UNICEF Danmark for alle verdens børn støt børnene nødhjælp

5 tips:

Sådan taler du med børn om Øst-Ghouta

Hjem » 5 tips: Sådan taler du med børn om Øst-Ghouta

Udgivet d. 23/2/2018

Skal man indvie børn i verdens gru? Eller beskytte dem mod de slemme ting? Det er ikke altid lige let at orientere sig i. For børn har på den ene side ret til at omsorg og beskyttelse, men på den anden side har de også ret til at blive informeret om det, der sker i verden.

Omtale af krige og katastrofer i medierne kan virke skræmmende og angstfremkaldende for børn. Ofte giver det anledning til mange spørgsmål, og de skal helst besvares for at undgå, at fantasien løber løbsk. Børns fantasi er nemlig ofte endnu værre end virkeligheden. Mange børn tror for eksempel, at det, de ser på tv, også kan ske for dem selv i virkeligheden. Derfor er det godt at tale med sine børn om krige og katastrofer, og UNICEF har disse råd til, hvordan du som forælder kan gribe det an:

1. Lad ikke dit tv køre og aviserne ligge fremme
Børn i førskolealderen har ingen glæde af at se nyheder, og større børn bør kun se dem sammen med en voksen. Som forælder bør du sætte dig ned sammen med dit barn og løbende tale om de ting, der bliver vist og sagt på skærmen.

2. Prøv ikke at fortie situationen
Svar på dit barns spørgsmål så godt du kan. Sig også gerne, at du ikke har alle svarene, hvis du er i tvivl. Men forsøg ikke at tie situationen ihjel. Det skaber bare grobund for nye fantasier hos barnet, og det får ikke bekymringerne til at forsvinde.

3. Saglig information uden overdrivelser
Svar på dit barns spørgsmål uden at udpensle dramatiske detaljer. Fortæl så nøgternt og enkelt som muligt om situationen i det østlige Ghouta uden at fylde ekstra fakta på. Dit barn har ret til information, men det har også ret til at blive beskyttet.

4. Fortæl dit barn, at der bliver gjort en stor indsats for at hjælpe børnene i Øst-Ghouta
Fortæl, at der er voksne, der gør alt, hvad de kan, for at nå frem til børnene og sørge for, at de får mad, vand, medicin og varmt tøj. Fortæl, at der er voksne, der vil sørge for, at de hurtigst muligt får et liv tilbage, der er så normalt som muligt.

5. Det sker ikke i Danmark
Forklar dit barn, at konflikten i det østlige Ghouta foregår langt fra Danmark, og at konflikter som den ikke sker i Danmark.