Spædbørn og amning

Hjem » Spædbørn og amning

3 ud af 5 spædbørn bliver ikke ammet i den første time af deres liv

Skrevet 31. jul 2018 af Mads Nørgaard-Larsen

Amning inden for den første time efter fødslen er afgørende for at redde nyfødte børns liv.

Alligevel bliver det vurderet, at omkring 78 millioner spædbørn – eller 3 ud af 5 – ikke bliver ammet i den første time af deres liv. Det forhøjer risikoen for, at de bliver syge eller mister livet og øger risikoen for, at de heller ikke vil blive ammet i fremtiden. Og problemet er særligt stort for spædbørn født i verdens lav- og middelindkomstlande.

Sådan lyder budskabet fra UNICEF og verdenssundhedsorganisationen WHO i en ny rapport.

Amning kan være et spørgsmål om liv eller død

Rapporten fortæller, at sandsynligheden for, at nyfødte børn overlever er meget større, hvis de bliver ammet i den første time af deres liv. Selv hvis amningen bare bliver forsinket et par timer efter fødslen, kan det få livstruende konsekvenser for barnet.

Tidligere studier beskrevet i rapporten viser, at nyfødte som blev ammet mellem 2 og 23 timer efter deres fødsel var i 33 procent større risiko for at dø sammenlignet med nyfødte, der blev ammet i den første time af deres liv. Blandt nyfødte som først blev ammet en dag eller mere efter deres fødsel var risikoen mere end dobbelt så høj.

Hud-til-hud-kontakt mellem mor og baby og det at lægge babyen til morens bryst stimulerer produktionen af brystmælk, herunder kolostrom, som nogle gange bliver kaldt barnets ”første vaccine” og er ekstremt rigt på næringsstoffer og antistoffer.

”Når det handler om at begynde med at amme, er timing altafgørende. I mange lande kan det endda være et spørgsmål om liv eller død,” siger Henrietta Fore, UNICEFs øverste internationale chef.

”Alligevel går millioner af nyfødte hvert år glip af fordelene ved tidlig amning, og årsagerne er alt for ofte ting, vi kan forandre. Mødre får simpelthen ikke nok støtte til at amme inden for de altafgørende minutter efter fødslen, selv ikke fra sundhedspersonale på sundhedsklinikker”.

16 årige Lou Djele holder sin nyfødste

Lou Djele på 16 år ammer sin nyfødte datter Emmanuelle i deres hjem i Abidjan, Côte d’Ivoire. I Côte d’Ivoire bliver kun 26 procent af nyfødte ammet, til de er 6 måneder gamle.

Mødre skal have bedre støtte

Ifølge rapporten er andelen af mødre som ammer deres barn i barnets allerførste time højest i det østlige og sydlige Afrika (65 procent) og lavest i det østlige Asien og Stillehavsområdet (32 procent). Næsten 9 ud af 10 spædbørn født i Burundi, Sri Lanka og Vanuatu bliver ammet inden for deres første time. Til sammenligning er det kun 2 ud af 10 spædbørn født i Aserbajdsjan, Chad og Montenegro, der bliver det.

”Amning giver børn den bedst mulige start på livet,” siger Dr. Tedros Adhanom Ghebreysus, generaldirektør i WHO.

”Vi må hurtigt øge støtten til mødre – hvad enten det er fra familiemedlemmer, sundhedsmedarbejdere, arbejdsgivere eller regeringer, så de kan give deres børn den start, som de fortjener”.

Rapporten ”Capture the Moment” analyserer data fra 76 lande, og kan downloades her i siden.

Download

Læs rapporten "Capture the Moment"

Download

Hjælp UNICEF med at nedbringe børnedødelighed

Støt nu