede for deres psykiske tilstand. Hver eneste gang et barn må flygte ud af en krigszone, risikerer det at blive mere traumatiseret,” siger Steen M. Andersen, der er generalsekretær for UNICEF Danmark.

Allerede nu er adgangen til området begrænset – men UNICEF og partnere leverer løbende rent vand, sanitets- og hygiejneartikler, medicin, midler til behandling af underernæring og skolematerialer.

”Vi er i færd med at opbygge lagrer og levere nødhjælp til området. Det skal hjælpe befolkningen, hvis vejen ind og ud af Idlib bliver endnu vanskeligere, end den er nu. Det kan blive afgørende for børnenes mulighed for at overleve,” siger Steen M. Andersen.

 

Sådan hjælper UNICEF i Idlib:

  • UNICEF sørger for adgang til rent vand ved hjælp af vandrensning og reparation af vandsystemer og pumpestationer.
  • UNICEF har uddelt hygiejneforsyninger, tøj og skoletasker til børn.
  • UNICEF sørger for basale sundhedsydelser som vaccination og screening af børn for underernæring.
  • UNICEF behandler underernærede børn og mødre.
  • UNICEF efteruddanner lærerne, så de bedre kan hjælpe børnene med at indhente manglende skolegang.
  • UNICEF har opbygget ekstra nødhjælpslagre med forsyninger til 400.000 mennesker som forberedelse på den ventede eskalering af volden i Idlib-provinsen.
7-årige Zainab måtte flygte med sin familie fra væbnede kampe i Homs. Nu bor hun i en teltlejr ude på landet i Idlib-provinsen. Krigen har varet hele Zainabs liv og haft store konsekvenser for hende.

7-årige Zainab måtte flygte med sin familie fra væbnede kampe i Homs. Nu bor hun i en teltlejr ude på landet i Idlib-provinsen. Krigen har varet hele Zainabs liv og haft store konsekvenser for hende. Hun har for eksempel aldrig været i et klasseværelse.
Foto: UNICEF/Al-Shami

Giv Syriens børn en fremtid

Støt nu