SULT

Hjem » SULT: Forældre må vælge, hvilke børn de giver mad

Forældre må vælge, hvilke børn de giver mad

Skrevet 19. apr 2018 af Tine Ville Helgers

Sultkatastrofen raser i Yemen, DR Congo, Somalia, Sydsudan og Nigeria. To af vores UNICEF-kollegaer, Irene og Abdifatah, der begge er ernæringseksperter i Somalia, fortæller her om deres møde med en af de mange desperate familier, der havde forladt deres hjem og var taget afsted i et forsøg på at finde mad og vand et andet sted. Dér stod en mor og far og hældte koldt vand på deres 11 år gamle søn Hussein, som var for svag af sult til at sidde op. De håbede, at vandet ville genoplive ham, så de kunne fortsætte deres rejse.

Familien havde forladt deres hjem tre dage tidligere og var på vej til Etiopien. De havde kun en lille smule mad til den lange tur. Der var på ingen måde nok til alle. Hvad skulle de gøre? De måtte simpelthen beslutte, at de yngste søskende skulle dele smulerne, og at deres ældste barn Hussein var gammel nok til at klare turen uden mad. ”Han er sulten, det er derfor, han ikke kan tale med dig”, sagde hans mor Timiro. “Den lille smule mad, vi havde, har vi givet til de små.”

Hussein var ved at besvime og kun halvt ved bevidsthed, så hans mor støttede ham, mens hans far hældte koldt vand over hans hoved og krop. Forældrene hjalp hinanden med at vaske ham. De lagde ham nøgen på en klippe i skyggen af et træ. Hans far, Aden Mohamed, sagde: ”Hvis han er ved at dø, skal han dø, mens han er ren.”

Irene skyndte sig tilbage til bilen og hentede en flaske vand til Hussein. Han slugte store mundfulde, så snart hans far førte flasken op til hans mund. ”Hussein har ikke fået noget mad i tre dage”, sagde hans mor. Og Irene hentede små æsker med højenergi-kiks og en pose nærende jordnøddemos, som UNICEF bruger til at behandle underernærede børn med. De tilkaldte også en ambulance. Og ti minutter efter, da ambulancen kom, havde Hussein genvundet fuld bevidsthed. Han var optaget af de små bidder mad, han havde tabt og bad om at få dem også. UNICEF-personalet bar ham ind i ambulancen, der bragte ham og hans far til hospitalet, mens hans mor blev hos de andre børn. Senere fik vores kolleger at vide, at Hussein og hans far igen havde sluttet sig til resten af familien.

Over tre millioner børn i DR Congo, Nigeria, Somalia, Sydsudan og Yemen er i direkte fare for at dø af underernæring, hvis ikke vi sætter ind. I de fem lande har i alt 56,1 mio. mennesker brug for humanitær assistance, heraf godt 31 mio. børn. UNICEF hjælper de sultramte børn og deres voksne med rent drikkevand, ernæring, sundhed, sanitet og hygiejne, uddannelse og beskyttelse.

GIV LIVREDDENDE BEHANDLING TIL BØRN, DER SULTER

STØT NU