Hawa-underernæring-UNICEF-Jan-Grarup-Somalia-2018

UNICEF slår alarm:

3,1 mio. børn er ramt af sult og er alvorligt underernærede

Hjem » UNICEF slår alarm: 3,1 mio. børn er ramt af sult og er alvorligt underernærede

3,1 mio. børn ramt af hungersnød og alvorlig underernæring i fem lande

Skrevet 14. maj 2018 af Mads Nørgaard-Larsen

Sådan lyder budskabet fra FN’s børneorganisation UNICEF om sultkatastrofen i Sydsudan, DR Congo, Somalia, Nigeria og Yemen.

Når hele 3,1 mio. børn i Sydsudan, Somalia, Nigeria, DR Congo og Yemen er ramt af sult og er i fare for at dø af underernæring, så er det ikke alene katastrofalt for det enkelte barn og dets familie. Katastrofen risikerer samtidig at sætte de sultramte landes udvikling og fremtid på spil.

Derfor slår UNICEF i dag alarm. Børnene har brug for hjælp nu. Hjælp der ruster dem til fremtiden.

UNICEF/2017/Farran/Hunger/Juba

3,1 millioner børn som lille Maria John på 2 år fra Sydsudan er ramt af sult og er alvorlig underernæring. Derfor slår UNICEF alarm.
© UNICEF/2017/Farran

Så mange børn er alvorligt underernærede og risikerer at dø, hvis de ikke får hjælp:

  • I Yemen: 385.000 børn
  • Nigeria: 400.000 børn
  • Sydsudan: 250.000 børn
  • Somalia: 232.000 børn
  • DR Congo: 1.900.000 børn

Situationen er dybt bekymrende, fortæller kommunikationsdirektør i UNICEF Danmark, Line Grove Hermansen:

”Ingen rammes hårdere af sult end børn, og sult kan give mén for livet. Jo længere et sultende barn er underernæret, des større er risikoen for, at barnets hjerne, vækst, motorik, nervesystem og indlæringsevner tager permanent og uoprettelig skade. Børn er alle samfunds næste generation, og hele samfunds overlevelse og velfærd afhænger af de her børns udvikling”.

Hjælpen nytter. Over 90% af de underernærede børn, der får hjælp på en af UNICEFs klinikker i Somalia, overlever. Og den akutte indsats her og nu er første skridt på vejen til at hjælpe de sultramte lande til selv at blive mere modstandsdygtige over for fremtidige fødevarekriser, som måtte komme.

Det har vi gjort i Etiopien. I 2008 var der færre end 5000 behandlingssteder for underernærede børn i hele landet. Familier måtte rejse langt for at få undersøgt deres børn, og mange gjorde det derfor ikke. UNICEF hjalp regeringen med at opbygge et landsdækkende system til behandling af underernærede børn. Tre år efter fandtes der 7500 behandlingssteder i Etiopien, og da landet igen blev ramt af en sultkatastrofe i sommeren 2011, var det langt bedre rustet end de øvrige østafrikanske lande til at modstå og håndtere katastrofen. Vi hjælper ikke kun akut. Vi hjælper bæredygtigt og med langsigtede løsninger, så landene står bedre rustet over for fremtidige kriser.

UNICEF er klar til at hjælpe og behandle sultende børn – bl.a. ved hjælp af en lille rød pose, som rummer en effektiv og nærende jordnøddemos, og gennem beriget højenergimælk til børn, der er for svage eller små til at tygge. Vi rådgiver også forældre, sikrer sundhedsydelser og vaccinationer.

Ingen rammes hårdere af sult end børn, og sult kan give mén for livet. Jo længere et sultende barn er underernæret, des større er risikoen for, at barnets hjerne, vækst, motorik, nervesystem og indlæringsevner tager permanent og uoprettelig skade. Børn er alle samfunds næste generation, og hele samfunds overlevelse og velfærd afhænger af de her børns udvikling.
Line Grove Hermansen, Kommunikationsdirektør i UNICEF Danmark.

Vi hjælper med: 

  • Livreddende højenergimælk og nærende jordnøddemos til underernærede børn
  • Rent drikkevand, som børnene ikke bliver syge af
  • Vaccinationer, der beskytter børn mod livstruende sygdomme

UNICEF vil den næste måned kaste alle kræfter ind på at hjælpe de 3,1 mio. alvorligt underernærede børn, som er ramt af sult i Sydsudan, DR Congo, Nigeria, Somalia og Yemen.

Vi vil tale børnenes sag, og vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at samle ind, så de alle kan få hjælp.

Fredag den 1. juni er vi endda så frække at bringe danske familiers fredagsslik i spil for den gode sag. Sammen med Bauer Medias radiostationer, heriblandt NOVA, Radio 100, Pop FM og The Voice, vil vi bede danskerne om at ”give deres fredagsslik” til børn, der sulter. Lytterne vil blive bedt om at donere 48 kroner på sms. Det er det beløb, som en dansk husstand i gennemsnit bruger på slik hver uge, og for det lille beløb kan hele fem børn faktisk få én dags livreddende behandling med jordnøddemos.

Hjælp os med at sprede ordet: Lige nu finder der en sultkatastrofe sted i fem lande, og 3,1 mio. alvorligt underernærede børn har brug for jeres støtte. De må og skal have hjælp.

Du kan hjælpe her

 

I Somalia bekæmpes underernæring med jordnøddepure Plumpynut.

UNICEF behandler underernærede børn med livreddende højenergimælk og jordnøddemos. Der skal kun tre små poser jordnøddemos om dagen i tre uger til at redde et barns liv.
© UNICEF/2017/Rich