Sådan taler du
med dit barn om sult

Hjem » Sådan taler du med dit barn om sult

Udgivet d. 14/5/2018

De svære spørgsmål

Et lille barn med udspilet mave og meget tynde arme toner frem på tv-skærmen. Dit barn får øje på det og spørger dig forskrækket: ”Hvorfor ser det lille barn så sygt ud?” Nu er det, at store spørgsmål kan melde sig hos dig som forælder:

Bør du tale med dit barn om de voldsomme ting, der sker ude i verden? Eller skal realiteterne holdes væk fra barnet, så længe det overhovedet er muligt? Der er god grund til dine spørgsmål. Det kan nemlig være svært at vide, hvordan og hvor længe man skal beskytte børn mod livets barske realiteter.

I UNICEF mener vi, at børn har ret til omsorg og beskyttelse. Men samtidig har de også ret til at blive informeret om, hvad der sker ude i verden – når de er parate og store nok til det. Det er vigtigt, at børn ikke går alene rundt med deres tanker. Børns fantasi er nemlig ofte værre end virkeligheden. Når børn stiller spørgsmål om noget, de har set på tv eller på de sociale medier, er det derfor vigtigt, at man som voksen tager sig tid til at lytte, forklare og skabe tryghed hos barnet.

 

Gode råd til, hvordan du som forælder kan gribe det an

  1. Skån dit barn, så længe du kan

​​Mindre børn har ikke brug for at høre om andre børn, der sulter. Børn bør først høre om krig, terror, katastrofer, fattigdom og sult, når det er uundgåeligt at skærme dem for det, hvilket typisk er i 8-9-årsalderen. Her begynder børnene at kunne læse selv og hører måske om verdens gru gennem klassekammeraterne. Børn skal blive klogere på verden i små portioner og ikke være bange eller se frygt alle vegne. Det skal vi som voksne hjælpe dem med.

  1. Vær obs på tv, radio og de sociale medier

I dag bliver børn bombarderet med billeder og historier fra mange kanaler. Nyhedsudsendelserne kører døgnet rundt, og de sociale medier er en evig kilde til historierne om, hvad der sker ude i den store verden. Voldsomme nyheder skræmmer og påvirker børn. De forstår ikke helt, hvad det er, de ser – og det kan få fantasien til at løbe løbsk. Små børn i førskolealderen bør derfor ikke se nyheder, og større børn bør kun se dem sammen med en voksen, som kan hjælpe dem med at fortolke indtrykkene.

  1. Prøv ikke at ignorere og fortie situationen

Som forælder til større børn bør du engang imellem sætte dig ned sammen med dit barn og tale om de ting, børnene har set eller hørt på tv, radio eller sociale medier. Forsøg ikke at ignorere dit barns spørgsmål eller fortie situationen. Det vil blot sætte gang i barnets fantasi, og bekymringerne vil vokse sig større.
Svar på dit barns spørgsmål, så godt du kan og eksemplificer gerne dine svar. Hvis dit barn fx spørger, hvad det betyder, at børn sulter, så fortæl om en situation, hvor dit barn selv var rigtig sulten. Fortæl at sådan er der nogle børn, der har det ude i verden – men understreg, at de får hjælp (se svar 5).

  1. Giv korte og klare svar

Når du svarer på dit barns spørgsmål, skal du overveje, hvad og hvor meget du vil fortælle. Der er ingen grund til at udpensle dramatiske begivenheder eller overdrive mængden af information. Fortæl så enkelt som muligt om sult uden at fylde ekstra fakta på. Ingen børn har fx brug for at vide hvor mange børn, der dør af sult hver dag. Dit barn har ret til information – men det har også ret til at blive beskyttet.

  1. Forklar dit barn, at børn, der sulter, får hjælp

Fortæl dit barn, at der er voksne, der gør alt, hvad de kan for at hjælpe de børn, der sulter. At voksne sørger for, at børnene får mad, rent drikkevand og også kommer i skole, så de kan lære noget.

  1. Understreg, at de børn, der sulter, bor langt væk

Noget af det første, dit barn vil tænke, er, om sult også kan ramme jer som familie. Forklar dit barn, at de børn, der sulter, bor meget langt væk i lande med udbredt fattigdom.

GIV LIVREDDENDE BEHANDLING TIL BØRN, DER SULTER

STØT NU