Status:
Vacciner redder optil tre mio. liv om året

Udgivet d. 20/4/2018

Flere og flere børn verden over er beskyttede mod alvorlige sygdomme som polio, stivkrampe og mæslinger.

Det viser en status på den globale vaccinationsindsats, som UNICEF udsender i anledningen af Den Internationale Vaccinationsuge (24.-30. april).

Alene i 2016 indkøbte UNICEF 2,5 milliarder doser vaccine og nåede ud til 45 procent af verdens børn under fem år. På verdensplan står UNICEF bag hver tredje vaccine givet til børn. Og der er brug for vaccinerne. Hver år dør ca. 1,5 millioner børn under fem år fra sygdomme, der kunne have været forebygget med vaccination, og i 2016 skyldtes 25 procent af alle dødsfald hos børn under fem år sygdomme, der kunne have været undgået, hvis børnene var blevet vaccineret.

”I et samfund som det danske, hvor mere end 80 procent af en årgang får MFR-vaccinen, kan man hurtigt glemme, hvor fatale konsekvenser manglende vaccinationer kan have. I andre dele af verden er den konsekvens desværre stadig hverdag for alt for mange,” siger Line Grove Hermansen, kommunikationsdirektør for UNICEF Danmark.

Især i områder plaget af katastrofer og konflikt, samt sværttilgængelige egne kræver det en omfattende indsats at få vaccinerne frem. De må leveres til fods eller på æselryg – en kompliceret operation, fordi mange af produkterne skal være afkølede, helt frem til vaccinationen gives.

Vacciner redder op til tre mio. liv om året

En vaccinemedarbejder fra Indien forcerer en flod for at få livsvigtige poliovacciner frem til at udsatte børn.
© UNICEF/2015

Vacciner er en god investering

Resultaterne er til gengæld at tage at føle på. Vaccination mod mæslinger har forebygget mere end 20 millioner dødsfald mellem 2000 og 2016. Og den tidligere så frygtede sygdom polio, der kan føre til lammelser og pludselig død, er i dag næsten udryddet. I 2017 blev der verden over kun konstateret 22 tilfælde, hvilket ikke mindst skyldes, at 2,5 milliarder børn er blevet vaccineret mod sygdommen siden 1988.

Vaccination er blandt de mest effektive former for hjælp, det internationale samfund kan investere i. Priserne på mange vacciner er historisk lave, ikke mindst fordi det er lykkedes UNICEF at presse dem helt i bund. En af de mest anvendte vacciner, der bl.a. beskytter mod difteri og leverbetændelse B koster i dag kun 0, 85 dollar – for to år siden var prisen næsten det dobbelte.

”Man får virkelig meget for pengene, når man bruger dem på vacciner. I lav- og mellemindkomstlande er den økonomiske gevinst 44 dollar, hver gang man investerer én dollar i børnevaccination,” siger Line Grove Hermansen og henviser til at man bl.a. sparer store summer på at bekæmpe epidemier, ligesom færre skal behandles i sundhedsvæsnet. Endelig er en sund og arbejdsdygtig befolkning afgørende for økonomisk vækst.

 

Næste uge er ’FN’s vaccinationsuge’

I FN Byen i København markerer UNICEF Supply og Verdenssundhedsorganisationen WHO, som samarbejder om vaccination globalt, den årlige uge med en fælles udstilling. Udstillingen besøges af HKH Kronprinsesse Mary, der som protektor for WHO støtter indsatsen for vaccination.

Hjælp os med at hjælpe alle verdens børn

Bliv Verdensforælder