10 gode råd fra børnene
Sådan færdes du på nettet

Hjem » 10 gode råd fra børnene: Sådan færdes du på nettet

Udgivet d. 16/1/2018

Børnenes 10 bud

Internettet er en fantastisk opfindelse. Her kan man både lære og have det sjovt. Men mange børn bliver også ramt af ubehageligheder på nettet. Derfor er det vigtigt at lytte til dem, hvis vi vil problemerne til livs.

På UNICEFs store børnetopmøde i oktober bad vi elever fra UNICEFs 22 rettighedsskoler om at formulere deres 10 bud til god opførsel på internettet.

Deres 10 bud var:

  • Tal pænt
  • Vær tydelig (sarkasme er svært at spore på skrift)
  • Tænk før du taster
  • Spørg om tilladelse før du deler
  • Begræns dig
  • Lær dine rettigheder at kende
  • Tal med en voksen, hvis du oplever noget ubehageligt
  • Husk, at internettet aldrig glemmer
  • Vær et forbillede
  • Spred digital dannelse
Alle børn vil gerne problemerne på internettet til livs, men det kræver en fælles indsats fra børn og voksne. Børn har ret til at have det godt, til beskyttelse og til privatliv. Jeg håber, at de 10 bud kan hjælpe med til, at vi kan sikre børn disse rettigheder.
Anne Mette Friis, Børn- og ungechef i UNICEF Danmark.

Fælles indsats fra børn og voksne

Børn- og ungechef i UNICEF Danmark, Anne Mette Friis, glæder sig over børnenes egne bud på færdselsregler på nettet:

– Alle børn vil gerne problemerne på internettet til livs, men det kræver en fælles indsats fra børn og voksne. Børn har ret til at have det godt, til beskyttelse og til privatliv. Jeg håber, at de 10 bud kan hjælpe med til, at vi kan sikre børn disse rettigheder.

Hun understreger, at forældrene også har et ansvar for at spørge ind til deres børns færden på nettet:

– Børn er så meget online i dag, og de sociale medier optager en stor del af deres liv og hverdag. Derfor bør forældre i høj grad spørge ind børnenes daglige færden på nettet. For internettet er godt, men der er også mange faldgruber, og dem må vi i fællesskab blive bedre til at håndtere.

Støt UNICEFs arbejde for alle verdens børn

støt nu