Sultkatastrofens
uhyggelige omfang

Hjem » Sultkatastrofens uhyggelige omfang

Millioner af børn er truet på livet

Skrevet 27. apr 2018 af Tine Ville Helgers

DR Congo, Somalia, Nigeria, Sydsudan og Yemen er de fem lande, der er hårdest ramt af den sultkatastrofe, der lige nu truer børn på deres liv og fremtid.

Sultkatastrofen raser og truer millioner af børn på livet. Situationen risikerer at udvikle sig til et historisk mareridt. Over tre millioner børn i DR Congo, Nigeria, Somalia, Sydsudan og Yemen er i direkte fare for at dø af underernæring, hvis ikke vi sætter ind. I de fem lande har over 56 mio. mennesker brug for humanitær assistance, heraf godt 31 mio. børn.

Familier kæmper om de få og ofte urene vandressourcer, der er. De kan ikke finde mad og tvinges på flugt fra deres hjem, hvilket gør børnene endnu mere sårbare. Børnene, der er svage af sult, risikerer at blive ramt af kolera, mæslinger og andre smitsomme sygdomme, fordi de ikke har så meget at stå imod med.

Udøver tørke er de ramte lande præget af uro og konflikter. Børns rettigheder bliver overtrådt igen og igen. Der er børn, der bliver dræbt, såret, bortført, tvunget til at blive børnesoldater eller udsat for seksuel vold. Samtidig er den økonomiske situation i flere af landene forværret, og mulighederne for, at familier kan brødføde sig selv, er kraftigt forringet. Dette har ført til, at millioner af mennesker er flygtet internt i deres eget land, hvor de nu lever som flygtninge. Samtidig er både skoler, hospitaler og sundhedsklinikker blevet beskadiget eller ødelagt.

Vi hjælper børnene nu og her, så de kan overleve og komme igennem kriserne. Og vi kæmper for at sætte en stopper for de mange overgreb, fordi ALLE børn har ret til at leve og være trygge.

Sultkatastrofens uhyggelige omfang - Sult i DR Congo, Somalia, Nigeria, Sydsudan og Yemen

De fem værst ramte lande er DR Congo, Somalia, Nigeria, Sydsudan og Yemen.

Da 2-årige Emmanuel fra Sydsudan blev indlagt, var han så svækket af sult, at han ikke engang kunne tygge. Hans liv blev reddet, fordi vi hurtigt fik ham i behandling med højenergimælk.
Da 2-årige Emmanuel fra Sydsudan blev indlagt, var han så svækket af sult, at han ikke engang kunne tygge. Hans liv blev reddet, fordi vi hurtigt fik ham i behandling med højenergimælk.

Nødhjælpen når frem

UNICEF hjælper børnene i ALLE fem lande. Vi ved præcis, hvad der skal til for at redde børnene, og vi kan redde 95 procent, hvis vi starter behandlingen i tide. Vi arbejder sammen med andre organisationer og partnere i de berørte lande. Vi underviser og mobiliserer engagerede, lokale frivillige. Vi prioriterer altid de mest udsatte børn og de lande med størst behov. Og selvom krig og konflikt gør det svært at hjælpe, når vi også frem til børn, der bor i svært tilgængelige områder. Vi gennemfører nødhjælpsmissioner med helikopter, fly, båd eller sågar til fods, og vi forhandler med relevante parter og regeringer for at sikre en betingelsesløs og uhindret adgang. Og uanset hvor svært det er, gør vi ALT, vi kan, for at nå frem til børnene med hjælp. Vi opgiver ALDRIG verdens børn.

Vi samler penge ind, så vi blandt andet kan skaffe

  • Højenergimælk og jordnøddemos
  • Vandrensningstabletter og støtte til etablering af bedre adgang til rent vand
  • Medicin og vacciner og anden basal sundhedshjælp
  • Midler til etablering af sundhedscentre og bedre adgang til sygeplejersker og læger
  • Støtte til etablering og genetablering af skolegang til de mange børn, der har måttet forlade deres hjem på grund af uro eller for at lede efter mad og vand

 

Det nytter langt ind i fremtiden

Med vores indsats redder vi børnenes liv nu og her. Men den akutte hjælp sikrer også, at børnenes hjerner ikke når at tage skade af den langvarige underernæring. Det betyder, at de får en bedre chance for at lære og dygtiggøre sig, så de kan skabe sig en bedre fremtid.

Mere detaljeret info om de fem ramte lande

  • Yemen: En skrøbelig og underudviklet stat, som oplevede en eskalering af borgerkrigen i marts 2015. Konflikten har kostet mange menneskeliv. Men dødelige sygdomme, der kunne være undgået, har kostet endnu flere livet. 385.000 børn i Yemen er alvorligt underernærede. 22,2 mio. mennesker, heraf 11,3 mio. børn, har brug for humanitær assistance. Det svarer til næsten hele befolkningen.
  • DR Congo: Lider under at have modtaget mange flygtninge fra bl.a. Rwanda og Den Centralafrikanske Republik. Samtidig er der fortsat kampe mellem regeringen og forskellige militsgrupper i især den sydøstlige del af landet. Antallet af mennesker, der oplever fødevareusikkerhed, er steget med 30 procent siden 2016. 1,9 mio. børn lider af alvorlig underernæring. Dette høje antal udgør 12 procent af det globale antal underernærede børn. Mere end 13 mio. mennesker har brug for humanitær assistance, heraf 7,9 børn.
  • Sydsudan: Siden kampe brød ud i Sydsudan i december 2013 er næsten 4 mio. mennesker flygtet til andre dele af landet. 2 mio. mennesker er flygtet til nabolande som Etiopien, Sudan, Kenya og Uganda. Sidste år blev der for første gang i 6 år erklæret hungersnød for 100.000 mennesker i dele af Unity Staten. 250.000 børn er alvorligt underernærede. 7 mio. mennesker har brug for humanitær assistance, heraf 4,2 mio. børn.
  • Somalia: Et land i kronisk humanitær krise. Mere end 3,1 mio. mennesker har brug for livreddende humanitær hjælp. Det estimeres, at 1,2 mio. børn er – eller risikerer at blive – akut underernæret i 2018. Den vedvarende borgerkrig og ofte tilbagevendende tørke plager stadig mange områder i landet. Der var hungersnød i 2011, hvor 260.000 mennesker døde – halvdelen af dem børn. 232.000 børn lider af alvorlig underernæring. Knap 6,2 mio. mennesker har brug for humanitær assistance, heraf 3,4 mio. børn.
  • Nigeria: Stor fødevareusikkerhed og underernæring plager især de nordøstlige stater Borno og Yobe. Samtidig lever et stort antal internt fordrevne mennesker i disse stater som konsekvens af Boko Harams hærgen. 400.000 børn er alvorligt underernærede. 7,7 mio. mennesker har brug for humanitær hjælp, heraf 4,3 mio. børn.

Udover de fem værst ramte lande har også området Lake Chad Bassin, som strækker sig fra det nordøstlige Nigeria og ind i landene Tchad, Niger og Cameroun, længe været plaget af tørke og konflikt. Kenya og Etiopien, som er nabolande til Somalia, har også hårdt sultramte områder. Ligesom situationen i Sydsudan også rækker ind i især det nordlige Uganda.

GIV LIVREDDENDE BEHANDLING TIL BØRN, DER SULTER

STØT NU