Matisse -
en tidligere børnesoldat i DR Congo

Hjem » Matisse – en tidligere børnesoldat i DR Congo

Jeg sluttede mig til dem, fordi vi blev lovet en masse ting – såsom motorcykler, jord og fine huse.
Matisse, tidligere børnesoldat i DR Congo.

Matisse blev lokket med et bedre liv

Skrevet d. 28. juni 2018 af Gitte Meyer-Madsen

Matisse ligner enhver anden teenager. Men Matisse er ikke, som drenge er flest. Han er tidligere børnesoldat.

Da den voldelige konflikt brød ud i Kasai-regionen i Den Demokratiske Republik Congo i 2016, blev den dengang 16-årige dreng, rekrutteret til en af de bevæbnede militsgrupper. Ligesom tusindvis af andre børn.

“Jeg sluttede mig til dem, fordi vi blev lovet en masse ting – såsom motorcykler, jord og fine huse”, fortæller Matisse. Militsgruppen fik ham til at føle sig uovervindelig.

børnesoldater

Matisse blev reddet

Konflikten i Kasai-regionen har efterladt 2,3 mio. mennesker med et desperat behov for humanitær hjælp.

Tusindvis af børn har været udsat for grov vold. De er blevet oplært i at slås, voldtage og slå ihjel. Der findes ingen tal for, hvor mange børnesoldater der findes i DR Congo, men UNICEF og partnere vurderer, at mellem 5-10.000 børn har været i forbindelse med militserne alene i Kasai-regionen. Mindst 60 procent af militserne består af børn – børn, som er blevet tvunget, eller som har meldt sig selv, fordi de er blevet lovet guld og grønne skove og en bedre fremtid. Ligesom Matisse.

Men denne unge mand slap væk. Matisse blev taget af regeringsstyrker og smidt i fængsel. UNICEF og partnere forhandlede sig til hans frigivelse, og det blev Matisses redning. Han bor i dag på et UNICEF-støttet opholdssted, der fungerer som en tryg base og sikkert sted for tidligere børnesoldater. Fatouma Ndiaye, vicedirektør i UNICEF, fortæller:

“I forsøget på at hjælpe de tidligere børnesoldater indlogerer vi dem på midlertidige opholdssteder. Her får de psykosocial støtte og livreddende færdigheder. Vi giver dem en tryg og sikker base, så de kan blive reintegreret i familier og samfund”.

børnesoldater-congo-reintegration

Matisse bor i dag på et UNICEF-støttet opholdssted for tidligere børnesoldater. Her får børnene en tryg og sikker base, hvor får lov til at være børn. Børnene på centret spiller her et brætspil.
© UNICEF/2018/Naftalin

børnesoldater

På centret får børnene psykosocial støtte til at bearbejde de traumatiske oplevelser, de har været udsat for i væbnet kamp. Denne tegning lavet af et barn på centret vidner om nogle af de ting, børnene har oplevet.
© UNICEF/2018/Tremeau

reintegration-børnesoldater

Her er børn til undervisning på centret. En vigtig del af arbejdet på centret er at give de tidligere børnesoldater vigtige færdigheder, der kan få dem reintegreret i samfundet og give dem en god indtægtskilde fremover.
© UNICEF/2018/Tremeau

En lang og sej indsats

UNICEF har stort fokus på at forebygge rekruttering af børn til militserne, at redde børnesoldater ud af militser og væbnede grupper og at reintegrere dem i deres familier og samfund. I 2017 var UNICEF med til at få mere end 3000 børn frigivet fra væbnede grupper i den østlige del af DR Congo og redde omkring 1000 børnesoldater i Kasai-regionen.

Også i Myanmar og Sydsudan har UNICEF og partnere fået frigivet flere tusinde børnesoldater. Siden 2016 har Det Obelske Familiefond støttet UNICEFs program for beskyttelse af børn i Sydsudan med ca. 10 millioner kroner. En stor del af donationen er gået til indsatsen for at få frigivet børnesoldaterne i landet og til den lange og seje indsats, det kræver at få dem reintegreret i familien og samfundet. Ofte er børnene dybt traumatiserede af deres oplevelser.

Når børnene vender hjem til deres familier, modtager familierne, hvad der svarer til tre måneders fødevareassistance til at støtte børnenes genindslusning i familien. Børnene vil også blive trænet i erhvervsfærdigheder. Det kan gøre dem i stand til at tjene penge, understøtte familiens husholdning og øge deres fødevaresikkerhed. UNICEF og partnere sørger desuden for, at de frigivne børn får mulighed for at få undervisning i skoler og i særligt intensive læringscentre.

Det er Matisse glad for. Han er fast besluttet på, at han vil studere og gå på universitetet. Han drømmer om at blive advokat, og ad den vej hjælpe børn til et trygt og godt liv.

børnesoldat-matisse-DR-Congo

3000 børn som Matisse var UNICEF med til at frigive i det østlige DR Congo i 2017. Matisse har i dag et godt liv og drømmer om at blive advokat.
© UNICEF/2018/Naftalin

Hjælp UNICEF med at beskytte børn mod vold og krig

Støt nu