Yemen flygtningelejr flugt

UNICEF:
Stop angreb på børn

Hjem » UNICEF: Stop angreb på børn

Verdens børn i fare

Skrevet 15. maj 2018 af Steen M. Andersen

Årets første fire måneder har været ekstraordinært dødbringende for verdens børn. En af krigens mest basale regler – børns ret til beskyttelse – overtrædes gang på gang. I Gaza, i Syrien, Afghanistan, Sydsudan, Yemen er børn under angreb.

”Uden anger og ansvarlighed fortsætter krigens parter med at overtræde internationale aftaler,” siger UNICEF Danmarks generalsekretær Steen M. Andersen.

Fakta taler for sig selv

  • Det seneste døgn i Gaza har været et af de mest voldelige, vi har set siden 2014-krigen. Børn er blevet dræbt og såret i protester, der har taget fart siden begyndelsen af marts.
  • I Yemen er mere end 220 børn blevet dræbt og 330 såret siden årets begyndelse. Sygdomme som diarré og kolera har dræbt mere end 400 yemenitiske børn sidste år og risikerer i år at dræbe endnu flere.
  • I Syrien er mere end 70 angreb på hospitaler og sundhedsfaciliteter verificeret i årets første tre måneder, hvilket betyder, at børn og familier nægtes livsvigtige sundhedsydelser. Over 300 uddannelsesfaciliteter er blevet angrebet siden begyndelsen af konflikten. 5,3 millioner børn er internt fordrevne eller flygtninge, og næsten 850.000 børn fortsætter med at bo i belejrede eller vanskeligt tilgængelige områder.
  • I Bangladesh har 400.000 rohingya-børn, der overlevede de seneste grusomheder i Myanmar, brug for humanitær bistand.
  • I Sydsudan er mindst 2,6 millioner børn blevet tvunget til at flygte fra deres hjem. Mere end 1 million børn er akut underernærede, herunder over 250.000 alvorligt. Omkring 19.000 børn er tvunget ind i krigen som børnesoldater, bærere, kokke eller sexslaver.
  • I Afghanistan blev der rapporteret om over 150 børn dræbt og over 400 sårede i løbet af de første tre måneder af året på grund af konflikten.
  • I Den Centralafrikanske Republik har fornyet vold i de seneste par måneder tvunget næsten 29.000 børn til at flygte fra deres hjem. Dermed når det samlede antal internt fordrevne børn op på knap 360.000. Mere end 2 ud af 5 børn under fem år lider af kronisk Underernæring og en tredjedel af børnene i skolealderen står nu uden skolegang.
I alle disse lande og mange andre gør engagerede hold fra UNICEF og partnere alt, hvad de kan for at hjælpe de mest sårbare børn.
Steen M. Andersen, UNICEF Danmarks generalsekretær

Men UNICEF har pt. kun dækket 16 procent af finansieringen af den nødvendige indsats.

”Uanset er vi fast besluttede på at fortsætte. Vi vaccinerer børn, behandler dem for underernæring, sender dem til skole, yder dem beskyttelse og forsøger at imødekomme deres grundlæggende behov. Men humanitær bistand er ikke nok. Børn har brug for beskyttelse til enhver tid. Krigens regler forbyder at målrette angreb mod civile, skoler og hospitaler. Børn må ikke rekrutteres og udnyttes. De skal have hjælp. Når konflikter bryder ud, skal disse basale regler respekteres, og de, der bryder dem, skal holdes ansvarlige. Nok er nok. Stop angreb på børn”.

Støt UNICEFs arbejde for alle verdens børn

støt nu