Fyld et fly

og giv håb for tidligere børnesoldater i Tchad

Hjem » Fyld et fly og giv håb for tidligere børnesoldater i Tchad

Skrevet 16. august 2018 af Gitte Meyer-Madsen

Amin blev holdt fanget af Boko Haram

I løbet af september sender Norwegian og UNICEF et fly fyldt med nødhjælp til børn ramt af konflikt og tørke i Tchad. Du kan hjælpe med at fylde flyet med skoleartikler, ernæring, vacciner og nødhjælpspakker, så børnene i Tchad kan hjælpe sig selv og deres lokalsamfund – ligesom den tidligere børnesoldat, Amin, gjorde det.

I 18 måneder blev Amin Sani holdt som fange af terrororganisationen Boko Haram. Det lykkedes ham at flygte, og UNICEF hjalp ham med at blive genforenet med familien i Tchad. I dag er Amin en del af et UNICEF-projekt, der skal løse en af de største udfordringer i lokalsamfundet. Nemlig manglen på rent drikkevand.

”Jeg har været syg på grund af beskidt vand mange gange. Hvis vi kunne drikke rent vand, ville det betyde meget,” fortæller Amin.

I Tchad-regionen har kun hver tredje adgang til rent drikkevand, og mindre end 20 procent af befolkningen har adgang til toiletter. Vandbårne sygdomme er meget udbredt, og der er derfor stor risiko for udbrud af koleraepidemier. I Tchad er diarré en af de hyppigste dødsårsager blandt børn under fem år. Samtidig har krisen medført en massiv folkeflugt fra regionen. Mere end 1,3 millioner børn er på flugt.

Fatime Choukou, 30 og Yande Kane, 1, internt fordrevne i Tchad: ”Vi plejede at spise fisk og frugt hver dag hjemme på øerne. Nu har jeg kun korn. Jeg har ingen mælk tilbage til min baby og har haft det skidt, siden vi flygtede fra Boko Haram. Vi har mistet alt, og jeg kan ikke lade være med at tænke på det hele tiden.”

Fatime Choukou, 30 og Yande Kane, 1, internt fordrevne i Tchad:
”Vi plejede at spise fisk og frugt hver dag hjemme på øerne. Nu har jeg kun korn. Jeg har ingen mælk tilbage til min baby og har haft det skidt, siden vi flygtede fra Boko Haram. Vi har mistet alt, og jeg kan ikke lade være med at tænke på det hele tiden.”
© UNICEF Tchad/2017

Da vandpumpen i min landsby blev ødelagt, hjalp jeg teknikeren med at reparere den. Det tjente jeg lidt penge på. Nu lærer jeg at lave vandfiltre. Det gør mig stolt at kunne installere dem og på den måde hjælpe i min landsby.
Amin Sani, som tidligere blev holdt fanget af Boko Haram og tvunget til at være børnesoldat

Håndværk giver Amin håb om nyt liv

UNICEF-projektet, som Amin er en del af, giver håb til nogle af de mange unge, som har været holdt som fange af Boko Haram. Omkring hundrede unge lærer nu at producere biosand filtre. De lærer også at reparere vandpumper, lave sæbe, bygge latriner og at forbedre drikkevandet og de sanitære anlæg i regionen. På den måde kan de unge nu begynde et nyt liv og gøre gavn i deres lokalsamfund.

”Da vandpumpen i min landsby blev ødelagt, hjalp jeg teknikeren med at reparere den. Det tjente jeg lidt penge på. Nu lærer jeg at lave vandfiltre. Det gør mig stolt at kunne installere dem og på den måde hjælpe i min landsby,” fortæller Amin og fortsætter:

”Jeg kunne godt tænke mig at arbejde i vandsektoren, lære at reparere vandpumper og producere vandfiltre – måske endda bedre filtre end dem, vi har nu,” siger Amin med et smil.

Sikkerhedssituationen bliver langsomt forbedret på nogle af øerne i Tchad-området, og de fordrevne begynder at vende tilbage. Kvaliteten af drikkevandet på øerne er meget dårlig. Det er derfor afgørende, at der bliver sørget for rent vand og bedre hygiejneforhold for at reducere børnedødeligheden.

UNICEF fortsætter arbejdet med at give lokalbefolkningen adgang til rent vand, fremme god hygiejne og hjælpe unge mennesker, som er påvirket af konflikten med Boko Haram med at vende tilbage til samfundet. Brugen af biosand filtre har nu halveret antallet af diarré-tilfælde, og arbejdet giver Amin og andre unge mennesker håb om en lysere fremtid.

Lewine Koyoumtan, læge på Ernærings- og rehabiliteringsenheden i Liwa. På billedet er han ved at forberede en terapeutisk mælk til de børn, der er indlagt på stedet. ”Vi modtager cirka 30 børn om måneden. 75 procent kommer fra fordrevne områder. De bliver alle bragt hertil med vores mobile klinikker. De kan ikke komme hertil på andre måder. Dødeligheden på Ernærings- og rehabiliteringsenheden er på otte procent – langt størstedelen kommer sig efter syv til ti dage. Nogle gange kommer børnene for sent, eller også kræver de en form for behandling, vi ikke har mulighed for at give dem.

Lewine Koyoumtan, læge på Ernærings- og rehabiliteringsenheden i Liwa. På billedet er han ved at forberede en terapeutisk mælk til de børn, der er indlagt på stedet.
”Vi modtager cirka 30 børn om måneden. 75 procent kommer fra fordrevne områder. De bliver alle bragt hertil med vores mobile klinikker. De kan ikke komme hertil på andre måder. Dødeligheden på Ernærings- og rehabiliteringsenheden er på otte procent – langt størstedelen kommer sig efter syv til ti dage. Nogle gange kommer børnene for sent, eller også kræver de en form for behandling, vi ikke har mulighed for at give dem.
© UNICEF Tchad/2017

Hjælp os med at fylde et fly med nødhjælp til børn som Amin

I løbet af september sender Norwegian og UNICEF et fly fyldt med nødhjælp til børn ramt af konflikt og tørke i Tchad. Du kan hjælpe med at fylde flyet med skoleartikler, ernæring, vacciner og nødhjælpspakker, så børnene i Tchad kan hjælpe sig selv og deres lokalsamfund – ligesom Amin, gjorde det. Du kan fylde flyet her